Nybörjarens guide till lokal marknadsföring för företag

För många småföretag är det avgörande att rikta sig till potentiella kunder i den omedelbara geografiska närheten. Samtidigt som vissa typer av företag kan jobba virtuellt med kunder i princip var som helst är det osannolikt att någon tusentals mil bort kommer att göra en resa bara för att åka till din butik med barnkläder eller anlita dig för att rensa dina takrännor.

Om ditt företag är beroende av att locka en stadig ström av lokala kunder kan det vara bra att titta på dessa marknadsföringsresurser som kan hjälpa dig att nå människor i närheten.

Handelskammare

Många företag går med i den lokala handelskammaren så att de kan frottera sig med andra företag i området. Tänk på att möten med handelskammaren antagligen lockar andra företagsägare så om du inte verkar inom B2B-marknaden är de troligtvis inte dina slutkunder.

Lokala evenemang

Evenemang kan vara ett effektivt sätt att få exponering och besökare till dina företagslokaler. Du kan göra det på två olika sätt:

  1. Skapa och anordna ett eget evenemang som rör ditt företag.
  2. Delta i ett etablerat evenemang och använd dig av den publik som redan finns.

Att ha en invigning under de första veckorna eller månaderna är ett perfekt sätt att introducera ditt företag och öka din synlighet i området. Du kan sedan hålla andra evenemang vid viktiga händelser såsom företagets årsdag eller kring teman som kunduppskattning. Glöm inte att annonsera dina evenemang för att få så många deltagare som möjligt. Du kan avisera lokaltidningen och be att de skriver om det under evenemangsdelen på stadens hemsida.

Många städer och byar har även årliga evenemang som kan passa för ditt företag. Vänd dig till stadshuset eller handelskammaren för att ta reda på till exempel evenemang eller mässor som är på gång. Du kanske kan vara sponsor eller anmäla dig för ett bås där du visar upp dina produkter eller tjänster. Utöver exponering på plats har dessa lokala evenemang ofta med leverantörer i sina annonser eller på den dedikerade hemsidan. Att ha med namn, adress och telefonnummer till ditt företag på en lokalt relevant hemsida av hög kvalitet ger dig ökat förtroende tack vare att du associeras med den. Och om lokala mässor passar för din målgrupp bör du titta på anmälningsavgifterna för att se om du kan visa upp ditt företag med ett dedikerat bås.

Du kan även öka din trafik och goodwill genom välgörenhet. Hitta ett ändamål som du personligen brinner för eller som stämmer väl med företagets värderingar, och samarbeta med en välgörenhetsorganisation. Du kan donera en del av försäljningen under insamlingsdagen, eller delta i befintliga insamlingsevent såsom en gala, välgörenhetspromenad eller 5 km-lopp genom att sponsra det eller donera något att lotta ut.

Sociala medier

Med mer än en miljard användare och möjligheten att använda gruppsidor som riktar sig direkt till din målgrupp är Facebook en sociala medier-plattform som du verkligen borde ha med i marknadsföringen för ditt företag. Här är några exempel på hur du kan använda dig av Facebook:

  • Börja med att följa andra företag för att förstå deras kundbas och inläggsstrategi.
  • Se till att gå med i Facebook-grupper som är specifika för din stad/by, be om tillåtelse av admin för att göra inlägg och presentera sedan dig själv och ditt företag.
  • Facebook-annonser kan var ett bra sätt att få följare till en företagssida där du kan marknadsföra evenemang, specialkampanjer och nya produkter.

Hemsidor för recensioner

När potentiella kunder söker efter ditt företag på nätet gör positiva recensioner att de vill köpa av dig medan negativa (eller frånvaro av) recensioner gör att de letar efter någon annan.

Det finns några recensionssidor på nätet som alla lokala företag bör känna till:

  • Google Places och Google+
  • Yelp
  • Yahoo Local
  • Facebook
  • Blocket

Kontrollera först om ditt företag finns med och om informationen är korrekt. Google My Business är ett bra verktyg men du bör även göra anspråk på, och optimera, din profil på alla relevanta recensionssidor såsom Yelp eller Houzz. Sökmotorer kan straffa företag som har inkonsekvent information (olika öppettider, adresser eller telefonnummer på olika hemsidor), så se till att informationen i dessa profiler är så konsekvent som möjligt.

Ta sedan reda på vad kunder säger om ditt företag och ta deras feedback på allvar. Recensioner kan bekräfta sådant du redan vet om ditt företag eller sätta fokus på områden som kan förbättras. Och om du inte hittar några positiva recensioner, eller några recensioner alls, ska du inte vara rädd för att be om dem. När du träffar nöjda kunder kan du på ett trevligt sätt be dem att lägga upp en recension om ditt företag. Börja med Google och gå vidare till andra sidor därifrån.

Använd lokala resurser som finns till förfogande för att utnyttja marknadsföring i området. Du kanske ser att en grupp lokala yrkesmänniskor inom hälsovård publicerar en katalog med tjänsteleverantörer eller att din stad marknadsför småföretag på sin hemsida. Den här listan är bara en början så se till att söka efter möjligheter till marknadsföring som kan vara specifika för din region eller bransch. Att involvera sig i det lokala samhället är ett väldigt bra sätt att marknadsföra dig och upptäcka andra sätt att göra det på.

Om författaren

Susan Johnston Taylor skriver om affärs- och privatekonomi för The Atlantic, The Boston Globe, Learnvest, Entrepreneur och Fast Company. Hon finns på Twitter som @UrbanMuseWriter.