Så här får du kunder att testa (och gilla) dina produkter

Som småföretagare ägnar du säkerligen mycket tid åt att se till att dina produkter och tjänster håller en hög standard. De kanske till och med överträffar kundernas förväntningar. Det är dock svårt att överträffa några förväntningar om du inte kan få människor att testa vad du har att erbjuda.

Även om du kan sälja produkter genom att marknadsföra deras unika kvaliteter är det ännu bättre att placera dem i människors händer (eller munnar!) så att de kan uppleva dem själva.

Frågan är hur du får eventuella kunder att prova dina produkter? Här är några taktiker som kan hjälpa:

Gör deras dag bättre genom att bjuda på något

De flesta uppskattar möjligheten att ”testa innan du köper”, och ska vi vara helt ärliga så gillar vi alla en gratis överraskning. Men det finns stunder då de kan vara ännu mer välkomna. Om du bor på en plats där många pendlar med tåg kan du gå ner till tågstationen och dela ut gratisprov till pendlare på väg till jobbet. Det är ett utmärkt sätt att göra deras morgon lite bättre (särskilt om tåget precis har åkt utan dem ombord), och om det är något de kan äta eller dricka är det bara ännu bättre!

Tänk på både timing och väder. Gratis dricka en ovanligt varm dag eller ett näringsrikt snacks i kylan kan vara en välkommen njutning på vägen. Och det är inte bara det sensoriska nöjet som räknas, du kommer långt även genom att du gör dem glada. En vänlig gest från en främling kan vara mycket betydelsefullt. Att dela ut gratisprodukter vid rätt tillfälle kan vara otroligt effektivt eftersom det skapar en glad känsla och därmed ett positivt intryck av ditt varumärke.

Skapa en popup-butik eller delta i ett evenemang

I motsats till att stoppa (och förhoppningsvis glädja) människor på väg är organiserade evenemang en bra möjlighet att locka människor när de redan är ute efter att upptäcka nya saker. Leta efter evenemang i ditt område, till exempel bondens marknad, och överväg att boka en plats där du kan erbjuda chansen att testa olika produktsmaker eller -dofter. Förhoppningsvis handlar kunderna där, men om de inte skulle göra det kan du ge dem ett prov att ta med sig, tillsammans med ett visitkort så att de vet hur de kan nå dig.

Popup-butiker är ett annat bra sätt att hjälpa människor att upptäcka dina produkter. En popup-butik är egentligen en tillfällig butik som bara finns under en begränsad tid. Leta på nätet efter tillfälliga utrymmen i ditt område, till exempel i en galleria eller på gator och torg. Utgå alltid ifrån din målkund och var den personen kan tänkas befinna sig. Det som är bra med popup-butiker är att de skapar en känsla av spänning och exklusivitet, vilket är perfekt för att få människor att testa, och köpa, dina produkter.

Samarbeta med företag som kompletterar dina produkter.

Det finns inget bättre än en perfekt matchning för gommen, eller för något annat sinne för den delen, beroende på vilken produkt du har. Om du driver en deli där du säljer hantverksost kan du till exempel samarbeta med en lokal vinbar och erbjuda gratis smakprover. Kanske med färdiga presentpaket om det blir kärlek vid första klunken/tuggan? Om du sysslar med badprodukter finns det definitivt samarbetsmöjligheter i hälsobranschen. Det lokala gymmet kanske kan dela ut prover av din duschgel eller dina krämer tillsammans med deras gymhanddukar som medlemmarna använder efter träningen. Erbjud dig att visa upp deras flyer eller broschyrer i din butik så att de får ut något av det också.

Det sägs att det är först när man prövat en sak som man vet vad den går för, så om du vill att andra ska veta hur bra dina produkter är behöver du få potentiella kunder att prova dem själva. Testa några av dessa metoder för att få andra att prova dina varor – och komma tillbaka för mer!