Konsten att ta bort klistermärken: Så får du bort klistermärken från olika ytor.

Beräknad lästid: 2 minuter

Skrapa och fukta, skrapa och fukta – ibland spelar det ingen roll hur många gånger du gör det, klistermärket vägrar helt enkelt att släppa. Klistermärken och klisterettiketter är toppen när du vill marknadsföra ditt varumärke, ge saker en personlig touch eller organisera dina prylar. Men när det är dags att ta bort dem kan de lämna efter sig fula och kladdiga spår, särskilt på känsliga ytor som glas och plast. 

Som tur är har vi några enkla men effektiva tekniker för att ta bort de klibbiga klisterresterna från olika ytor. Innan du använder någon av dessa tekniker är det viktigt att alltid testa på en liten yta först,  för att försäkra dig om att ytan inte repas eller på annat sätt skadas.

Med det sagt – om du har tröttnat på att försöka pilla bort gamla klistermärken kan vi tipsa om våra flyttbara etiketter. Dessa märken tar du enkelt bort och kan använda om och om igen utan en massa pill. Eftersom du hittat till den här sidan är nog chansen att du kommer älska dem rätt stor. 

1. Så får du bort klistermärken från glas:


Glasytor kan vara ömtåliga, så det är viktigt att använda skonsamma produkter och alltid testa en liten yta först. Börja med att pilla bort så mycket som möjligt av klistermärket med fingrarna eller en plastskrapa. Applicera sedan några droppar matolja eller tvättsprit direkt på klistermärket eller klisterresterna. Låt sitta i några minuter för att lösa upp limmet och skrubba sedan försiktigt med en mjuk trasa. För envisa rester, prova en blandning av lika delar vit vinäger och vatten. 


2. Så får du bort klisterettiketter från plast:


Plastlytor kräver också ett skonsamt tillvägagångssätt för att undvika skador. Återigen, pilla först bort så mycket av klistermärket som möjligt med fingrarna eller en plastskrapa. Om klisterrester som finns kvar, prova en blandning av varmt tvålvatten och bakpulver. Applicera blandningen på området och låt verka i några minuter. Använd sedan en mjuk borste eller trasa för att försiktigt skrubba bort resterna. 


3. Så får du bort klistermärksrester från metall: 


Metallytor är tåligare och klarar ett lite tuffare tillvägagångssätt. Börja med att skrapa bort klistermärket med en plastskrapa eller ett gammalt kreditkort. För att ta bort eventuella rester, applicera några droppar diskmedel blandat med varmt vatten och skrubba området med en mjuk svamp eller trasa. Använd vid behov ett limborttagningsmedel speciellt utformat för metallytor. 

VistaPrint Tip

Kom ihåg att testa på en liten yta först, och använd inga vassa verktyg. Förhoppningsvis underlättar dessa tips klistermärksborttagningen och gör livet lite mindre klibbigt.