Allt du behöver veta om TikTok som småföretagare

Beräknad lästid: 6 minuter

Sociala medier är ett av de bästa ställena att marknadsföra sig på som småföretagare. Där kan du både hålla kontakten med dina kunder och öka engagemanget, försäljningen och intäkterna. De flesta småföretag använder sig redan av Facebook, Instagram och Twitter, men nu finns det en ny plattform som tar världen med storm – TikTok.

Sedan starten 2017 har TikTok kommit upp i ofantliga 1 miljard aktiva användare per månad. Och samtidigt som plattformen har växt har varumärken insett att marknadsföring på TikTok är perfekt när man vill knyta an till målgruppen och få verkliga resultat.

Om du vill att ditt företag ska växa under 2022 och framåt så är det helt enkelt ett måste att förstå alla delar av marknadsföring och annonsering på TikTok. Här går vi igenom allt du som småföretagare behöver veta om TikTok – inklusive tips på hur du kan använda TikTok-plattformen för att lyfta företaget till nästa nivå.

Vad är TikTok – och varför borde du använda det i din marknadsföring?

Innan vi går in i detalj i hur du som småföretagare kan använda TikTok börjar vi med att gå igenom vad TikTok är – och skälen till att marknadsföring på TikTok är ett måste i dagens landskap för sociala medier.

TikTok är ett socialt medium där användarna kan skapa och dela korta videoklipp – och visa, dela och kommentera på innehåll från andra användare. Användarna kan skapa videor om i princip vad som helst, men vissa typer av innehåll trendar mer än andra – t.ex. utmaningar, pranks, produkter och instruktionsvideor.

Plattformen har rykte om sig att vara till för yngre användare men TikTok-användarna är ganska jämnt spridda när det gäller åldrar. Enligt data från Statista är 47,4 procent av användarna 29 år eller yngre medan 42 procent är mellan 30 och 49 år (11 procent av användarna på TikTok är 50 år eller äldre). Och eftersom TikTok lockar så många olika användare börjar mängder av olika företag att inse hur stor möjlighet plattformen ger dem att nå ut till kunderna på ett nytt och meningsfullt sätt.

Vilka är då fördelarna med att marknadsföra sig på TikTok? Det finns många skäl till att TikTok är ett smart drag för små företag, däribland detta:

  • TikTok är mindre mättat än andra sociala medier. Även om TikTok snabbt ökar i popularitet hos små företag är det fortfarande inte lika känt som andra plattformar. Därför är det mindre konkurrens på TikTok än på andra, större plattformar, och det kan alltså vara enklare (och mer prisvärt!) att märkas.
  • Plattformen ger många möjligheter till marknadsföring och annonsering. Du kan nå kunder på många olika sätt på TikTok. Du kan skapa innehåll och bygga upp antal följare organiskt – eller använda betald annonsering på TikTok för att nå målgruppen som är perfekt för dig.
  • TikTok ger dig analys av prestanda så att du kan optimera din marknadsföringsstrategi. För alla slags marknadsföringsstrategier behöver man ha data för att kunna optimera – och TikTok levererar just detta genom funktionen för prestandaanalys (som du får tillgång till med företagskonto på TikTok). TikTok ger dig de realtidsdata som du behöver för att förstå vilken typ av videoinnehåll som når ut till den perfekta kunden – så att du kan optimera innehållsstrategin och skapa och lägga ut videor som gör skillnad för ditt företag.
  • Det är enkelt att skapa, redigera och dela videoklipp av hög kvalitet. Om det känns lite överväldigande att skapa videoinnehåll kan du andas ut – TikTok har massor av anpassningsverktyg som gör det enkelt att filma och redigera innehållet (bland annat textlager, ljudeffekter och filter).
  • TikTok ger dig möjlighet att få en mer genuin kontakt med dina kunder. Med videoinnehåll kan du visa kunderna vad som händer i kulisserna på ditt företag. Om du t.ex. har en restaurang kan du lägga upp en frågestund med kocken. Eller om du har ett klädmärke så kan du visa ett klipp på hur plaggen designas och tillverkas. Den här typen av innehåll kan skapa en djupare och mer meningsfull kontakt med dina följare. Och det i sin tur kan leda till mer engagemang och ökad försäljning.

Redo att sätta igång? Här kommer några av våra tips på effektiv marknadsföringsstrategi för små företag på TikTok:

  1. Lägg ner tid på att utforska plattformen.
  2. Sätt upp mål.
  3. Skapa innehåll som är värdefullt och användbart.
  4. Häng med i trenderna.
  5. Skapa entusiasm hos användarna för dina produkter och tjänster.

1. Lägg ner tid på att utforska plattformen.

Du kanske är frestad att dyka rakt in och börja marknadsföra och annonsera på TikTok. Men om du vill att din TikTok-strategi ska vara effektiv behöver du lägga lite tid på att navigera runt på plattformen. Det ger dig en grundläggande förståelse av hur TikTok fungerar och vilken typ av innehåll som levererar bäst på plattformen. Börja med att skapa ett konto och kom igång med att titta runt!

Ta reda på vilken typ av videor som ligger uppe på plattformen, vilken typ av videor som lockar tittare och vilka kategorier som kan passa för just ditt företag. Om du har konkurrenter som är aktiva på TikTok kan du undersöka vilken typ av klipp de lägger ut. Tanken är inte att du ska stjäla deras idéer men lite konkurrensanalys kan ge bra tips på vad drömkunderna vill titta på.

2. Sätt upp mål.

Du kommer inte kunna avgöra om din marknadsföringsstrategi på TikTok är framgångsrik om du inte först definierar vad framgång skulle vara. Så innan du kör igång med din TikTok-strategi är det klokt att sätta upp mål – och ange hur du ska mäta framgången.

Ett exempel: om vi säger att ditt drömmål för TikTok är att få in fler kunder i din fysiska butik. Hur många kunder vill du få från plattformen – och hur ska du ta reda på om de kommer från TikTok eller inte? Du kanske kan dela en rabattkod enbart på TikTok och sedan följa upp hur många av kunderna som använder den rabattkoden under tiden efter inlägget.

3. Skapa innehåll som är värdefullt och användbart.

Om din video inte ger något verkligt värde till dina kunder kommer de inte heller att ge något verkligt värde för ditt företag. Därför är det så viktigt att du tänker igenom vilken typ av värde du behöver ge din publik – och sedan skapa videor som levererar just det värdet.

Säg att du brukar få massor av frågor från kunderna om hur man ska använda en viss produkt. Skapa en snabb instruktionsvideo med svar på just de frågorna. Är det en viss efterrätt som är favoriten på din restaurang? Skapa en video som visar de olika momenten när den tillagas. Det kan till och med göra den ännu mer populär!

Tänk på att TikTok på många sätt är en underhållningsplattform – så ibland kan själva värdet vara att du roar dina kunder i några minuter. Var inte rädd för att skapa och dela klipp som är roliga, knasiga eller underhållande på något annat sätt. Att få någon att le eller skratta åt din video kan vara precis det som krävs för att få nya kunder intresserade.

Tips från VistaPrint

Ny på det här med att skapa videoinnehåll? Börja med en av TikToks mallar på VistaCreate och sätt sedan din egen prägel och ditt varumärke på den.

4. Häng med i trenderna.

Trender brukar få fart på TikTok, kanske en ”TikTok challenge” eller ett visst ljud som trendar – och när du använder TikTok för småföretag kan en egen version av en viss trend vara det perfekta sättet att nå ut till fler och visa upp ditt innehåll för nya potentiella kunder.

Säg att du är på TikTok för att marknadsföra en hårvårdsserie. Då kan du skapa en video baserad på ”Beautiful Hair Challenge”, där användare visar upp sitt vackra hår. Om du använder TikTok för att skapa lite hype kring ditt nya gym kan du göra en serie videor där personalen återskapar TikToks största danstrender.

När du skapar videoinnehåll kring sånt som redan trendar på TikTok kan det bli enklare att få ut ditt innehåll inför publik – och förhoppningsvis omvandla en del av publiken till följare och kunder! Om du visar att du är uppdaterad och har koll på de senaste trenderna kan du också tjäna ”cool points” hos dina följare … och det är aldrig dåligt!

Tips från VistaPrint

När du gör trendvideor på TikTok kan du nå ut till en helt ny publik – därför är det viktigt att ditt varumärke visas i alla dina videor. Kläder med varumärket, som T-shirts eller kepsar kan göra att din logotyp syns ordentligt i dina videor.

5. Skapa entusiasm hos användarna för dina produkter och tjänster.

Det spelar ingen roll hur många som ser dina klipp på TikTok. Om de inte blir intresserade av ditt företag kommer din TikTok-strategi inte att leda till mer engagemang, försäljning eller intäkter.

Så när du gör dina videor är det bra att se till att dina produkter och eller tjänster visas – och att visa dem på ett sätt som peppar tittarna.

Ska du lansera nya badbomber? Skapa en video som visar varan, från att den packas upp, släpps ner i ett fyllt badkar och till att den brusar och skummar upp i ett berg av bubblor. Använder du TikTok för att nå ut till nya kunder för din firma med företagsrådgivning? Skapa en serie videor där du ger gratis tips och råd på hur man driver företag.

Ju mer spännande dina produkter eller tjänster blir i dina videor, desto mer sannolikt är det att de som tittar använder sig av ditt företag i verkliga världen.