Vinna – eller förlora – kundernas förtroende

Beräknad lästid: 3 minuter

I takt med att webbaserade recensioner blir alltmer populära och kunderna ställs inför oändliga valmöjligheter blir ditt företags trovärdighet allt viktigare för framtida framgångar. Och det stämmer verkligen för små företag. Ditt varumärke måste ha ett positivt renommé för nya och upprepade köp. Varumärket måste vara tydligt för potentiella kunder och något som dina befintliga kunder vill berätta om.

Även om du kanske har den bästa produkten eller tjänsten på marknaden byggs förtroendet upp under hela resan, från den första kontakten till det slutliga köpet. Om du erbjuder en bra upplevelse från början till slut som skapar förtroende hos din kundbas är det troligare att de kommer tillbaka och blir förespråkare för ditt varumärke. Trovärdigheten ökar sedan när kunderna berättar för familj och vänner eller, ännu bättre, lämnar en positiv recension.

Nedan kan du se hur du kan bygga upp (eller förstöra) kundförtroendet som är avgörande för dina framgångar:

Vinna kunders förtroende …

  • Du ger fantastisk kundservice. Oavsett om du startade ditt företag för att bli din egen chef eller för att du hade en färdighet som du kunde tjäna pengar på berodde det antagligen inte på en bakgrund inom kundservice. Däremot kan kundservice vara det som hjälper eller stjälper företag, så det kom ihåg att varje gång du interagerar med en potentiell eller befintlig kund kan det skapa ett bestående intryck. Du kommer långt med att bygga kundförtroende genom att vara vänlig, uppmärksam och genuin i varje kundkontakt.
  • Du måste ha en tydlig nöjdhetsgaranti – och uppfylla den. Särskilt när du testar något nytt känner sig kunderna trygga när de vet att de har en säkerhet ifall tjänsten inte uppfyller deras förväntningar. Om kunderna inte är nöjda med dina produkter eller tjänster behöver du, även om du är säker på att det är kundens fel, kunna rätta till det om du vill att de ska komma tillbaka (och ännu hellre, berätta för andra om den positiva upplevelsen).
  • Du har antagligen en trovärdig närvaro på nätet. De flesta av dina kunder söker på nätet innan de använder sig av ditt företag, så du behöver se till att din hemsida lyfter fram din tillförlitlighet, kvalitet och nöjdhetsgarantin. Att ha kundrecensioner på din hemsida och på recensionssajter gör ett viktigt intryck för hur varumärket uppfattas av potentiella kunder.
  • Dina sociala medier träffar mitt i prick. I en värld av delande på nätet är det viktigt att dina sociala medier visar samma trovärdighet som din hemsida och fungerar som en ytterligare referens för dina kunder. Gå ännu längre och försök att svara på kundernas inlägg inom 24 timmar för att visa att du vill tillgodose deras behov. Men var inte bara reaktiv, var proaktiv också genom att dela användbar information eller tips som gäller dina produkter och tjänster.

… och hur du förlorar det

  • Din produktmarknadsföring är alldeles för säljande. Alla gillar rabatter men om du har en hemsida som är väldigt säljande kan kunderna ofta tänka ”Vad är haken?” När de ser otroligt låga priser kan det även bli så att de kopplar ihop det med att det inte är särskilt värdefullt. Tänk strategiskt om när du har rea så att du undviker den uppfattningen.
  • Slutpriserna är otydliga. Om dina priser verkar orimliga, eller om höga avgifter inte är tydliga kommer kunderna att känna sig lurade, vilket inte är den koppling du vill att de ska göra för ditt varumärke. Visa alla avgifter tydligt så att kunderna vet vad de ska förvänta sig för slutköpet.
  • Kundkontakten känns generisk. Oavsett om det är via e-post, på din Facebook-sida eller på telefon behöver du vara säker på att kundkontakten alltid är anpassad efter personen i fråga. En stor orsak till att människor går till små företag är den personliga kontakten, så ta inte bort den genom att automatisera dina svar.
  • Du har en hemsida som inte fungerar eller som innehåller felaktig information. Dina potentiella kunder behöver känna att du finns där för dem och att de kan kontakta dig. Om de inte hittar dina kontaktuppgifter eller om de inte är aktuella är det troligare att de vänder sig till någon annan. Om du har en kontaktsida med aktuella uppgifter försvinner det kommunikationshindret.

Det är ju så att dina kunder märker om du fattar beslut utan att ha dem i åtanke. Man kan lätt fastna i kortsiktiga reor och snabba vinster men att erbjuda kunderna en fantastisk upplevelse och vinna deras förtroende kommer att vara mycket mer lukrativt i det långa loppet. Om ditt mål är att ge dina kunder så mycket värde som möjligt och genuint vara där för dem kommer det att löna sig i att du får deras lojalitet och förtroende.