Vår VD Trynka Shineman ger tips om hur du berättar företagets historia

Jag pratar ofta om att varje företagsägare som vi arbetar med har ett unikt perspektiv på produkten eller tjänsten som de erbjuder. De öser in mycket av sin personlighet, passion och övertygelse i sitt företag och resultatet är något som verkligen är unikt. En sak som jag tycker är intressant är att våra företagsägare har svårt att formulera vad som gör att de sticker ut. Det är viktigt att du börjar i den änden när du tänker på hur du säljer in ditt företag.

Jag ställer några enkla frågor till kunder:

  1. Varför ska personer välja dig i stället för din konkurrent som har en liknande produkt eller tjänst?
  2. Vad är viktigast för dig i ditt företag?
  3. Vad är du stolt över?
  4. Hur valde du att designa din produkt/din tjänst/ditt urval?
  5. Varför valde du att designa din produkt/din tjänst/ditt urval?
  6. Vad skulle dina kunder säga om dig/hur skulle dina kunder beskriva dig?
  7. Ger du kunder särskilda fördelar som andra inte ger (personlig service, prissättning, tillägg, bekvämlighet)?

Jag kommer ihåg när jag förra året pratade med en kvinna om hennes företag, en klädbutik på nätet. Jag frågade henne hur hon valde sitt utbud, och hon sa att hon älskade bohemiska och snygga kläder som ser smickrande ut på kvinnor i alla storlekar/former. Jag frågade hur hon prissätter sina kläder, och hon sa att hon erbjuder gratis frakt varje dag. Jag frågade varför en person skulle besöka hennes butik, och hon förklarade att hon uppdaterade utbudet varje vecka!

Jag återkopplade till henne: Bohemiska och snygga kläder som ser bra ut på alla kvinnor. Besök oss varje vecka för nya stilar och inspiration. Prova oss vilken dag som helst med fri frakt.

Meddelandena var kraftfulla och övertygande, och skilde verkligen ut företaget från mängden. De var också väldigt annorlunda jämfört med de meddelanden hon då använde för att kommunicera det hon hade att erbjuda till kunder. Vi kunde använda den här 15 minuter långa konversation för att skapa material som verkligen återspeglade vad hon stod för och vad som var viktigt för henne.

Så sätt dig ner med en vän eller familjemedlem, ta en kopp kaffe, och börja inte med att försöka berätta din berättelse eller sälja in ditt företag. Börja med att besvara dessa frågor och skapa utifrån svaren en historia som verkligen framhäver det unika hos ditt företag.


Om författaren

Som VD för Vistaprint spenderar Trynka mycket tid på att utveckla en djupare förståelse för ägare av små företag och vad de behöver för att lyckas. Därför utvecklar vi på Vistaprint hela tiden vår nätbutik och innovativa nya produkter, samt skapar verktyg som gör det enklare att driva ett litet företag så att ägarna kan fokusera på att skapa påverkan.

Trynka har över 20 års erfarenhet av ledarskap inom marknadsundersökning och -analys, strategisk planering, databasmarknadsföring samt e-handel. Hon har en kandidatexamen i psykologi från Cornell University och en magisterexamen i företagsadministration från Columbia Business School.