Åtta sätt att handla lokalt och stötta småföretagare i jul

Beräknad lästid: 4 minuter

Nu är det den tid på året när vi tillbringar mycket tid med dem vi tycker om – och visar dem hur mycket de betyder för oss med genomtänkta julklappar. Så när du handlar inför julen är det klokt att handla lokalt så långt det bara går. Att handla hos småföretag nära dig är bra för alla – det stärker gemenskapen lokalt och ökar lojaliteten medborgare emellan och kommer garanterat att leda till glada miner … här kan du läsa mer om hur det går till.

När du handlar lokalt i butiker nära dig bidrar det till att behålla pengar och arbetstillfällen i ditt grannskap. Det här betyder att mer pengar stannar i ert lokalsamhälle och bidrar till tillväxt. Och när ett grannskap har blomstrande småföretag kan det leda till nytta för hela området, som fler kunder, högre fastighetsvärde och mer engagerad allmänhet (allt detta är tecken på ett lokalsamhälle som frodas).

Vare sig du vill unna dig själv en julklapp eller har en lång lista att köpa till andra är det klokt att handla lokalt den här julen. Här ger vi förslag på åtta enkla sätt att handla medvetet på, att stötta din community och stärka de små företagen den här julsäsongen.

  1. Handla nära i första hand.
  2. Köp presentkort.
  3. Bestäm dig för att bara handla lokalt i 24 timmar.
  4. Dela din upplevelse i sociala medier.
  5. Prenumerera på deras utskick.
  6. Skriv recensioner.
  7. Ge dricks!
  8. Erbjud dig att hjälpa till.

1. Handla nära i första hand.

Vi gissar att du har en lång lista med klappar att handla i december. Istället för att åka till köpcentret eller handla hos kedjor kan du börja med att leta i dina lokala butiker. Det finns stor chans att din lokala butik har precis det du söker. En annan fördel: när du handlar nära behöver du inte oroa dig för långa leveranstider. Och det gäller inte bara klappar, tänk på all julmat som du kan handla på lokala marknader.

2. Köp presentkort.

Behöver du en julklapp till någon som har allt? Ge bort ett presentkort till en lokal näringsidkare. Vare sig det är din favoritrestaurang eller favoritbutik så är det här en chans att introducera dem för dina nära och kära *och* ge en julklapp som verkligen kommer att uppskattas. Och vi har en känsla av att småföretagare kommer att bli glada när kunderna kommer in och handlar för presentkortet när all julrush är över.

3. Bestäm dig för att bara handla lokalt i 24 timmar.

Välj en dag under december när du bara ska handla av butiker nära dig. Börja dagen med en kopp kaffe från det lokala fiket, unna dig lite skönhetsvård på ett spa i närheten, handla julklappar i butikerna i grannskapet och avsluta dagen på din favoritrestaurang eller med hämtmat.

Vista Tip

Vill du hellre handla på nätet? Digitala plattformar som Instagram, TikTok och Etsy är riktigt bra ställen när du letar nystartade företag eller unika klappar online.

4. Dela din upplevelse i sociala medier.

Om du köpt något åt dig själv kan du visa upp det på Instagram eller Facebook – tagga butiken du handlade i eller använd hashtaggen #handlalokalt så uppmuntrar du andra att också handla nära sig. Om du köpt klappar åt vänner eller familjen kan du ta en bild av det inslagna paketet eller ta en selfie framför skyltfönstret. Du kan förstås också ta en bild och dela i sociala medier efter att mottagaren öppnat sitt paket … då blir överraskningen inte förstörd! Och glöm inte att följa de lokala småföretagarna i sociala medier, och gilla, kommentera eller dela deras inlägg så hjälper du dem att synas.

5. Prenumerera på deras utskick.

En aktiv utskickslista är ett värdefullt verktyg för småföretagare. Den kan vara per e-post eller vanlig post, men en uppdaterad kontaktlista hjälper företagare att hålla kontakten med kunderna, bygga upp relationer och att nå ut till specifika målgrupper. Om du går in i en butik men inte handlar något kan du ändå lämna din e-postadress som ett sätt att visa ditt stöd, utan att det kostar dig något. Och vem vet – du kanske blir kund efter nästa produktlansering eller specialevenemang.

6. Skriv recensioner.

Det kännas knepigt för småföretagare att be om recensioner… men de behöver dem, och vill ha dem! Som kund är toppenrecensioner det allra bästa – och enklaste – du kan göra för att stötta lokala butiker och restauranger. Även om det var ett tag sedan du handlade i den lokala blomsterbutiken eller fick håret fixat hos frisören kan du ge dem lite extra kärlek inför julhelgen med en riktigt fin recension.

Vista Tip

Har du råkat ut för en mindre rolig köpupplevelse i en lokal butik? Ta kontakt med dem för att lösa problemet istället för att lägga upp en dålig recension online. Om det var en engångshändelse eller ett missförstånd vore det ju synd om det stod på nätet för all framtid.

7. Ge dricks!

Den här tiden på året hör till den mest jäktiga på året – alla rusar runt och det är inte alltid butikerna har tillräckligt med personal. Och det är också den tid på året när vi är som mest generösa, särskilt när det gäller dricks. När du får dina sista minuten-klappar inslagna strax före stängning, när du köper en kaffe på mellandagsreans första dag eller får en manikyr på nyårsafton, då är rejäl dricks ett trevligt sätt att visa tacksamhet till de som hjälper dig att göra jul- och nyårshelgen minnesvärd.

8. Erbjud dig att hjälpa till.

Det behöver inte kosta pengar att stötta lokala småföretagare – du kan erbjuda din tid eller dina specialkunskaper. Är du specialist på att planera event? Erbjud dig att hjälpa till med att planera och marknadsföra ett julevenemang. Är du konstnär eller grafisk designer? Du kanske kan julpynta skyltfönstren på din favoritbutik med borttagbar färg? Eller jobbar du med ekonomi? Då kanske du kan bistå en lokal företagare med ekonomisk planering inför nästa år, vem vet, kanske kan du få rabatt på något?