8 marknadsföringsidéer för restauranger för att öka beställningarna av hämtmat och leverans

Beräknad lästid: 5 minuter

Världen har förändrats radikalt för småföretagare under året som gått, och restaurangbranschen har drabbats extra hårt. I kölvattnet efter de restriktioner som pandemin fört med sig (bland annat begränsningar av antalet personer per sällskap) har restauranger blivit tvungna att hitta andra sätt att serva sina kunder och hålla igång företaget. För många restauranger innebär det att fokus har skiftat till hämtmat och leverans.

Hämtmat och leverans blev det vanliga (och på många ställen det enda) sättet att avnjuta restaurangmat under 2020, och så har det fortsatt under 2021 också. Men hämtmat och leverans är inte detsamma som att servera gäster på plats … och är du inte van vid att göra reklam för takeaway kan det vara svårt att veta hur du ska marknadsföra ditt företag och få fart på beställningarna.

En restaurangägare som bytt affärsmodell under det senaste året är Johnny Burke som äger Johnnys Takeaway. När han startade sitt företag blev han tvungen att anpassa sig för att följa komplicerade licensregler och rättslig byråkrati för att öppna ett cateringföretag. Det lärde han sig mycket av, och han har sedan dess byggt upp ett effektivt företag som erbjuder middagar tillagade av en kock och färdiga att värma och äta hemma.

Här följer några uppdaterade takeaway-tips och marknadsföringsidéer för restauranger från kocken Johnny och Vistaprints team:

  1. Ha erbjudanden som gäller före (och efter) rusningstid.
  2. Sätt ditt varumärke på varje beställning.
  3. Dela ofta i sociala medier.
  4. Erbjud hemleverans.
  5. Skapa kundspecifika erbjudanden.
  6. Komplettera menyn med tillfälliga rätter.
  7. Motivera dina kunder att beställa igen.
  8. Be om feedback.

1. Ha erbjudanden som gäller före (och efter) rusningstid.

Det är på fredags- och lördagskvällar som det beställs mest hämtmat och leverans. Men du kan inte hålla igång din restaurang om du bara får in beställningar på fredags- och lördagskvällar. Så som du vill få ditt företag att växa och öka beställningarna av hämtmat och leverans kan du prova att ha specialerbjudanden under de lugnare timmarna.

Om du till exempel märker att du knappt får in några lunchbeställningar, kan du ta fram en lunchmeny där några av dina populäraste rätter finns med till nedsatt pris. Eller kanske märker du att affärerna går särskilt trögt på vardagskvällar. Du skulle kunna erbjuda din kunder gratis leverans på vardagskvällar plus en gratis dessert för att göra erbjudandet ännu mer lockande.

Kanske ökar beställningarna till rabatterat pris inte dina intäkter så mycket, men du tjänar ändå på erbjudanden som gäller under de timmar då du annars har få (eller inga) beställningar av hämtat eftersom mindre intäkter är bättre än inga intäkter alls.

2. Sätt ditt varumärke på varje beställning.

För kockar är det välkänt att man även äter med ögonen. Och i en tid då mat som gör sig bra på bild är vanligare än någonsin, är förväntningarna höga. När du paketerar maten, se då till att den är lätt att värma och lägga upp utan att den blir mindre tilltalande för ögat.

Kundernas upplevelse när de får din mat är avgörande. Profilanpassade leveranspåsar och lådor med klistermärken på, där det till exempel kan stå “smaklig måltid”, kan göra stor skillnad när du inte har möjlighet att säga det personligen.

Glöm heller inte att lägga en flyer, ett vykort eller en meny i varje leveranspåse, med nyheter om kommande specialerbjudanden, kampanjer, uppdaterad leveransinformation eller rentav företagets historia.

3. Dela ofta i sociala medier (och mer än bara foton).

Ge dina följare och fans ett smakprov på det du förbereder i köket. Att dela foton av din mat frestar inte bar deras smaklökar, utan hjälper dem även att planera sina måltider. Om du förbereder en rätt för senare i veckan, låt då folk veta vad du gör, hur du kommer att garnera den och när den kommer att hamna på menyn. Och medan många traditionella restaurangkök rynkar pannan åt att använda telefoner i köket, förstår Johnny värdet av att dela foton av sina rätter på Instagram.

Dessutom påpekar Johnny att det kan vara bra att visa folk vad du gör för att garantera en säker miljö för din personal och låta folk se var du förbereder maten. “Nu har vi lagt upp våra rengöringsrutiner på Instagram och Facebook. Vi behöver verkligen visa för folk att det är säkert här. Sådant som handskar och rengöringsprodukter som förut bara var verktyg som vi använde, står nu i fokus och framhävs på restaurangen.”

Johnny har ett enkelt råd till alla som tycker det är jobbigt att lägga upp innehåll första gången: “Lägg upp det. Var relevant. Och få människor att tänka på dig.” Försök lösa ett enkelt problem för folk. På sommaren skulle du till exempel kunna marknadsföra leverans av nylagad mat eller hämtmat genom att säga något i stil med: “Hetta inte upp din kyckling en sådan här varm dag. Låt oss göra det åt dig.”

TIPS FRÅN VISTAPRINT

Ett annat sätt för restaurangägare att vara relevanta är att inspireras av årets matdagar. Håll dig uppdaterad om de här dagarna för att göra roliga inlägg i sociala medier och få inspiration till rätter som bara serveras just denna dag.

4. Erbjud hemleverans.

Om du ofta gör ändringar i din meny, kan det gå åt mycket tid för att uppdatera externa plattformar som Uber Eats och Foodora. Genom att själv sköta leveranserna på säkrast möjliga sätt, kan du få kontroll över återkommande menyuppdateringar och se till att alla som kommer i kontakt med din mat följer strikta hälso- och säkerhetsrutiner.

När Johnny ville anpassa verksamheten från takeaway till leverans, behövde han först kolla med sin personal om alla var med på det. När han sedan frågade “vem vill leverera?” räckte alla upp handen.

“Vi gör det här tillsammans”, fortsätter han. “Det kan vara vem som helst av oss som levererar, även kocken. För närvarande hjälps vi alla åt på säkrast möjliga sätt. Alla bidrar.”

5. Skapa kundspecifika erbjudanden.

När kunderna har möjlighet brukar de välja företag som vänder sig särskilt till dem och uppfyller deras behov, och det gäller även restauranger. Så om du vill att kunder ska beställa hämtmat och leverans från din restaurang, försök att ha erbjudanden och rätter på menyn som tilltalar dem.

Om du till exempel har en familjevänlig restaurang, erbjud då ett familjealternativ på vardagskvällar, som riktar sig till arbetande föräldrar och lagas färdigt i ugnen hemma. Har du ett mer romantiskt och exklusivt ställe, erbjud då ett alternativ som passar perfekt för en romantisk kväll på tu man hand. Vill du vara kreativ med drycker? Sätt ihop några gör det själv-kit med recept som får komplettera vissa rätter på menyn … och låt kunderna själva göra i ordning dem hemma.

6. Komplettera menyn med tillfälliga rätter.

Om du har en statisk meny, vet dina kunder att de kan beställa vad de vill när de vill. Och även om det är bekvämt och bra, skapar det inte någon känsla av brådska. I stället gör det att kunderna lätt skjuter upp beställningen … vilket i slutändan kan leda till att de inte beställer alls.

Så om du vill öka beställningarna av hämtmat och leverans, behöver du skapa en känsla av brådska. Och en av de effektivaste marknadsföringsstrategierna för att skapa en känsla av brådska är att införa rätter märkta med “endast under begränsad tid” på menyn. Om det finns något nytt och spännande på din meny som kunderna vet bara kommer att finnas under kort tid, kommer de inte att vilja missa det.

Ha om möjligt alltid en till två tillfälliga rätter på menyn. Behåll dem på menyn under en kort tid (ett bra riktmärke är två veckor till en månad), och se till att kunderna vet när de tas bort från menyn. Känslan av brådska får fler kunder att beställa och prova rätten innan den tas bort, vilket ökar beställningarna av hämtmat och leverans.

7. Motivera dina kunder att beställa igen.

Om någon redan har beställt hämtmat från dig och tyckte om maten, är chansen stor att personen vill beställa igen (så småningom). Dina befintliga kunder erbjuder störst möjlighet att öka intäkterna från takeaway. Med lite arbete kan du förvandla en engångskund till en kund som beställer takeaway en gång i veckan, och om du gör det tillräckligt många gånger får du en stadig ström av pålitliga kunder som håller igång din affärsverksamhet med hämtmat och leverans.

Nyckeln till framgång med den här strategin? Ge kunderna något som motiverar dem att komma tillbaka, varje gång de beställer. Skicka exempelvis med en “10 % på nästa leverans”-kupong med varje beställning, eller skapa ett bonusprogram (använd baksidan av ett visitkort som klippkort) som ger en gratisförmån efter fem beställningar.

Om du tänker erbjuda kuponger eller klippkort för att motivera dina kunder att beställa hämtmat eller leverans mer regelbundet, se till att de matchar ditt varumärke. Inkludera din logga och använd färgpaletten för ditt varumärke på varje kort så att de gör ett bra visuellt intryck och stärker din varumärkesidentitet.

TIPS FRÅN VISTAPRINT

Skicka med ett vykort eller en magnet med ditt telefonnummer och en QR-kod till din meny på. På så sätt behöver kunderna inte lägga tid på att leta efter dina uppgifter när de vill beställa … och ditt matställe blir alltid ihågkommet.

Be kunderna om feedback.

Sociala medier passar perfekt för att be om feedback. Vissa är mer bekväma med att ge konstruktiv kritik via Facebook eller Instagram än personligen.

Johnny rekommenderar att man ber sina stamkunder om uppriktig feedback. “Om någon kommer tillbaka till restaurangen och berättar att riset i burriton personen åt veckan innan inte var tillräckligt kokt, är det till stor hjälp. Jag ser till att det inte händer igen. Och på så sätt blir vi hela tiden bättre.”