Världen – och småföretag – är i ständig förändring. Du kanske började verksamheten som ett café, men det var dina hembakade pajer som verkligen fick affärerna att ta fart. Eller kanske din yogastudio har utvidgats till ett erbjuda mer än bara yoga. Om ditt företag har bytt inriktning sedan du startade kan du uppdatera ditt varumärke och visa dina kunder att du har kapacitet till anpassning, att hålla i och hålla ut, och att du har nya saker att erbjuda.
Om de produkter och tjänster du erbjuder har ändrats helt kan det vara dags för en fullständig omprofilering. Men om du bara vill uppdatera utseendet på ditt varumärke kan en uppfräschning vara en enklare lösning. Här kan du läsa om 6 skäl att omprofilera eller fräscha upp varumärket. Använd dig sedan av beslutsträdet längst ner på sidan för att gå igenom företaget och bestämma nästa steg.
De sex främsta skälen att omprofilera eller uppdatera varumärket:
- Ditt utbud har förändrats.
- Du vill att din verksamhet ska vara lönsam året runt.
- Din logotyp känns föråldrad.
- Ditt varumärke sticker inte ut.
- Du har svårt att locka nya kunder.
- Du har bytt geografiskt område för din verksamhet.
1. Ditt utbud har förändrats.
Tänk dig följande: du började som cateringfirma till privatpersoner och nu erbjuder du även avhämtning och leverans av måltider. Du kanske började med att sälja kläder och accessoarer, men nu säljer du också moderiktiga skor. Eller så var verksamheten bara säsongsbaserad, men nu pågår den året om. Om din befintliga varumärkesprofilering begränsar hur man ser på din verksamhet kan det vara dags att uppdatera logotypen så att den speglar ditt verkliga utbud.
2. Du vill att din verksamhet ska vara lönsam året runt.
Om du har kommit på en vältajmad företagsidé som varit lyckad, hur ska du se till att den fortsätter att vara relevant? Använd ditt varumärke för att skapa en bestående image av ditt småföretag.
3. Din logotyp känns föråldrad.
Din logotyp bör vara en visuell bild av vad ditt företag gör. Om dina produkter och tjänster har ändrats kan du behöva visa upp det i en ny företagsidentitet. Utöver att ditt utbud förändras kan stilar också förändras. Om du slog upp portarna för 10 år sedan var din logotyp förmodligen modern och speglade din personliga stil (och ditt företag). Men nu kan både färger, teckensnitt och design kännas lite passé. Överväg att modernisera ditt varumärke med en uppdaterad logotyp som är mer i linje med nutida designtrender.

Tips från VistaPrint
Behöver du hjälp med att fräscha upp logotypen eller med att designa en helt ny? Hitta en designer som kan förverkliga din vision på 99designs från Vista.
4. Ditt varumärke sticker inte ut.
Ditt varumärke är ofta en potentiell kunds första visuella intryck av ditt företag … så du behöver sticka ut. Du kanske inspirerades av ett av dina favoritvarumärken när du skapade din logotyp en gång i tiden. Det kan vara bra att inspireras av företag du ser upp till, men du måste se till att du skiljer ut dig tillräckligt från förebilden. Om teckensnitt eller färg på din logotyp liknar andra varumärken (särskilt om ni är i samma bransch) bör du överväga att göra om designen.
5. Du har svårt att locka nya kunder.

Om du har erbjudit samma tjänster och produkter till samma personer kan ditt varumärke upplevas lite avslaget eller gammalt. Och även om du har anpassat verksamheten efter kundernas behov kanske ditt varumärke inte visar det.
Det kan vara frestande att fortsätta som vanligt och behålla de befintliga kunderna. Om du undviker förändring kommer du dock aldrig att locka nya kunder – särskilt om ditt utbud har förändrats och det vore ett bra läge att nå ut till nya kunder. När du uppdaterar din logotyp kan du försöka balansera integriteten hos det befintliga varumärket med att lägga till mer moderna designelement. Du vill trots allt att din kundbas fortfarande ska känna igen ditt varumärke och veta hur de får kontakt med dig.
6. Du har bytt geografiskt område för din verksamhet.
Blev ett Instagram-inlägg viralt, så att efterfrågan på dina produkter ökade på andra platser än i den lokala torgmarknaden? Har ditt leveransområde utökats sedan ni började leverera takeaway? Eller kanske din satsning på e-handel har gjort det enklare för kunder från hela världen att handla?
Om din kundbas har växt (grattis!) bör du ta ett steg tillbaka och titta på ditt varumärke ur ett bredare perspektiv. Fundera på hur ditt varumärke uppfattas av andra, vare sig det handlar om närliggande regioner eller andra länder.
Ta reda på om du behöver UPPDATERA eller OMPROFILERA – följ det här beslutsträdet för att ta reda på nästa, bästa steg.

Dags att uppdatera?
I vissa fall behöver du kanske inte göra en fullständig omprofilering. En uppdatering av varumärket innebär att du uppdaterar det visuella, och förfinar budskapet utan att helt stöpa om varumärket. Fundera på om du kan uppdatera logotypens teckensnitt och färger, eller ändra din slogan till något mer samtida. Genom att modernisera ditt varumärke gör du det mer tilltalande för en bredare kundkrets. Och eftersom du inte behöver ändra kärnbudskapet kan en uppdatering av varumärket vara en enkel process som inte kostar särskilt mycket.
Tristan LeBreton, Creative Director på 99designs från Vista, har flera råd kring att uppdatera varumärket. ”Det lönar sig att gå tillbaka till grunderna och fråga sig själv många av de frågor som var aktuella när verksamheten först drog igång. Du bör utvärdera om din logotyp och ditt varumärke fortfarande förmedlar vem du är som företag för de personer du vill nå ut till på ett genuint och framgångsrikt sätt. Det hjälper dig att fastställa hur omfattande förnyelsen av varumärket ska vara. Att uppdatera ett varumärke kräver tid och jobb, men det lönar sig alltid att se till helheten för att säkerställa att en uppdaterad logotyp verkligen kommunicerar vad ditt varumärke står för idag och i framtiden.”
Dags för omprofilering av varumärket?
Tristan noterar hur det kan framstå för småföretagare: ”Ibland kan det kännas som att förnyelse av ett varumärke bara är till för de stora aktörerna och mer kända företag. Men alla växer och förändras med tiden, och det gäller även småföretag. Att uppdatera sitt varumärke och sin logotyp är ett utmärkt sätt att fräscha upp och finslipa sin visuella identitet så att det fortsätter återspegla vem du är i takt med att företaget utvecklas och växer.”
Så om du kommer fram till att ditt företag behöver stöpas om helt krävs det mer än en ny design av logotypen eller till och med ett nytt namn. Överväg att skriva en ny slogan och att välja nytt teckensnitt och färger till material med ditt varumärke på (som din webbplats, inlägg i sociala medier, skyltar i butik med mera).
Vad du än bestämmer dig för är det klokt att sprida budskapet.
Vare sig du bestämmer dig för att förnya varumärket helt eller bara göra en enklare uppfräschning är det viktigt att folk får reda på det. Skicka vykort till kunderna med din nya look, skapa ett inlägg på Instagram om uppdateringen av varumärket eller skicka ett informativt nyhetsbrev till dina e-postprenumeranter om det förnyade varumärket.
Uppdatera allt reklammaterial också (t.ex. visitkort, flyers, banderoller och broschyrer). Se till att ditt nya varumärke är enhetligt på allt material för ett lyckat resultat.