Ändamålsenlig omställning: Från handelsträdgård till trädgårdspizzeria

Beräknad lästid: 4 minuter

Småföretag måste ständigt kunna anpassa sig – det kan handla om att flytta till nya lokaler eller att förnya logotypen. Ett företag som inte är främmande för förändring är Garden Pizza, en restaurang i den lilla staden Sant Cugat inte långt från Barcelona i Spanien. Garden Pizza ägs av Nacho Nuñez och tre affärspartners (Carlos Rocamora, Xavi Grau och Martin Marchese), och var ursprungligen en handelsträdgård som ägdes av Carlos föräldrar.

Innan Nacho gav sig in i den kulinariska världen arbetade han inom reklam, men han har alltid velat ha sin egen restaurang. ”Det var en hobby jag alltid hade haft – jag gick en kort utbildning bara för att och plötsligt bestämde jag mig för att ta klivet och göra en förändring.” Vi pratade med Nacho för att ta reda på hur han och hans partners lyckades skifta sin verksamhet till en pizzeria i äkta Neapel-stil … och vilka marknadsföringsverktyg han använde för att sprida ryktet.

Lokalt odlat

Innan pizza blev en del av bilden var Garden Pizza en handelsträdgård (då under namnet Garden Rocamora) där man kunde köpa växter och trädgårdstillbehör. Steg för steg utvecklades det till vad det är idag: en pizzeria placerad i ett grönskande växthus. Men de är trogna sitt ursprung – Nacho och hans partners odlar många av sina egna ingredienser och fokuserar på att skapa familjevänliga rätter av bra kvalitet och med hälsosamma råvaror.

”Verksamheten förändrades inte över en natt. Vi var tvungna att byta riktning eftersom handelsträdgården inte fungerade, så vi la till det här med mat. Ett tag var vi en pizzeria som sålde växter och sedan 2019 har vi varit en pizzeria till 100 procent.”

Nyheten om att Garden Pizza skulle öppna spreds snabbt, mycket tack vare att det ligger som det ligger i ett sammansvetsat samhälle. Deras unika affärsmodell och placering har också hjälpt dem att lyckas – att starta en pizzeria i ett växthus har gjort att de särskiljer sig från andra restauranger i området. ”Allt fungerade nästan från dag ett. Vi var engagerade i det vi gjorde och arbetade hårt för en bra kvalitet och för att sticka ut från mängden genom att baka pizzor som var väldigt annorlunda.”

Sticker ut

Förutom att ha en unik produkt och placering gör Nacho och hans Garden Pizza-team mycket annat för att utmärka sig också. ”Det som gör oss annorlunda från våra konkurrenter är att vi erbjuder en kvalitetsprodukt utan tillsatser. Vår deg är gjord av en typ av mjöl som väldigt få pizzerior i Spanien använder. Ugnen är en annan skillnad – den är köpt från Italien och är placerad helt öppet i restaurangen. Vi tycker att folk ska kunna se den eftersom den är ett tecken på kvalitet och det gör faktiskt skillnad.”

Garden Pizzas livfulla varumärkesimage är också något som skapar ett minnesvärt intryck. Nacho och hans partners tog tillsammans med en frilansande designer fram en logotyp och stil för pizzerian. I varumärkesimagen ”ville vi framhäva att vi är en pizzeria, men vi är ju egentligen inte italienare … så vi ville inte ha något som efterliknade en trattoria eller var alltför italienskt. Istället ville vi att det skulle framgå att vi är en pizzeria i en hälsosam miljö fylld av växter med ett visst mått av välmåendetänk.

Tips från Vistaprint

Om du behöver hjälp med att skapa en logotyp eller varumärkesidentitet för ditt företag kan våra kreativa experter på 99designs by Vistaprint hjälpa till.

”Vi valde grönt och gult eftersom det kompletterar vår restaurangmiljö på ett bra sätt utan att bli för ’vegetariskt’ eller ’hälsosamt’. Vi vill bara förmedla att vi arbetar med ingredienser av hög kvalitet.” Deras logotyp har sett likadan ut sedan början, men de planerar att justera den så att den inte längre anger läget. ”Vi ska ta bort Sant Cugat för vi har en tanke om att Garden Pizza ska öppna även på andra platser.”

Utökad servering utomhus

När många restauranger var tvungna att stänga på grund av covid-19 ställde Garden Pizza om än en gång. De tog fram ett onlinebeställningssystem där kunderna kunde lägga sina beställningar för avhämtning eller leverans och prioriterade även att ge tillbaka till lokalsamhället. De började köra ut pizza till sjukhus för att på så sätt hjälpa vårdpersonal och patienter i området.

När nedstängningen var över och restauranger kunde öppna upp igen ”fokuserade vi verksamheten på det som nu kallas terrassen, vilken kunde nyttjas i alla väder. Nu är hela terrassen servering där gästerna kan sitta och äta med säkert avstånd.”

Växthuset är även öppet inomhus fast med begränsad kapacitet, ”men egentligen är det ett extrautrymme för det är väldigt fint med alla sina hängande växter.”

Viktigt råd

Nacho och hans arbetslag blev väldigt kreativa medan restaurangen var stängd för gäster … och kunde därför fortsätta skapa mervärde för restaurangen. ”Vi delade med oss av recept och hade onlinevisningar för familjer och barn så att de kunde lära sig att baka pizzadeg tillsammans.”

Must-haves för Nachos marknadsföring

Förutom mun-till-mun säger Nacho att de använde ”lite av varje” när det gäller marknadsföring. Men det första Nacho beställde för Garden Pizza var flyers för att börja marknadsföra företaget och tröjor till sina anställda. ”Vi har olika typer av T-shirts för de anställda och ibland lottar vi ut tröjor till kunderna.”

Ett annat av Garden Pizzas tidiga marknadsföringsinköp var en stor vinylbanderoll. ”Vi har hängt banderoller utanför handelsträdgården så att alla kan se den, eftersom ingången inte ser ut som en vanlig restaurangentré … utan som ingången till en trädgård.”

Precis som de flesta andra småföretagare använder Nacho och hans partners även visitkort. När de lämnar notan för betalning lägger de även med ett visitkort så att gästerna kan titta på det och ta med det om de vill. ”Jag känner inte till många som [nu för tiden] skulle spara på 60 olika visitkort när allt går att hitta på Google … men om kunderna tar visitkortet med sig vet man aldrig var det kan hamna.”

Nacho ser till att deras varumärke hamnar på allting, oftast i form av ett klistermärke med logotypen på eller en av deras slogans (”slice, slice, baby” är deras favorit). På dryckesbehållare, hämtlådor för förrätter och take away-påsar sätter vi klistermärken och pizzakartongerna av kraftpapper är märkta med logotypen. För den som äter på plats finns det laminerade kort och större klistermärken med QR-koder så att kunderna kan läsa menyn digitalt.

De har också fokus på att fortsätta vara länkade till sina kunder och uppmuntrar folk till att titta in. ”Vi har små kampanjer, till exempel att de fem första i en minitävling får en gratis pizza. Sen har vi tävlingar på Instagram. Vi lottar ut en middag för två personer. Vi håller på med sånt här så att våra följare alltid hålls uppdaterade med vad vi håller på med.”

Och alltid när de kör en kampanj eller marknadsför en ny produkt hänger de upp flyers eller affischer för att skapa intresse och berätta mer om sina nya saker.

Framtidsutsikter

I framtiden planerar Nacho att fortsätta erbjuda utkörningstjänster och onlinebeställning och så småningom införa ett digitalt bonusprogram. Garden Pizza vill göra det till en prioritet att hållas sig nära sina följare på sociala medier också. ”Sociala medier är det som gör att vi kan hålla oss uppdaterade med kunderna, något vi har arbetat med sedan första dagen vi öppnade.”

Nacho och hans affärspartners ser optimistiskt på pizzerians framtid. ”Vi planerar att öppna filialer på flera platser under Garden Pizzas logotyp. Det är något vi håller på med just nu. För några månader sedan skrev vi kontrakt med flera olika investerare.”

Även om de inte kommer att kunna återskapa matupplevelsen i en växthusmiljö på exakt samma sätt på varje nytt ställe är de nu på utkik efter lokaler som framkallar samma känsla. ”Högt i tak och mycket ljus där vi kan återskapa något av den lilla oas vi har just nu.”