Så skapar du julklappsinslagning som dina kunder kommer att älska

Beräknad lästid: 7 minuter

Julen är antagligen den mest hektiska tiden på året för en småföretagare. Men oavsett hur utmanande det kan kännas emellanåt är julen även en unik möjlighet att bygga kundrelationer som varar mycket längre än till att folk (äntligen) tröttnar på sina tomtepyjamasar.

Så, hur kan du få dina kunder på bra humör i jul och göra dem till dina lojala följeslagare? Skapa en paketdesign som är så fin att de kommer att bli lika glada över den som själva innehållet.

Som tur är finns det många sätt att vinna paketeringstävlingen utan att behöva spendera en massa pengar eller investera i en helt ny arsenal av inslagningsattiraljer. Från vinterns växter till kreativa färger – det finns ingen hejd på vad du kan göra för att höja julstämningen ännu ett steg.

Det här är första steget: Bestäm den övergripande stilen för din paketinslagning.

Innan vi delar med oss av idéer på julklappsinslagning ska du få ett praktiskt tips som hjälper dig att spara pengar och få en proffsig – och samtidigt julinspirerad – stil: Bestäm dig för en övergripande stil och håll dig till den. Det är lätt att det går över styr med silkesband och glänsande julpapper och att man inte kan hejda sig själv. Men när du väl har valt en stil som matchar företagets personlighet – oavsett om den är rustik eller glamourös – blir det mycket enklare att skapa vackra och kreativa förpackningar.

Så, låt oss ta en titt på några enkla och prisvärda paketinslagningsidéer som kommer att göra så att dina kunder kommer tillbaka (och skapar intresse på Instagram också).

 1. Byt till snyggare omslagspapper.
 2. Ta band eller snöre om.
 3. Dekorera med handritade krumelurer.
 4. Piffa till med kvistar, blommor och örter.
 5. Är du osäker – använd klistermärken!
 6. Visa varumärket med julklappsetiketter och hängetiketter.
 7. Pynta dina paket med specialdesignad tejp och adressetiketter.
 8. Gå all-in med varumärkesprofilerade askar och lådor.
 9. Håll det enkelt och praktiskt med specialdesignade papperspåsar.
 10. Skicka med ett vykort som ett tecken på uppskattning.

1. Byt till snyggare omslagspapper.

Det enklaste och mest prisvärda sättet att få din julklappsinslagning att sticka ut är med omslagspapper. Välj ett mönster eller en färg du inte använder i vanliga fall, så känns dina paket genast som något extra.  Du behöver inte ens använda traditionella färger som grönt och rött om det inte matchar din vanliga varumärkesprofilering. Andra alternativ som känns lika festliga kan vara en helt vit stil eller en metallic-look, lekfulla polkaprickar eller skickligt stylat kraftpapper. Väljer du färg eller mönster av mer säsongsneutral art kan du använda sådant som blir över även efter jul. 

2. Ta band eller snöre om.

Om dina inslagningsfärdigheter inte direkt är något att hurra för kan det vara en bra idé att komplettera med några dekorationer. In kommer: band och snören. Prisvärda, klassiska, vackra *och* mångsidiga. 

Dessa färgkombinationer känns extra juliga:

 • Stora, satinband i klara färger på ofärgat kraftpapper. Alla färger går bra ihop med kraftpapper. Djuprött ser extra juligt ut medan elegant svart gör paketen lyxiga.
 • Rött och vitt snöre på kraftpapper eller enfärgat vitt papper. Det skapar en rogivande minimalistisk och samtidigt klassisk look som ändå känns genomtänkt.
 • Band i svart eller silver mot enfärgat vitt papper. Du kan inte misslyckas med den här tidlösa färgkombinationen.

3. Dekorera dina paket med handritade krumelurer.

Ja, ja, vi hör dig – vem har tid för det liksom … Men lyssna nu. Om du har en tajt budget och är villig att vara lite kreativ skulle du kunna rita en unik krumelur på varje paket du slår in. Allt du behöver är kraftpapper och en märkpenna … och krumelurerna behöver inte vara varken avancerade eller tidsödande. Kunder som tycker om att handla i småbutiker uppskattar verkligen ett gör-det-själv-inslag av den här typen.

Här är några idéer som är enkla att utföra och helt säkert kommer att imponera:

 • Snöflingor. Du kan göra dem hur detaljerade som helst, men även enkla, oregelbundna cirklar i olika storlekar fungerar bra. Rita dem med vit penna på svart kraftpapper för extra kontrast.
 • Rosetter, girlanger och dekorationer. Rita dem så att det ser ur som de ”hänger” från paketets ovansida!
 • Vinterträd. Det kan låta snofsigt, men om du vet hur man ritar raka linjer, så kan du ge liv åt den här vyn.
 • En enkel snögubbe. En morot till näsa är valfritt, men uppmuntras.
 • En kort, handskriven text. Var extra kreativ med ett skämt eller en julgåta.
 • Polkastänger. Leta fram en röd märkpenna för en extra julig färgpalett.

4. Piffa till med kvistar, blommor och örter.

Detta är ytterligare ett billigt sätt att skapa vackra julklappar med stark vinterbetoning. Gå ut i trädgården, skogen eller närmsta park och plocka några små gröna buketter – enbär, cypress, tall, buxbom, gran …ja, det du hittar helt enkelt. En kvist rosmarin är också ett bra alternativ – det doftar gott och vissnar inte lika fort som många andra växter.

Du kan hålla det enkelt och bara peta in en kvist under ett band eller snöre, eller sätta ihop den med några andra dekorationer som små bjällror, kottar eller något annat fint. Om du känner dig extra kreativ kan du klippa ut en liten julgran och sätta en handritad stjärna i toppen.

5. Är du osäker – använd klistermärken!

Klistermärken är något av det mest mångsidiga du kan ha bland dina marknadsföringsattiraljer … du kan sätta dem i stort sett var som helst för en omedelbar uppgradering. Och julklistermärken fungerar precis likadant. Använd dem för att försegla små papperspåsar, vikt silkespapper eller kuvert; för att fästa kvistar av julek på dina presentaskar; eller som ett överraskningsmoment inuti paketet. (Styckvis klistermärken, någon?)

Jul- eller nyårsklistermärken är utmärkta eftersom de kan vara ett kostnadseffektivt sätt att förse dina produkter med julstämning och samtidigt hålla ditt varumärke synligt.  Och om du vill kunna använda dem även när julen är över kan du uppgradera din vanliga klistermärkesdesign med en speciell finish som guld- eller silverfärgat folietryck. Det sätter en festlig stämning på dina paket och det kommer inte att se konstigt ut vid andra speciella tillfällen. 

6. Visa varumärket med julklappsetiketter och hängetiketter.

Om du letar efter etikettidéer till dina produkter är klistermärken alltid ett bra val. Men vill du ha något mer speciellt kan du även satsa på julinspirerade hängetiketter. Om du har en fysisk butik får de en dubbel funktion – i butiken kan du använda dem som produktlappar med exempelvis priser och på dina inslagna paket blir de en varumärkesprofilerad detalj. Du kan till och med designa dem som riktiga juletiketter och lämna plats där kunderna kan lägga till ”till” och ”från”.

7. Pynta dina paket med specialdesignad tejp och adressetiketter.

Om du skickar dina beställningar är leveransmaterial ett måste. Utsidan på förpackningen är det första kunderna ser, så använd den här möjligheten till att imponera på dem direkt. Du behöver inte gå över styr och köpa mängder av julaskar om det inte passar din budget. Väldesignade juladressetiketter och varumärkesprofilerade förseglingsremsor dekorerar dina vanliga förpackningar fullt tillräckligt. Det största nöjet sitter trots allt oftast i detaljerna.

Tips från VistaPrint

Vattenaktiverade förseglingsremsor är ett alternativ som är snällare mot miljön. Det är tryckt på återanvändningsbart kraftpapper och förstärkt för att skydda förpackningen mot att öppnas av obehöriga.

8. Gå all-in med varumärkesprofilerade askar och lådor.

Om du vill maxa förpackningarna och skapa en unik unboxing-upplevelse ska du satsa på självlåsande askar. Tänk kreativt och var noga med varje detalj – strategiskt placerad text och andra designkomponenter visar kunden vägen under hela öppnandet. Du kan till exempel hålla utsidan enkel men samtidigt frestande, för att sedan överraska dem med ett färgglatt julinspirerat mönster när de väl har öppnat asken. Bonuspoäng om du pyntar ytterligare med silkespapper, träull, några roliga klistermärken eller ett personligt tackkort.

Om du skickar mindre saker är självlåsande askar ett budgetvänligt alternativ som ändå utstrålar finess och julstämning. Använd en iögonfallande design på utsidan och lägg en tack-kupong eller rolig gratispresent inuti som en överraskning.

9. Håll det enkelt och praktiskt med specialdesignade papperspåsar.

Inte alla julpaketinslagningsidéer måste vara stora och omvälvande (inte heller dina ritkunskaper). Du kan absolut hålla det enkelt och fortfarande imponera. Som att uppgradera standardpapperspåsarna med en julig design. Enfärgat vitt eller brunt kraftpapper passar för alla färgteman och du kan dekorera det ytterligare med ett klistermärke, ett band eller snöre, hängetiketter eller någon annan typ av dekoration.

Tips från VistaPrint

Återanvändningsbara shoppingkassar är ett alternativ som är lite snällare mot miljön. Använd dem som specialpresent för dina mest lojala kunder eller för extra stora inköp. Designa dem snyggt så att kunderna vill använda dem hela tiden – och visa upp din logotyp under tiden.

10. Skicka med ett vykort som ett tecken på uppskattning.

Omtänksamma tackkort har blivit allt vanligare i småbutiker – även när det inte är jul. Småföretagare värdesätter verkligen varje köp som görs och kunderna vill gärna känna sig uppskattade.

Så inför julen kan du göra något extra. En handskriven text går alltid hem, men om du har ont om tid kan du trycka ett meddelande på ett vykort och bara skriva mottagarens namn längst upp. De kommer att älska att det känns så personligt.

Andra sätt att få dem att minnas ditt kort är att hitta på ett fyndigt budskap de kan relatera till, införliva ett specialerbjudande som lockar till ytterligare inköp eller att ge kortet en så fin design att de vill visa upp det för alla (och hålla ditt företag väl synligt!).