Beräknad lästid: 4 minuter
Image är allt när det gäller att göra ett bra och proffsigt intryck. Med tanke på att allt fler upptäcker nya företag online är det viktigt att ha ett konsekvent utseende för fysiskt reklammaterial såväl som för hemsida, e-post och digital kommunikation.
Vistaprint Digitals rapport om kundförväntningar visade att över 50 % av konsumenterna har samma förväntningar på mindre företags hemsidor som om det gällde de större företagen. Så även om ditt företag är litet är det viktigt att din närvaro online blir rätt. Ett avgörande första steg är att se till att den stämmer med den varumärkesbild du skapar offline så att du visar upp en konsekvent och tillförlitlig företagsidentitet.
Oavsett om du är på väg att starta ett nytt företag eller om du bara doppar tårna i digital marknadsföring för ditt nuvarande företag är det alltid en bra idé att gå igenom varumärket så att det är konsekvent online och offline. Här är fyra riktlinjer som kan hjälpa dig:
1. Standardisera dina designelement
De grundläggande elementen för ett varumärke är logotyp, färgpalett, teckensnitt och bildstil. När du väl har definierat dessa komponenter behöver du kontrollera att de kan användas på olika ställen, till exempel på visitkort, på en hemsida eller i dina sociala medier. När du jämför ditt reklammaterial online och offline ska det kännas som att allt hör ihop.
Om du redan har material kan du använda det här som en guide när du skapar nya artiklar. Om du till exempel har en broschyr och bygger en hemsida bör du använda logotypen, teckensnitten, bilderna eller grafiken från den broschyren och lägga in det där det passar på din hemsida. Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt och kunderna föredrar faktiskt att företagen har konsekvent information och bildspråk i sin reklam. Att känna igen varumärket inger förtroende, vilket är precis vad småföretag behöver!
2. Definiera ditt tonfall
Ett annat sätt att skapa konsekvens är genom ditt tonfall. Varje företag har sitt eget sätt att prata med sina kunder. Beroende av vilken bransch det gäller kan varumärkets röst vara formell och affärsmässig, eller trevlig och familjär. När du har bestämt hur ditt tonfall ska vara behöver du hålla dig till det i all kommunikation. Det innebär att allt ifrån e-postmarknadsföring till tack-meddelanden ska ha samma ton.
Den enda gången du kan avvika något från ditt tonfall är i sociala medier där det är okej med en mer avslappnad ton, oavsett bransch. Men gå inte för långt ifrån din normala ton eftersom din publik kan bli förvirrad. Testa att använda lite humor eller bara mer talspråk för att skapa en relation till dina följare. Det är sådana nyanser som gör ditt varumärke mer mänskligt, vilket är vad människor vill ha och förväntar sig i sociala medier.
3. Omförpacka ditt innehåll
Att omförpacka ditt innehåll skapar inte bara konsekventa budskap i allt reklammaterial, det sparar dig även en massa tid! Om du har en hemsida med en Om oss-sida, en Kontakt-sida och en sida för produkter och tjänster ska du ta den informationen och använda den på andra platser. Använd texterna och bilderna i dina broschyrer, flyers och till och med visitkort.
Upprepning är en viktig del av att känna igen ett varumärke och du vet aldrig var en potentiell kund först kommer att upptäcka ditt företag. Gör det enkelt för potentiella kunder att känna igen ditt varumärke genom att använda samma innehåll i olika reklammaterial.
Det finns ingen anledning att en bild som du har använt i en e-postkampanj inte ska finnas i ditt Facebook- eller Instagram-flöde, med en vitsig bildtext och en länk till din hemsida. Omförpacka ditt innehåll på ett smart sätt genom att använda befintlig text och lägga till en ny bild eller skriva en ny bildtext som gör att den känns fräsch. De här enkla förändringarna hjälper dig att bygga varumärkets identitet och auktoritet.
Profiler i sociala medier ska vara så konsekventa som möjligt i fråga om biotext, profilbild och länkade URL:er. Människor stöter på varumärken i olika sociala medier och när ett varumärke har en konsekvent närvaro känns det mer äkta.
4. Välj dina plattformar och stanna kvar där
Sist men inte minst; när du ska bygga ett varumärke med gott rykte lönar det sig att ta reda på var din målgrupp är mest aktiv. Är det på webben, i sociala medier, via e-post eller helt enkelt med besök i butikerna? När du har bedömt var du ska marknadsföra dig (både online och offline) bestämmer du hur ofta du ska kommunicera med dina kunder.
När det gäller sociala medier är det bra om du gör inlägg vid specifika tider vissa dagar i veckan. På så sätt kommer följarna att förvänta sig nytt innehåll dessa tider och det är därmed troligare att de gillar, kommenterar eller delar dina inlägg. Samma sak gäller för marknadsföringen offline. Om du skickar ett tack-meddelande efter ett köp ska du se till att göra det varje gång.
Konsekvens är viktigt och det hjälper dig att få folk att känna igen varumärket, och det gäller allt ifrån Facebook-delningar till nyhetsbrev, flyers och kataloger. Genom att skapa ett schema som fungerar både för dig och dina kunder kan du se till att ditt företag alltid är top of mind.
5. Checklista för varumärkeskonsekvens
Det kan kännas överväldigande att hålla koll på varumärkeselementen tills du får ordning på det. Vi har därför tagit fram en checklista som hjälper dig att vara konsekvent både online och offline. Om du har några av elementen nedan eller planerar att skapa dem ska du titta på dem sida vid sida och se om de passar bra ihop!
Tryck
- Tackkort
- Kuvert
- Adressetikett
- Brevpapper
- Vykort
- Visitkort
- Paketering
- Broschyrer
- Flyers
- Annonser
Digitalt
- Hemsida
- Grafik till blogginlägg
- Nyhetsbrev via e-post
- Annonsering online
- Profiler i sociala medier
- E-post
- Fakturor
- Offerter
Om författaren
Julie Chomiak är chef för innehållsmarknadsföring på Vistaprint Digital, Vistaprints avdelning för digitala tjänster. När hon inte finkammar nätet efter trender för småföretag tycker Julie om att resa, inredningsdesign och djur av alla slag.