6 tips till att kommunicera med kunderna

Bygg upp er relation. Bygg upp din verksamhet.

Att göra affärer handlar om att förstå andra människor – deras frustrationer, önskningar och behov – och hur man gör dem nöjda. Det är därför det är så viktigt med nätverkande, både online och offline, för att lyckas. Här får du 6 beprövade tips som hjälper dig att knyta an till dina kunder, bygga starkare relationer och få verksamheten att växa.

1. Använd sociala medier

Nästan varenda diskussion kring nätverkande i dagens samhälle fokuserar först och främst på sociala medier – och det av en god anledning: Det kan vara svårt att driva ett mindre företag utan en etablerad internetnärvaro.

Din webbplats bör vara tydlig och enkel att navigera på, och dina Facebook- och Twitter-profiler bör uppdateras regelbundet och ha tydliga kontaktuppgifter.

Det kan också vara en bra idé att undersöka vilka andra sociala mediekanaler som kan vara relevanta för din verksamhet. Om du säljer smycken kan det exempelvis vara av intresse att starta ett Pinterest-konto där du kan visa upp dina produkter. Om du är konstnär eller designer kan du lägga upp dina arbeten på Instagram för alla att se och dela.

2. Utveckla din hisspitch

En hisspitch är ett kort säljargument på 30 eller 60 sekunder där du snabbt och tydligt ska förklara vad som gör din verksamhet unik och varför man ska välja dig och inte en konkurrent. Det här är extra viktigt när du är ute på säljmöten och liknande – ha alltid din hisspitch redo när du nätverkar på evenemang och mässor.

3. Delta i evenemang

Tyvärr är det inte särskilt troligt att du träffar de personer som behövs för att driva din verksamhet om du sitter kvar i din sköna kontorsstol. Frukostar, luncher, mässor, konferenser, seminarier, hantverksmässor och gårdsförsäljningar är bara några av alla de evenemang du kan använda för att sprida ditt namn.

Även om du inte har pengarna att ha en egen monter på liknande evenemang kan det vara en bra idé att ta med en bunt visitkort och mingla med andra.

4. Lyckas lokalt

Som ägare till ett mindre företag betyder varje interagerande med andra att du bygger upp ditt nätverk. Ha din hisspitch och några visitkort till hands när du gör ärenden, tar en bit mat eller går på ett sportevenemang … du vet aldrig när du kan träffa på en potentiell kund!

5. Engagera dig

Även om du inte har en butik eller om den största delen av verksamheten bedrivs på nätet kan du ändå engagera dig lokalt och stärka företagets rykte.

Fundera på att närvara vid lokala evenemang eller hjälpa till ideellt. Att vara aktiv i samhället är positivt för ditt företag.

6. Följ upp

En försäljning eller kundkontakt behöver inte ta slut i och med själva köpet eller konversationen. Se till att följa upp med ett samtal eller ett mejl där du tackar personen för att denne tog sig tid, och påminner om fördelarna med din verksamhet.

Nätverkande leder inte alltid till resultat direkt, men det är ändå en viktig aktivitet för alla mindre företag. Du kan aldrig veta var eller när du träffar på nästa kund, leverantör eller affärspartner. Så ge dig ut och sprid ordet – din verksamhet kommer att tacka dig.