Så här väljer du och designar en etikett

Beräknad lästid: 5 minuter

Anpassade etiketter är ett prisvärt sätt att göra produkter, förpackningar osv. extra proffsiga och personliga. Men det finns så många olika storlekar, former och finishar att välja bland; hur ska du veta vilket alternativ som passar bäst för dig? Vi har tagit fram en praktisk checklista som kan hjälpa dig att komma fram till vilken etikett som passar dina behov

Checklista för din etikettdesign:

  1. Besluta vad som ska finnas med på etiketten.
  2. Välj storlek.
  3. Välj en form.
  4. Välj rätt finish eller material.
  5. Fundera över hur många etiketter du behöver.

Vad ska finnas med på etiketten?

Innan du sätter igång att designa din etikett måste du fundera över vilken information som ska finnas med på den. Vad ska etiketten användas för till exempel – är det för en produkt? Är det för att ditt varumärke ska synas på förpackningarna? Eller är det för paketleveranser? Vilken information som ska finnas med behöver anpassas utifrån etikettens syfte.

Produktetiketter

Om du ska sätta etiketterna på de produkter du säljer behöver du ha med logotyp och produktinformation. Detta inkluderar namnet på själva produkten samt extra information kunden kan behöva, till exempel ingredienser, smak eller hur produkten ska användas.

Tips från Vistaprint

Vill du framhäva en specialfunktion för en viss produkt eller ge kunderna en förhandsvarning om en artikel? Med klistermärken kan du belysa vissa ingredienser eller allergener, eller synliggöra om något är 100 % naturligt eller lokalproducerat.

Förpackningsetiketter

Vill du sätta en elegant touch på dina förpackningar är det bäst att hålla designen enkel och bara ha med logotypen eller företagsnamnet. Se till att dessa etiketter överensstämmer med resten av paketeringen – med en enhetlig förpackningsstil stärker du din varumärkesidentitet.

Adresslappar

På etiketter som ska sättas på utgående post kan du ha med din logotyp och din företagsadress. På så sätt kan du förse dina förpackningar med ditt varumärke innan de blir stämplade med en fraktetikett från tredje part.

Vilken storlek på etiketterna behöver jag?

Storleken på dina etiketter beror på vad de ska användas till. På förpackningar och postutskick i mindre storlek är det lämpligt att ha ett mindre format även på själva etiketten. Adressetiketter har den perfekta storleken då den rymmer företagsadress och logotyp och enkelt kan pryda och varumärkesprofilera ett kuvert.

Om du skapar etiketter för produkter kanske du vill ha något lite större så att kunderna lätt kan läsa dem, men även här beror det såklart på produktens storlek. Det som fungerar bra på en flaska hudlotion ser inte likadant ut på en mindre kryddburk!

Vi rekommenderar att du mäter din produktbehållare så att du kan avgöra vad som tar sig bäst ut. Beroende på design kanske du också vill ha en större eller mindre storlek. Har du en större logotyp eller behöver ha med mycket information får du inte glömma det när du väljer storlek.

Hur väljer jag form?

Etikettens form ska lämpa sig efter ditt syfte och ditt varumärke. Fyrkantiga och rektangulära kort ger dig lite mer utrymmer, men till sist handlar valet mer om vad som ser bäst ut med din logotyp och design. Ibland kan en rund eller oval form komplettera varumärkets estetik bättre än en traditionell rektangulär form. Vid andra tillfällen kan en rak fyrkantig form verkligen få designen att sticka ut.

Vilken finish ska jag använda?

När du designar etiketterna måste du välja finish och typ av material. Dessa val påverkar helheten. Förutom vad som passar ditt varumärke bäst finns det även några andra saker att ta hänsyn till när du väljer finish.

Behöver etiketten vara vattenavvisande?

Om du ska märka produkter som kommer i kontakt med vatten eller måste förvaras i kyl eller frys ska du välja en etikett av plast. Det materialet är bäst för artiklar som bad- och kroppsprodukter och fäster bra på böjda ytor som flaskor och burkar.

Ska etiketterna fästas på en torr yta?

Pappersetiketter fungerar utmärkt för alla typer av torra ytor där vattentålighet inte är aktuellt. Det är också ett budgetvänligt alternativ för förpackningar som papperspåsar och lådor.

Vad gillar du själv?

Om du tycker om etiketter där produkten kan ses genom ska du välja en genomskinlig etikett. Det här alternativet passar utmärkt för behållare i glas och plast där du vill att kunderna ska se vad som finns inuti. Vill du lägga till en exklusiv touch? Med ett guld- eller silverfärgat upphöjt folietryck får alla produkter och förpackningar en exklusiv och sofistikerad prägel. Detta alternativ är perfekt för presenter eller gourmetprodukter.

Hur många etiketter ska jag beställa?

Då har du tänkt ut en etikettdesign och vet hur du vill att den ska se ut. Den sista saken du behöver ta hänsyn till innan du börjar skapa är hur stort antal du behöver. Beroende på hur du ska använda dem kan olika alternativ vara bättre lämpade för olika behov.

Etiketter på ark

Om du inte behöver så många, så är etiketter på ark ett bra och budgetvänligt alternativ. De kommer på A4-ark och kan fås i en mängd olika former och storlekar. Det här är ett mycket bra alternativ om du är nystartad.

Etiketter på rulle

Om du behöver större mängder är det etiketter på rulle du ska satsa på. De är rullade runt ett kort rör och är enkla att förvara. Det här alternativet sparar pengar vid stora kvantiteter och finns i ännu fler former.

Styckvis klistermärken

Om du behöver några klistermärken för reklamgåvor och evenemang ska du satsa på styckvis klistermärken. De är tillgängliga i stora kvantiteter och är ett utmärkt sätt att dela ut ditt varumärke till kunder och på mässor.

3 designtips för etiketter

  1. När du väljer form på etiketten ska du ta hänsyn till vilken form bilden eller grafiken har som du har valt att framlägga informationen med.
  2. Använd större teckensnitt och en liten mängd text för att öka läsbarheten.
  3. Fokusera på en enda, effektfull komponent som en logotyp, ett specialerbjudande eller en produktdetalj. Tänk på att folk kanske sveper blicken över en hel hylla full av produkter, så din måste utmärka sig.