Så här kan du börja marknadsföra din skönhetssalong, frisersalong eller gym igen

Beräknad lästid: 3 minuter

COVID-19 har varit riktigt tufft för småföretagare – däribland för dem mycket personlig kontakt, som t.ex. gym och frisersalonger.

Under den mest intensiva delen av pandemin har du förmodligen tvingats bli extra kreativ i din marknadsföring. Men nu är allt fler vaccinerade och allt fler vågar ta sig till skönhetssalonger och gym igen. Då är det dags att anpassa marknadsföringsmetoderna, ta kontakt med dina kunder och skapa bättre förutsättningar för företaget under dessa nya förhållanden.

Men hur exakt gör man det? Vi tänkte berätta om fyra marknadsföringsidéer om hur du kan uppdatera strategin och locka tillbaka kunder till din salong eller ditt gym.

Berätta för kunderna vad som är nytt och vad som är som vanligt.

De flesta skönhetssalonger, gym och frisersalonger har behövt förändra verksamheten under pandemins svåraste tid. Och nu med den här nya fasen är det viktigt att du håller kunderna informerade om eventuella förändringar (igen!) – och vilka COVID-relaterade ändringar som är här för att stanna.

Säg att din yogastudio gick över till onlinepass för ett drygt år sedan. Ska du nu fortsätta digitalt på heltid, eller gå tillbaka till yogapass i studion – eller blir det en kombination av båda delar? Det är viktigt att informera kunderna. Beroende på vilken marknadsföringsstrategi du väljer kan du berätta för kunderna via mejl, eller med en video på studions hemsida och YouTube-kanal. På så vis kommer alla känna till hur schemat kommer att förändras, och det kan hjälpa till att stärka företaget och se till att passen blir fullbokade.

Tips från Vistaprint

E-post och sociala medier är bra sätt att se till att kunderna får information om vad som händer på ditt företag. Men det är inte alla kunder som har koll på sina digitala kanaler, så se till att designa en flyer eller broschyr med info om förändringar och gör dem enkelt tillgängliga för kunderna på din skönhetssalong, frisersalong eller gym.

Informera på det sätt som passar bäst.

Det sätt du kommunicerade på mitt under brinnande pandemi passar inte lika bra idag. Läget har förändrats — då är det klokt att anpassa marknadsföringen efter det.

När det inte gick att ta emot kunder i samma utsträckning var din marknadsföring kanske mer inriktad på att sälja presentkort. Men nu när folk törs besöka din salong eller ditt gym igen kan du ändra marknadsföringen med fokus på att lösa in presentkorten.

Eller kanske låg tyngdpunkten i din marknadsföring på säkerhetsföreskrifter (som t.ex. social distansering) för att få medlemmarna att känna sig trygga. Men nu kanske du vill göra reklam för det din studio har att erbjuda – som det senaste schemat, nya maskiner eller nya lokaler.

Den bästa marknadsföringen riktar sig till kunderna där de befinner sig – det är viktigt att se till att den är relevant för dem.

Ordna evenemang för medlemmarna.

Vi är många som ser fram emot att börja träna igen, få massage eller skämma bort oss på salong. Och om du kan göra det på ett tryggt är det en bra idé att ordna evenemang som en del av marknadsföringsstrategin.

Om du är frisör kan du ordna en lyxkväll där kunderna får rabatt på blow dry och sminkning till en utekväll. Och om du har ett gym kan du hålla öppet hus där potentiella kunder får testa era pass, träffa tränarna och får rabatt på årskort.

Peppa kunderna.

De flesta kunderna känner sig trygga nog att träffas ansikte mot ansikte och få t.ex. manikyr, men det finns fortfarande de som är tveksamma. Peppa kunderna genom att både visa vilka säkerhetsåtgärder ni vidtar och att erbjuda specialpriser.

Har du kunder som fortfarande har fryst sina medlemskap? Skicka vykort och berätta att du saknar dem – och erbjud rabatter när de kommer tillbaka. Har din salong svårt att fylla tiderna? Sätt ihop ett paket med flera skönhetsbehandlingar till rabatterat pris – och skicka marknadsföringsmejl och berätta om det. Nu när vi går mot ljusare tider är det bra att ge kunderna motivation att komma tillbaka igen.

Våra 5 bästa råd

  1. Berätta för kunderna vad som är nytt hos dig.
  2. Förmedla det både digitalt och i tryck.
  3. Se till att din marknadsföring når kunderna där de är.
  4. Locka kunderna med evenemang på plats.
  5. Peppa dem med bra erbjudanden.