Beräknad lästid: 6 minuter
Vi har pratat med konsumentpsykolog Kate Nightingale för att lära oss mer om de subtila signaler som får kunderna att spendera mer. Fortsätt läsa om Kates experttips och få reda på hur du kan öka företagets försäljning.
Att uppmuntra potentiella kunder att våga sig in i din butik eller på ditt matställe för att titta närmare är högsta prioritet för alla småföretagare. Troligtvis gör du redan något för att dra till dig uppmärksamhet, som att ha tilltalande fönsterskyltning, ett roligt budskap på en skylt utanför butiken eller en lockande doft av nybryggt kaffe.
Men när dessa potentiella kunder väl är inne, hur ska du förhindra att de går därifrån tomhänta? Här kan du läsa om hur du kan hjälpa företaget att sälja mer.
11 sätt att öka försäljningen:
- Låt kunderna prova innan de handlar.
- Förstå hur kunderna rör sig.
- Skapa en engagerande miljö.
- Uppmuntra rekommendationer.
- Bunkra upp med det som säljer.
- Erbjud din expertis.
- Optimera utrymmet vid kassan.
- Se till att ditt företag är lätt att hitta online.
- Berätta en autentisk varumärkeshistoria.
- Ordna ett evenemang.
- Be om feedback.
1. Låt kunderna prova innan de handlar.
Minns du senaste gången du var i en glassbutik? Du gick som de flesta in med avsikten att bara köpa en kula … men sedan fick du smaka på en ny, tillfällig smak. Innan du visste ordet av hade en kula blivit två. Kate föreslår att använda samma strategi i ditt eget företag – att låta kunderna pröva innan de handlar är trots allt ett effektivt sätt att sälja mer och få feedback på en ny produkt.
Ett förslag kan till exempel vara att ge kunderna ett varuprov när de kommer in i din butik. Det blir en riktig humörhöjare, och du tjänar några generositetspoäng. Den här gesten kan också få kunderna att känna det som om de behöver återgälda tjänsten, antingen genom att handla eller med en positiv recension.
Oavsett om du har ett glasskafé, en sminkaffär, en godisbutik eller en specialbutik med heta såser – börja dela ut varuprover. Allt som krävs är en mycket liten investering och ansträngning, och du kan utvärdera kundernas åsikter, be om feedback och övertyga dem att köpa produkten de precis prövat.

2. Förstå hur kunderna rör sig.
Det är viktigt att förstå hur kunderna kommer att röra sig i din butik. Om du nyligen har startat ditt företag, notera vilken väg kunderna tar genom din lokal och gör justeringar om det behövs. Utformningen och placeringen av produkter kan kännas helt logiska för dig, men du kan bara avgöra om saker har placerats på ett effektivt sätt genom att observera hur kunderna förflyttar sig i din butik och hur de interagerar med ditt sortiment. Om de inte hittar det de letar efter kan de inte heller köpa det.
Var inte heller rädd för att be kunderna om praktisk feedback om utformningen av din butik och hur varorna visas upp. Om den här feedbacken samlas in tidigt kan den hjälpa dig att skapa en vilsam och inbjudande miljö som får kunderna att känna sig väl till mods.
Tips från VistaPrint
Gör butikens utformning ännu tydligare med markerade gångar – klistra dekaler på golvet (som på Ikea, vet du!) eller häng upp affischer som visar vägen.
3. Skapa en engagerande miljö.
Din butik bör vara en plats där kunderna känner sig bekväma, oavsett om det är musiken, belysningen, inredningen eller rentav en doft som gör det. Använd gärna dämpad belysning med ett varmt ljus, i den fysiska butiken. Det kan hjälpa till att aktivera kundernas lust att handla och leda till impulsköp. Om du har en fysisk butik är det även rekommenderat att välja en signaturdoft till din lokal. Att använda samma doft i hela butiken (och även sprejad på broschyrer och vykort) kan öka försäljningen inom handel med 32 %. Du kommer att skapa ett undermedvetet band till dina kunder och hjälpa dem att komma ihåg ditt företag bättre.
Om du vill kan du ta den här doftupplevelsen ett steg längre. Om du alltid tänder samma typ av doftljus eller rökelse i butiken bör den också finnas tillgänglig för kunderna att köpa … i en varumärkesprofilerad förpackning såklart! Eller också kan du samarbeta med ett företag som är specialiserade på ljus- eller doftdesign och skapa din egen signaturdoft.
4. Uppmuntra rekommendationer.
Ett annat sätt att locka in nya kunder genom dörrarna är att ta hjälp av dina befintliga kunder. Erbjud dem rekommendationsförmåner om de berättar för familj och vänner om ditt företag. Rekommendationsprogram blir allt vanligare och fungerar särskilt bra när både kunden och personen de rekommenderar ditt företag till har något att vinna på det. Överväg att skapa ett lojalitetsprogram som belönar återkommande köp och samtidigt motiverar kunderna att rekommendera ditt företag till vänner och familj. Du kan göra det via sociala medier eller med ett ”Dela med en vän”-bonuskort eller med en specialkod som kan användas i nätbutiken.
5. Bunkra upp med det som säljer.
Du ska alltid prioritera att ha gott om de bäst säljande produkterna – även om det betyder att du har mer av en viss storlek eller färg på hyllorna. Skriv på en bordsskylt att det finns fler storlekar och färger på lagret eller online.
Har du slut på en vara som en kund letar efter? Dra nytta av det här tillfället att be om kundens mejladress eller telefonnummer så att du kan meddela när du har fått in produkten igen. Eller ge rabatt när kunden betalar för varan nu, och leverera den när du får in den på nytt.

6. Erbjud din expertis.
Om du säljer produkter som kläder och presenter som inte är unika för ditt företag, se då din butik som en utställningslokal. Många kunder har vant sig vid att besöka fysiska butiker för att kolla in en produkt innan de jämför priser på nätet. Även om man kan tycka att webbutiker har en orättvis fördel, ger det dig möjlighet att positionera dig som pålitlig expert och sälja annat i butiken.
Om du säljer en nischprodukt är det troligt att folk som kommer till din butik är välinformerade redan innan de kommer. Inget gör ett proffsigare intryck än encyklopedisk kunskap om ditt produktsortiment och om jämförbara fördelar hos liknande produkter … och kunderna kommer att älska det faktum att du kan svara på alla deras frågor. Om du kan visa på ett mervärde genom att erbjuda personer som tittar runt i din butik experthjälp, har du mycket större chans att konvertera dem till kunder, och risken för att de handlar på nätet i stället minskar.
Tips från VistaPrint
Skapa en välkomnande sittgrupp där kunder kan känna sig bekväma med att småprata med säljare och be om din expertis. Vi rekommenderar att du skaffar den här typen av mjuka sittplatser som hjälper till att få kunderna att öppna sig och får ditt företag att verka vänligt och tillgängligt.
7. Optimera utrymmet vid kassan.
Vad vore ett lämpligt impulsköp i din butik? Dekorerade kakor att ta med i ett kafé, trendiga sjalar i en butik eller rengöringsprodukter till glasögon i en solglasögonaffär är bara några exempel. Även om det bara leder till att 20 % av dina kunder plockar till sig en extra vara bidrar det ändå till att stärka resultatet. Pröva produkter som kompletterar dina bäst säljande produkter och löser ett problem. Och det viktigaste av allt är att hålla prisnivån låg på dessa produkter så att kunderna inte tvekar att lägga till dem till sitt köp.
8. Se till att ditt företag är lätt att hitta online.
Oavsett om du driver en fysisk butik eller en webbutik är det avgörande att potentiella kunder kan hitta dig på nätet. Förutom att se till att informationen om ditt företag är uppdaterad (tänk öppettider, leveranspolicy och kontaktuppgifter), ta dig även tid att säkerställa att din webbplats är optimerad för sökresultat. Det kan du göra genom att infoga sökord i texten på din webbplats, antingen mitt på ”Om oss”-sidan eller längst ner på din startsida. Och se även till att din Google My Business-sida är uppdaterad så att du syns i sökresultaten.
9. Berätta en autentisk varumärkeshistoria.
Som småföretagare är din varumärkeshistoria det som skiljer ut dig och ger kunderna bättre kännedom om dig och ditt arbete. Och när kunderna vet mer om dig och din historia kommer de att uppleva ett känslomässigt band till ditt företag och vara mer benägna att handla. Skriv din historia på ”Om oss”-sidan på din webbplats eller på reklammaterial, som vykort, broschyrer och flyers.

10. Ordna ett evenemang.
Finns det något bättre sätt att få in kunderna i butiken (och öka försäljningen) än med ett evenemang? Fånga folks intresse med löftet om ett unikt evenemang. Det kan exempelvis vara en specialrea eller en workshop i din ateljé. Och gör det ännu mer oemotståndligt med lotteri, reklamgåvor eller andra förmåner. Kanske kan du belöna kunderna med en lott för varje köp de gör.
När du har bestämt vilken typ av evenemang du ska anordna, sprid informationen i sociala medier. Skapa ett evenemang som kunderna kan anmäla sig till på Facebook, dela en video på TikTok för att fånga folks intresse eller gör ett påminnelseinlägg på Instagram. Glöm inte heller att fota under evenemanget så att du kan dela bilder i en sammanfattning efteråt och bygga upp förväntningarna inför nästa evenemang.
Tips från VistaPrint
Skapa en spellista till ditt evenemang, och välj lite mindre populär musik. Att spela mindre känd musik kan enligt Kates studie få kunderna att dröja sig kvar längre och spendera upp till 20 % mer.
11. Be om feedback.
Ett säker sätt att öka försäljningen i framtiden är att be om feedback. Du kan använda ett fysiskt kort att lämna kommentarer på eller skicka ut en undersökning via mejl för att samla in tankar och åsikter om alltifrån butikens utformning till produkturval och kunderfarenhet. Förutom att du får värdefulla insikter visar du dina kunder att du värdesätter deras åsikter och vill göra dem glada.