Skapa en inbjudande uteservering

Beräknad lästid: 3 minuter

Det är dags att flytta ut matsalen … eller att öppna och uppgradera uteserveringen om du hade en redan förra året.

En uteservering ska vara något mer än bara några bord och stolar på trottoaren utanför restaurangen. Ta chansen att förvandla ditt matställe till en populär uteservering, allt du behöver är rätt tillbehör. Börja med effektfulla skyltar, lägg till specialerbjudanden på menyn och toppa med mysig atmosfär.

1. Banderoller för utomhusbruk

Med vinylbanderoller kan du dekorera och rama in din uteservering. Häng upp några stycken för att skapa en avskärmning som ramar in uteserveringen, eller placera en vid ingången för att fånga kunders uppmärksamhet från andra sidan gatan. Se till att designa varje banderoll med restaurangens varumärkesfärger och logotyp.

2. Affischer

Informera kunderna om säkerhetsregler, specialerbjudanden på menyn och kommande evenemang med något som syns ordentligt … som en affisch. Om du kommunicerar säkerhetsinformation, välj enkla bilder med iögonfallande färger och ett kort och koncist budskap. Om du marknadsför något roligt, som ett evenemang eller drinkerbjudande, använd livfulla foton av dina färggladaste rätter och drinkar redo för Instagram. Glöm inte att sätta din logga på varje affischdesign.

3. Klistermärken på ark

Förutom för varumärkesprofilering av takeaway-förpackningar kan klistermärken på ark användas för att ta emot beröringsfria betalningar eller för att se digitala menyer. Lägg bara till en QR-kod, och klistra dem sedan på borden så att de blir lätta att skanna. QR-koder har nyligen gjort comeback, särskilt på restauranger, och med en digital meny kan du snabbt och lätt göra uppdateringar. Dessutom behöver du inte lägga tid på att sprita av fysiska menyer mellan gästerna.

Tips från Vistaprint

Du behöver inte oroa dig för krossat glas. Servera i stället dryck i muggar av återvunnet papper, som du satt ett klistermärke med logotyp på eller stämplat med en rolig slogan.

Så gör du upplevelsen extra minnesvärd:

Skapa en användarvänlig bokningsprocess eller ett väntelistsystem

Kundernas upplevelse av att äta på uteserveringen ska vara smidig och fri från stress. En bokningsplattform eller ett praktiskt väntelistsystem är ett bra sätt att effektivisera bordsplaceringen och minska väntetiderna. Låt kunderna själva boka bord på nätet via din egen webbplats eller en extern plattform. Eller om de hellre vill titta förbi för att få ett bord, gör den processen enkel också. Ge dem en realistisk uppskattning av väntetiden och uppmuntra dem att ta en drink i baren medan de väntar (om utrymme och tillstånd tillåter det). Erbjud dig att skicka ett sms när bordet är ledigt så att de kan utforska omgivningarna medan de väntar.

Ta fram en utomhusvänlig meny

Effektivisera serveringen utomhus genom att ta fram en begränsad meny. Du underlättar för både serveringspersonalen och köket om du drar ner på antalet rätter på menyn. Överväg även att servera mat och dryck som är enkel att bära ut och äta i en utomhusmiljö. (En fullsatt terrass är förmodligen inte bästa stället för flambering vid bordet.) Håll det enkelt och låt matgästerna njuta av den utomhusmiljö som du har skapat.

Erbjud spännande kampanjer och evenemang

Förvandla din terrass till en populär uteservering med speciella evenemang och erbjudanden som bara gäller utomhus. Här är några idéer för att komma igång:

 • Anlita en lokal musiker eller ett band för att spela livemusik en kväll (eller fler) i veckan.
 • Locka kunder med en hundvänlig happy hour eller singelkväll.
 • Servera söndagsbrunch med olika tema varje vecka: hawaiianskt, klassiskt amerikanskt, 80-tal … du fattar.
 • Locka kunder lugna kvällar med specialerbjudanden och kampanjer, som tapastisdagar.

Skapa en behaglig middagsatmosfär

Din utomhusservering bör vara som en förlängning av matsalen, särskilt när det gäller stämningen. Använd planteringslådor för att avgränsa uteserveringen, och dekorera med färska blommor och ljus för att hjälpa matgästerna att glömma att de sitter på en trottoar eller intill en vältrafikerad gata.

En av de besvärligaste bitarna med att servera mat utomhus är vädret … så gör ditt bästa för att se till att du är beredd på allt. Från värmelampor till markiser, var redo för att vädersäkra uteserveringen och se till att gästerna har det bekvämt.

Allt du behöver till uteserveringen:

 1. Banderoller för utomhusbruk
 2. Affischer
 3. Klistermärken på ark
 4. Ett bokningssystem
 5. En utomhusvänlig meny
 6. Erbjudanden varje vecka
 7. En evenemangskalender
 8. En tilltalande uteplats