4 saker att överväga innan du deltar i en hantverksmässa eller gårdsmarknad

Att delta i en hantverksmässa eller gårdsmarknad är ett bra sätt för en växande verksamhet att öka försäljningen och skapa en lokal medvetenhet om företaget – men om du inte har gjort något liknande förut kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Här nedan kan läsa om fyra viktiga punkter som kan hjälpa dig inför din första hantverksmässa eller gårdsmarknad och tips på hur du hittar rätt publik för dina produkter och tjänster.

Att delta i en hantverksmässa eller gårdsmarknad är ett bra sätt att locka kunder och göra besökarna uppmärksamma på vad du gör. Antagligen har du redan några kunder och du har troligen etablerat metoder för produktion och tjänster. Men nu behöver du sprida ordet om allt bra du sysslar med.

Evenemang som det här är ett bra sätt att skaffa värdefull återkoppling från kunderna. Så, färdigställ din produkt, och se dig om efter passande evenemang.

Vilket är rätt evenemang för min verksamhet?

Om du just har börjat med evenemang bör du satsa på något mindre och lokalt alternativ. På så sätt kan du ta reda på allt om förberedelser, iordningsställande, lagerhållning, kassaflöde, kundservice och hur dagen sköts på bästa sätt utan att du tar dig vatten över huvudet. Se till att alltid sker smidigt på dessa evenemang innan du ger dig in på något större.

Hur hittar jag den här typen av evenemang?

Det finns många olika sammanslutningar och föreningar som anordnar evenemang – sök exempelvis på kommunens webbplats för att hitta dem. Härifrån kan du ofta länka dig vidare till tänkbara objekt. I lokala Facebook-grupper kan du också hitta mycket information. Bara genom att googla på ”gårdsmarknader” kan du hitta många bra alternativ.

Du kan hitta både lokala och regionala evenemang på webbplatser för ditt län eller din stad.

Hur stora kostnader pratar vi om?

På mindre evenemang är kostnaderna inte så stora. Kostnaden för ett bord/en monter på en lokal marknad kan ligga mellan 100 och 500 kronor. Större evenemang kostar ofta något mer, men priserna brukar alltid vara överkomliga. I vissa fall kan du behöva betala en mindre avgift och bli medlem i en viss förening eller organisation innan du får lov att hyra bord.

Vad är det för regler för att delta?

På gårdsmarknader finns det ofta regler om att produkterna ska ha producerats lokalt och att något från produktionen deltar på marknaden, men reglerna kan se olika ut överallt, så det är bäst att kontrollera detta individuellt inför varje evenemang. Hantverksmässor vill i allmänhet att du betalar i förväg och de har också fasta tider då du måste vara där. Dessutom kan du normalt sett bara sälja och visa upp föremål och tjänster som du och organisatörerna har kommit överens om i förväg. För de flesta evenemang av den här typen krävs någon typ av ansvarsförsäkring.

Nu har du fått lite grundläggande information som behövs för att delta i ett evenemang. Då kanske det är dags att testa själv? Börja se dig om efter ett evenemang som passar din verksamhet redan idag!