Så tar du den perfekta bilden till dina julkort

Beräknad lästid: 4 minuter

Du behöver inte vara professionell fotograf för att ta en bra bild, oavsett om det är till din Instagram-sida, din företagswebbplats eller till ett julkort. Du kan även överväga att använda personliga foton till specialdesignade kalendrar och fotoböcker om du vill skapa en meningsfull gåva.

Nu för tiden behövs inte ens en avancerad kamera för att knäppa en riktigt bra bild – allt du behöver är din smartphone. Oavsett vilken typ av utrustning du använder kan alla lära sig att ta perfekta foton med hjälp av de här proffstipsen.

 • Planera bästa tiden för att plåta.
 • Tänk på kompositionen.
 • Pressa inte fram ett leende.
 • Fota som ett proffs i farten.
 • Roliga idéer för julfoton.

Planera bästa tiden för att plåta

Fotografera om möjligt utomhus – det är enklare att jobba med naturligt ljus än med artificiell ljusutrustning. Försök att ta dina bilder under den ”gyllene timmen”, antingen timmen efter soluppgången eller timmen före solnedgången. När du fotar vid dessa tider kommer du att upptäcka att skuggorna blir längre och mjukare tack vare ljusets låga vinkel. De varmare tonerna från det här låga ljuset gör gryningen och skymningen till populära tider på dygnet för att ta porträttbilder eftersom det mjuka ljuset är mer smickrande och inte får fotoobjektet att kisa. *Kan* du bara fota vid tider med skarpt dagsljus, leta efter en skuggig plats.

Det är såklart inte alltid möjligt att fota utomhus. Om du tar bilder inomhus, posera aldrig framför ett fönster, och se till att ljuskällan inte är bakom fotoobjektet. Om din smartphone eller kamera har blixt, använd den och låt den studsa i taket eller mot väggarna för att skapa ett mjukare ljus. Om du inte har blixt kan du i stället dra fördel av naturligt ljus genom att ställa dig nära ett fönster.

Ett annat ljustrick när man fotar inomhus är att låta ljuset komma från sidan av fotoobjektet, vilket kan ge ett lite dramatiskt intryck.

Tänk på kompositionen

Med komposition menas hur fotoobjekten är placerade på ett foto. Det är bra att föreställa sig slutresultatet innan man börjar fota. Tänk på hur du planerar att använda fotot och hur du vill att dina objekt fyller ut bildytan. Om du tar ett foto till ett julkort, välj då först en kortdesign som du tycker om så att du kan komponera dina bilder därefter och ta bilderna med den slutliga designen i åtanke.

Kom ihåg att alltid tänka på tredjedelsregeln. Dela för din inre blick in fotot i tre delar, och placera fotoobjektet på en av de avdelande linjerna. Om kortdesignen du har valt till exempel har text på höger sida, kan du placera fotoobjektet på vänster sida av bildytan så att det finns gott om plats att lägga till text senare.

Tips från VistaPrint

Om du planerar att placera text över fotot ska du se till att bakgrunden är antingen mörk eller ljus, med mycket lite kontraster. Det får texten att synas tydligt mot bilden.

Pressa inte fram ett leende

Att få någon att le under press kan vara svårt, särskilt om personen som blir fotad är blyg. Dra ett skämt eller välj en välbekant plats för fotograferingen så att fotoobjekten känner sig bekväma. Det får dem att slappna av och minimerar jobbig posering.

Underskatta heller aldrig spontana ögonblick eftersom de kan upplevas som mer naturliga, särskilt om du försöker ta en bra bild av små barn. Fotografen Remy Van Donk rekommenderar att man fångar äkta, naturliga ögonblick i stället för att iscensätta varje bild. ”Ta en massa bilder under härliga, roliga stunder, och välj senare ut dem som du gillar bäst. Det är sådana bilder som du kommer att vilja titta på senare, när barnen har blivit stora, och inte vanliga familjeporträtt.”

Allvarsamma bilder där fotoobjektet tittar rakt in i kameran kan vara effektfulla och passar bättre till professionella porträtt – perfekt till din LinkedIn-profil eller ”Om mig”-sida.

Fota som ett proffs i farten

Du behöver ingen dyr systemkamera för att börja ta bra julkortsbilder. Även om du använder en smartphone kan du dra nytta av några experttips för att ta en så bra bild som möjligt. Remy tillägger att de flesta iPhone-kameror är kraftfulla och kan ta exceptionellt bra bilder i dåliga ljusförhållanden. ”Lär dig hur du använder den – det är bättre än att ha en digital systemkamera (om du inte investerar i ett objektiv för närmare 20 000 kronor).”

Följ dessa steg innan du börjar fota:

 • Innan du börjar fota, rengör linsen. (Kontrollera tillverkarens riktlinjer för specifika rengöringstips för din enhet!) Det hjälper dig att ta ett knivskarpt foto.
 • Om du tvekar mellan att fota i färg eller svartvitt, ta alltid en färgbild först. Du kan alltid ändra till ett annat filter senare.
 • Gå nära objektet. Ju mer du zoomar in från långt håll, desto sämre blir kvaliteten. Så gå nära intill och fota … men ta med lite extra av bakgrunden om du skulle behöva beskära bilden senare.

Roliga idéer för julfoton

Nu när du vet hur du tar den perfekta bilden är det dags att börja fota. Pröva dessa roliga julfotoidéer som samlar hela familjen.

För personligare bilder kan du fota familjen i färd med att göra julgodis eller leka i snön. Det ger bilder som lockar till skratt och väcker roliga minnen. Eller ta med kameran och fota när du och familjen väljer ut den perfekta julgranen.

Gör bilderna ännu mer tilltalande med en samordnad look. I julig flanell när ni klär julgranen, klarrött som avtecknar sig tydligt mot snön eller matchande pyjamas framför öppna spisen kan hela familjen sprida julglädje.

Vill du inte vara med på bild? Använd rekvisita som polkagriskäppar och julpynt för roliga julfoton till julkort och julklappar. Låt din fyrbenta vän vara med så får du ett gulligt husdjursfoto som alla kommer att älska!  

Fler tips från Remy, professionell fotograf

 1. Fota från låg höjd. Fota inte barn sedda uppifrån. Sätt eller lägg dig i stället ner på marken för att fånga dem i lämplig storlek.
 2. Flytta dina objekt från stojiga och oroliga bakgrunder. Flytta dem närmare kameran för att skapa bilder som ser proffsiga ut.
 3. Använd enkla bakgrunder. En enkel vägg, ett fönster eller en oskarp julgran hjälper till att skapa fina kompositioner.