Affischstorlekar och mått: Den ultimata guiden till de vanligasteaffischstorlekarna.

Uppskattad lästid: 2 minuter

När det kommer till affischer finns det en hel del olika mått och storlekar att välja mellan, beroende på ditt unika behov. Vi har sammanställt en praktisk storleksguide för att hjälpa dig förstå hur de vanligaste affischstorlekarna och måtten fungerar.

Standardstorlek för affisch i Europa 
 

A- och B-storlekarna är två olika serier av pappersstorlekar, baserade på den internationella ISO 216-standarden. Båda används ofta för affischer. B-storlekarna är något större än deras motsvarande A-storlekar och är designade för att ge ett bredare utbud av alternativ mellan A-storlekarna. Till exempel har B4 måtten 250 x 353 mm, vilket är något större än A4. Detta ger mer flexibilitet vid skalning och förstoring av dokument, samtidigt som samma bildförhållande bibehålls.   
 
Visste du? Om du halverar måtten för A0 får du A1. Halverar du måtten för A1 får du måtten för A2, och så vidare. Detsamma gäller B-storlekarna. 

Stora affischstorlekar


B0 och A0 och är de största standardstorlekarna, vilket gör storleken lämplig för storskaliga reklamaffischer eller displayer. Storlekarna B1 och A1 är inte fullt så stora och används ofta för reklamaffischer, evenemangskampanjer eller informationsvisningar.s.

 • B0: 100 x 1414 mm 
 • A0: 841 x 1189 mm  
 • B1: 707 x 1000 mm 
 • A1: 594 x 841 mm 

Små affischstorlekar


B2- och A2-storlekarna är mindre och används ofta för medelstora affischer, som filmaffischer eller dekorativa tryck. A3-storlek används ofta för mindre affischer, till exempel för olika evenemang, undervisningsmaterial eller som dekorativa posters. A4 är standardpappersstorleken och används ofta för mindre affischer, flygblad eller informationsmaterial.

 • B2: 500 x 707 mm
 • A2: 420 x 594 mm  
 • A3: 297 x 420 mm
 • A4: 210 x 297 mm

Affischstorlekar och mått för trycksaker

Utöver A- och B-serierna används flera andra vanliga affischmått i Europa. Här är några exempel:

 • 70 x 100 cm: Denna storlek används ofta för filmaffischer och reklammaterial.
 • 50 x 70 cm: Denna storlek används ofta för dekorativa posters, konsttryck och mindre reklammaterial.
 • 30 x 40 cm: Denna mindre storlek används ofta för affischer, tryck och för mindre utrymmen.

Obs! Specifika storlekar kan variera beroende på land, utskriftsstandarder och individuella preferenser. I vissa fall behöver du anpassad storlek som passar dina specifika mått.

VistaPrint Tip

B-seriestorlekar är ofta att föredra för storformataffischer, medan A-seriestorlekar vanligtvis används för mindre affischer när ett mer standardformat önskas.

Hos VistaPrint hittar du en mängd olika stora och små affischstorlekar att välja mellan. För att börja designa dina affischer, besök vår affischsida.