Så kan småföretagare fira (och hedra) Pridemånaden

Beräknad lästid: 4 minuter

Juni är den globala Pridemånaden … och som småföretagare är det ett bra tillfälle för att visa ditt stöd för HBTQ+-personer genom att ge tillbaka, fira jämlikheten och lyfta fram ditt företag som en säker plats för alla. Läs vidare för kraftfulla ord från HBTQ+-företagare och råd om hur du hedrar Pride.

Vad är Pridemånaden?

“Gay Pride Day” (eller “Christopher Street Day”) hölls ursprungligen den sista söndagen i juni för att högtidlighålla Stonewallupproret 1969 på Manhattan i New York – en stor händelse för de homosexuellas frigörelse i USA. Polisen gjorde i juni 1969 en razzia på Stonewall Inn, en av New Yorks populäraste gaybarer. Många personer i HBTQ+-gemenskapen greps och sattes i häkte, och ryktet om razzian spred sig i staden … vilket resulterade i stora protester som varade ända till veckan därpå. Även om det inte var det första upproret, anser många att det var en vändpunkt i kampen för HBTQ+-personers rättigheter.

Den första Prideparaden hölls i New York året därpå för att högtidlighålla årsdagen för Stonewallupproret. Sedan dess har Pride utvecklats till ett månadslångt firande som ökar medvetenheten om det pågående arbetet för att uppnå lika rättigheter, lika möjligheter och rättvisa för HBTQ+-gemenskapen i städer över hela världen. Juni anses officiellt vara den globala Pridemånaden i många länder, men i Sverige hålls Pridefestivaler under stora delar av året med betoning på vår och sommar. IGLTA (International Gay & Lesbian Travel Association) har en kalender där man kan se när Pride firas i städer och länder världen över.

Vad innebär det att vara allierad?

Du kan vara allierad oavsett om du själv identifierar dig som en del av HBTQ+-gemenskapen eller inte. Börja med att aktivt lära dig om HBTQ+-gemenskapens historia av förtryck, pågående kamp och hur den här gruppen vill bli bekräftad nu. Leta upp litteratur och filmer av upphovspersoner inom HBTQ-gemenskapen, och säg ifrån när du blir vittne till falska uppgifter eller elaka skämt (i sociala medier eller verkliga livet). Ta inte någons läggning, könsidentitet eller föredragna pronomen för givet. Bestäm dig i stället för att vara fördomsfri, benägen att ställa frågor och utöka din förståelse för att bli en bättre allierad.

Som småföretagare, se till att dina medarbetare och kunder vet att ditt företag är en säker plats, och inte bara under Pridemånaden. Vi har sett skyltar hos småföretag med budskap som ”Kärleken vinner”, “En säker plats för alla” och “Alla identiteter är välkomna här”. Överväg att skylta med ett liknande budskap i ditt skyltfönster, på webbplatsens Om oss-sida eller i din biografi i sociala medier. Och gör det synligt året runt.

Som ägare till skönhets- och hudvårdsföretaget Beekman 1802 ser dr Brent Ridge och hans man Josh Kilmer-Purcell till att varje anställd vet vad det innebär att vara allierad. “Vi ser till att alla våra medarbetare lär sig att vara inkluderande, accepterande och empatiska årets alla dagar. Pride är ett bra tillfälle att påminna teamet om att föregå med gott exempel i samhället.”

Hur kan HBTQ+-företagare marknadsföra sitt företag under Pridemånaden?

Om du identifierar dig som en del av HBTQ+-gemenskapen är juni en bra tid för att verkligen visa din stolthet. Använd den här månaden för att nå ut till dina kunder och ge dem en större förståelse för vem du är som företagare, kreatör och person.

Och håll utkik efter HBTQ+-specifika möjligheter att marknadsföra ditt småföretag under juni månad. Oavsett om det är en virtuell marknadsplats eller en lokal festival, marknadsför dina produkter och tjänster för en målgrupp som stödjer dig.

4 sätt småföretagare kan fira Pridemånaden:

1. Bär din stolthet.

Uppgradera personalkläderna under juni månad med en Pridedesign eller en speciell regnbågsversion av din logga. Oavsett om du gör det med T-shirts, ansiktsmasker, klistermärken eller reklamknappar, visa tydligt (och stolt) ditt stöd för HBTQ+-gemenskapen.

2. Dekorera ditt skyltfönster – på nätet och i verkliga livet.

Dekorera ditt fysiska skyltfönster eller webbplatsens förstasida med Prideinspirerade designer. Visa din stolthet på nätet med en uppdaterad webbplatsbanner och färgglada mallar för sociala medier. Var kreativ i din butik med banderoller, affischer och plastskyltar för att fira Pridemånaden och tala om för kunderna att du är HBTQ+-företagare eller allierad. Visa ditt stöd året runt med något lite diskretare, som en fönsterdekal (eller två).

Brent framhåller även hur effektfull den ikoniska regnbågsflaggan är. “I all sin enkelhet tycker vi att Prideflaggan har så stor innebörd och kraft. När man ser den visar det genast att du stödjer alla personers rätt att älska vem de vill och leva ett rikt liv. Om du är småföretagare och allierad kan vi inte nog understryka hur mycket det betyder att du flaggar med regnbågsflaggan.”

“Om du är småföretagare och allierad kan vi inte nog understryka hur mycket det betyder att du flaggar med regnbågsflaggan.”
dr Brent Ridge, ägare av Beekman 1802

3. Skapa en produkt i begränsad upplaga för ett gott syfte.

Agera som en allierad – designa en ny produkt och donera en del av intäkterna till en ideell organisation som stödjer och kämpar för HBTQ+-gemenskapen. Oavsett om du lägger till en liten sats av en ny glassmak på menyn eller designar en tillfällig upplaga av muggar, filtar eller T-shirts, skapar du intresse för en ny produkt och samlar in pengar för ett gott syfte.

Tips från Vistaprint

Samarbeta med en HBTQ+-artist när du tar fram ditt tillfälliga erbjudande. Du lyfter fram och firar personens artisteri och skapar medvetenhet om hela gemenskapen.

4. Visa din stolthet för kunderna.

Om du är en småföretagare som är en del av HBTQ+-gemenskapen, bjud in kunder att fira med dig. Gör ett inlägg i sociala medier eller mejla ett nyhetsbrev som beskriver din personliga koppling till rörelsen så att de får en bättre förståelse av vem du är.

Om du inte är en del av HBTQ+-gemenskapen men identifierar dig som en allierad är det här din chans att göra din röst hörd. Se till att dina kunder vet var du står genom ett Instagram-inlägg eller en banderoll i butiken. Sätt klistermärken med “Stolt allierad”- eller “Kärleken vinner”-budskap på beställningar, och skicka tackvykort till kunder som stöttat ditt insamlingsarbete.

5 sätt att fira Pride 2021

  1. Bär din stolthet med en T-shirt eller ett klistermärke.
  2. Lägg till en Pride-inspirerad design på startsidan på din webbplats.
  3. Dekorera ditt skyltfönster med flaggor, affischer och annat.
  4. Samla in pengar till en organisation som stödjer HBTQ+-gemenskapen.
  5. Sprid budskapet om att du är allierad till dina kunder.

Den här artikeln har skrivits i samarbete med Vistaprints LGBTQ+ Employee Resource Group.