Beräknad lästid: 6 minuter
Vi har chattat med Tristan LeBreton, kreativ chef på 99designs från Vista, för tips om hur man tar fram en varumärkesstilguide. Läs vidare för att få Tristans råd och få reda på varför ditt företag behöver en stilguide.
När ditt företag växer, ökar även möjligheterna att folk upptäcker dig för första gången. Från att ta emot ditt visitkort vid ett evenemang till att besöka din webbplats för mer information – varje erfarenhet av ditt företag bör vara enhetlig.
Ditt varumärke är nämligen inte bara en logotyp och en färgpalett, det är också den upplevelse som folk förväntar sig av ditt företag och orden de använder när de rekommenderar dig till någon annan. Och för att vara enhetlig är det viktigt att ta fram en varumärkesstilguide.
Enligt Tristan LeBreton, kreativ chef på 99designs från Vista, är en stilguide ett visuellt dokument som beskriver hur ditt företag ser ut och talar till världen. ”Den fångar ditt varumärkes själ och hjärta – syftet, visionen och värderingarna – och presenterar det som ett visuellt referensverktyg för ditt företag.”
Din varumärkesstilguide säkerställer att dina tryckta och digitala marknadsföringsinsatser blir samordnade och representerar ditt företag på ett korrekt och proffsigt sätt. Detaljerade varumärkesriktlinjer kan också hjälpa dig att visa nya medarbetare inte bara dina produkter och tjänster, utan även hur ni talar om företaget.
Enligt Tristan ska en typisk varumärkesstilguide innehålla en sammanfattning av din varumärkeshistoria, logotypvarianter och anvisningar för hur de ska användas, färgpalett och tonalitet samt den typografi som föredras. ”Det är ett kraftfullt verktyg för småföretag eftersom stilguiden inte bara formar din övergripande varumärkesidentitet utan även bidrar till att varumärket används konsekvent och positionerar företaget som trovärdigt och pålitligt. Det finns en anledning till att vissa kallar den för en varumärkesbibel.”
Här kommer vi att gå igenom allt du behöver för att ta fram en varumärkesstilguide till ditt företag.
1. Börja med att fråga dig ”varför”.
Tristan konstaterar att du innan du ens börjar ta fram din stilguide behöver känna ditt varumärke utan och innan. ”Det inbegriper ditt syfte, din vision, kärnvärden, varumärkespersonlighet och din målgrupp. Din varumärkesidentitet tjänar helt enkelt till att kommunicera dessa element till världen genom design … så det är viktigt att spika dessa först.”
Ett bra sätt att inleda din stilguide är därför med ditt varumärkesmål, din visionsförklaring eller en handlingsinriktad förklaring av hur ditt företag hjälper dina kunder. Vi gillar att inleda med en målbeskrivning eftersom det genast slår fast vilken typ av kunder du försöker nå, sätter tonen för hur du presenterar ditt varumärke och berättar vad du står för.
Och förutom att definiera vad du gör, förmedlar varumärkesmålet syftet med ditt arbete och den effekt du strävar efter att ha på världen runtomkring. Det slår fast vad du gör för andra och vilken strategi du använder när du försöker uppnå de mål som du har satt upp för dig själv och ditt företag.
Tips från VistaPrint
Har du svårt att komma igång? Tristan rekommenderar att man samlar referenser och inspiration från befintliga varumärken. ”Vad gillar du med deras designval? Att göra utförliga anteckningar, till och med om vad du tycker om deras teckensnitt eller varumärkesröst, hjälper dig att göra dig en detaljerad bild av vad du gillar och inte gillar.”
2. Identifiera det som gör ditt företag unikt.
När du skrev din målbeskrivning kanske du identifierade ditt unika säljerbjudande (USP). Det kommunicerar hur ditt företag skiljer sig från konkurrenterna och är en annan del av varumärkespusslet som behöver en plats i din stilguide.
Ditt unika säljerbjudande talar direkt till din målgrupp – på deras språk, om deras problem, övertygelser eller bekymmer. Så genom att använda ditt unika säljerbjudande på ett konsekvent sätt både i tryck och digitalt bygger du upp trovärdighet och förankrar ditt varumärke hos din målgrupp. Varumärkesbyggande handlar om igenkänning, och ditt unika säljerbjudande är en viktig del för att övertyga personer om varför de ska välja dig framför dina konkurrenter.
Och även om ditt varumärkesmål, dina värderingar och ditt unika säljerbjudande inte nödvändigtvis är konkreta marknadsföringstillgångar, är de centrala i varje interaktion med ditt företag. De bestämmer ton, estetik, kanal och plattform, vilket gör dem nödvändiga i alla övergripande varumärkesstilguider.
3. Definiera hur logotypen ska användas.

Logotypen är en visuell återgivning av ditt företag och gör det enkelt för människor att känna igen ditt varumärke. Det är en bra idé att inkludera din logotyp i din varumärkesstilguide tillsammans med en förklaring av vad den representerar. Eftersom en varumärkesstilguide ska vara en instruktiv och praktisk resurs för interna och externa partner, är det alltid bra att ha med förklaringar.
Utöver en förklaring av bör din stilguide visa godkända och icke-godkända användningsexempel för din logotyp Ta med så många varianter av din logotyp som du vill i din stilguide, och se till att varje variant knyts till en specifik användning. Här ska alla dina varianter finnas med, så var så utförlig eller så återhållsam som du vill. Genom att exempelvis tillhandahålla specifika måttförhållanden, färginversioner och svartvita logotypspecifikationer bidrar du till att hålla allt ditt reklammaterial enhetligt.
”Enhetlighet är trots allt en av de viktigaste faktorerna för att skapa en stark varumärkesidentitet som kunderna känner igen, knyter an till och framför allt litar på. Om ditt varumärke inte ser likadant ut på din webbplats som i sociala medier kan det göra kunderna förvirrade. En stilguide för ditt varumärke ger dig en enda källa till sanningen om hur ditt varumärke ska se ut, oavsett var du använder det”, säger Tristan.
4. Specificera din färgpalett.

Utöver din logotyp kan du definiera en till tre färger i din färgpalett. Lägg till färgerna i din varumärkesstilguide, inklusive färgnamn, CMYK-prover och HEX-koder (HTML-versionen av färgnamn).
I likhet med logotypen är det viktigt att använda samma färger i allt reklammaterial, på skyltar, på webbplatsen och i sociala medier – det hjälper dig att bygga upp ett välrenommerat varumärke som känns igen. Genom att ha godkända färger och relevant information i din stilguide finns det mindre utrymme för misstag.
Det tar tid att hitta den perfekta uppsättningen färger, så se till att undersöka populära associationer till färger under processens gång. När du väl har ringat in dem kan du använda din stilguide som hem för din färgpalett. Du sparar tid i det långa loppet genom att ha dina specifika färger på ett ställe, och din varumärkesnärvaro blir enhetlig både online och offline.
Tips från VistaPrint
När du sätter samman en stilguide rekommenderar Tristan att du är klar över hur guiden kommer att användas i framtiden. ”Kommer skribenter att använda den för att förstå varumärkets tonalitet? Behöver du HEX-färgkoder till din webbplats eller CMYK-färger för tryck? Fundera över vem som kommer att använda din stilguide, om det bara är du, en anställd eller en frilansare, eftersom det kan påverka hur den utformas och vad den inkluderar.”
5. Välj typografi.

Precis som med varumärkesfärgerna behöver du använda samma uppsättning teckensnitt för att bygga ett tillförlitligt och enhetligt varumärke. Och när du designade ditt visitkort eller tog fram din första flyer valde du förmodligen ett eller två teckensnitt som kändes rätt för ditt varumärke. Så se dessa som din godkända uppsättning teckensnitt. Lägg till namnen på teckensnitten och de teckenstorlekar som du föredrar i din stilguide tillsammans med användningsexempel.
6. Välj lämpligt bildmaterial.

Att inkludera en uppsättning godkända bilder (helst originalbilder) och teman som passar till ditt varumärke är ett effektivt sätt att kommunicera vad ditt företag gör. Att sammanfatta lämpliga nischområden gör det också lättare att garantera varumärkeskonsekvens vid framtida bildval. I exemplet med Nomad ovan kan du se den estetik de strävar efter att använda, och det är tydligt vilken typ av bilder som fungerar för det här varumärket. Det är syftet med stilguidens bilddel. Du behöver inte hundratals bilder, bara ett par stycken som fångar varumärkets olika fokusområden och värderingar.
Dina inspirationssidor är till stor hjälp eftersom de ger snabba ledtrådar som speglar varumärkes visuella identitet. De här uppgifterna är användbara när du instruerar en skribent eller designer om din varumärkesstil eller tar emot en ny medarbetare.
7. Definiera din röst.
Ditt sätt att tala till kunderna har betydelse … så se till att du har en definierad varumärkesröst. Kanske hör du folk slänga sig med termer som ”röst” och ”tonalitet”, men det finns en skillnad mellan dem. Ditt varumärke har alltid samma röst, men tonaliteten varierar från gång till gång.
Rösten är varumärkets personlighet, som ofta beskrivs med adjektiv. Rösten gör ditt skrivande mer enhetligt.
Tonaliteten är den känslomässiga kvaliteten i rösten. Det är hur varumärket ”talar” på lite olika sätt beroende på målgrupp, situation eller ämne.
Och även om företagets röst inte är något konkret, som en logga, förblir den en viktig del av din varumärkesidentitet. Din varumärkesröst bör låta likadant i varje interaktion med ditt företag, på alltifrån flyers till din Facebooksida.
Ge så mycket vägledning som möjligt så att rösten låter likadant oavsett vem som skriver för ditt företag och var människor upptäcker dig.
8. Redogör detaljerat för stilen du använder när du skriver.
VERSALER eller gemener?
Hur du skriver påverkar tonen i ditt budskap. Språk är flexibla, och det finns många sätt att kommunicera samma ord i ett budskap. Genom att detaljerat beskriva stilen du använder när du skriver kan du hålla allt ditt skrivna material enhetligt.
Ta till exempel det här budskapet:
Kontakta oss för en offert
KONTAKTA OSS FÖR EN OFFERT
De känns olika, eller hur?
Versionen i versaler ser mycket strängare ut. Det är nästan som om någon skriker. Det andra exemplet däremot använder inledande versal och sedan gemener men inget avslutande skiljetecken. Det gör att budskapet gör ett mer informellt intryck och inte liknar en order.
Men kom ihåg att det finns omständigheter då det är lämpligt med versaler, kanske till ditt företagsnamn om du vill förmedla energi och djärvhet eller i en reklamflyer om du försöker bygga upp förväntningar.
9. Dela din stilguide.
När du har skapat din stilguide är det dags att tänka på hur du ska dela den. Ska den vara ett delat dokument som dina medarbetare kan redigera? Ska den tryckas och hängas upp på arbetsplatsen? Behöver den lösenordsskyddas? Google Presentationer är ett gratisverktyg som du kan använda för att spara och dela din stilguide. Plattformen är perfekt för att skapa en levande varumärkesguide, vilket innebär att du kan uppdatera den regelbundet och dela via mejl. Dess välbekanta arbetsflöde som förenklar samarbete gör det lätt att uppnå bra resultat.