Så här förändras småföretagande under 2022

Beräknad lästid: 3 minuter

Oberoende av bransch håller världen på att förändras för småföretagare. Under 2020 såg vi hur småföretagare kom tillbaka genom att ställa om sina erbjudanden och verksamheter i spåren efter covid-19. 2021 såg vi ringarna på vattnet efter deras anpassning och ett förnyat intresse i att handla småskaligt och lokalt. Nu blickar vi framåt mot hur småföretag kommer att fortsätta förändras under 2022.

Nyligen arbetade vi ihop med ledande framtidsforskaren Andrew Grill som har förutsett viktiga trender som kommer att påverka småföretag de närmaste fem åren. Han noterar att pandemin permanent har ändrat konsumenternas beteende och utlöst en återställning i hur små företag drivs. Och eftersom småföretag har visat sig vara så anpassningsbara är de väl rustade att dra nytta av den här typen av förändring.

Så här ser framtiden ut för dessa småföretagarbranscher de kommande fem åren:

  • Träningsindustrin bör göra sig redo att ta till sig kroppsnära VR-enheter samt en fortsatt utveckling av träningsprogram och utrustning för hemmabruk.
  • Kreatörer och tillverkare bör hålla utkik efter utökade möjligheter till 3d-utskrifter.
  • Inom hemrenovering kan man förvänta sig en fler on demand-tjänster och anpassningsbara erbjudanden, och man bör också hålla utkik efter 3d-utskriftslösningar av reservdelar.
  • Inom hälsosektorn tror Andrew att de flesta konsumenter kommer att använda någon typ av bärbar teknik som ger realtidsinblick i deras hälsotillstånd. Han förutser även en ökning av ”digitala piller” som kan hjälpa till att förbättra rösthjälp.
  • Restauranger och caféer kan förvänta sig en snabb tillvänjning av robotteknik och automatisering av mat- och dryckestillredning.

Redo att bli redo för framtiden? Här tar vi upp några sätt du kan förbereda ditt småföretag för en stark start på det nya året – och även fortsättningsvis:

  • Håll utkik efter nya möjligheter och lär dig så mycket du kan.
  • Ta till dig förändringar.
  • Förnya (eller skapa) närvaro på nätet.
  • Fokusera på gratis marknadsföring i sociala medier.

Håll utkik efter nya möjligheter och lär dig så mycket du kan.

Andrew föreslår att småföretagare ska ta sig tid att fräscha upp sina digitala färdigheter, till exempel genom att gå en kurs eller hitta en mentor inom sin bransch. Att utöka sina färdigheter nu kommer att löna sig senare, speciellt i en ständigt föränderlig värld.

Ett annat sätt att visa sin förmåga till anpassning och respons är att hålla utkik efter nya möjligheter. När pandemin härjade som värst kunde vi se många exempel på hur småföretag anpassade sig – till exempel ett spinninggym som erbjöd virtuella pass och hyrde ut sina cyklar till cyklister i området.

Professionella samarbeten är också viktiga för att skapa nya möjligheter. Du kan sälja andra tillverkares produkter i din onlinebutik eller gå samman med andra lokala gym och hålla ett popup-pass – det finns massor av sätt att stötta andra småföretag nära dig … och stärka ditt eget företag på samma gång.

Ta till dig förändringar.

När Andrew betraktar framtiden föreslår han att småföretagare börjar experimentera med ny teknik. Han rekommenderar också att utforska hur småföretagare med fysiska lokaler och processer kan omvandlas genom automatisering. Om möjligt föreslår Andrew att man utser en dataansvarig inom företaget. På så sätt finns det alltid en person som har till uppgift att förstå och tolka de data som finns nu och veta vad som kommer att behövas i framtiden.

Förnya (eller skapa) närvaro på nätet.

Under förra årets nedstängningar vara det många småföretagare som berättade att de under den tiden passade på att uppdatera sina webbplatser och sociala medier. Om du inte har uppdaterat din hemsida sedan du startade företaget eller om du inte har någon hemsida alls, är det här ett perfekt läge att prioritera den. Tänk på hemsidan som ett digitalt skyltfönster, och använd den för att återskapa känslan i din fysiska butik. Din hemsida bör vara mer än en virtuell butik – ta med en Om oss-sida, kundkommentarer och fotografier av hög kvalitet. Se också till att hemsidan innehåller all information kunderna behöver, som kontaktuppgifter och öppettider.

Tips från VistaPrint

Om du behöver hjälp att designa eller fräscha upp företagets hemsida kan experterna på 99designs från Vista hjälpa till.

Fokusera på gratis marknadsföring i sociala medier.

Sociala medier är ett fantastiskt verktyg för gratis marknadsföring för alla typer av verksamheter – vare sig du visar upp nya produkter, håller kontakten med kunder eller delar ut gratisprodukter. Vi har hört från många företagare att de började lägga mer tid och energi på sociala medier, bland annat med bättre fotografier på Instagram och frågestunder live på Facebook. Småföretagare har också berättat att de experimenterat med budgetvarianter av annonsering i sociala medier och Google-annonser – riktigt bra alternativ om du kan tänka dig att lägga lite pengar på det.

Tips från VistaPrint

Skapa inlägg i sociala medier som får användarna att stanna upp, med VistaCreate. Hitta en mall du gillar och anpassa den med din logotyp och ett budskap som stämmer med ditt varumärke.