
Vi har pratat med Tristan LeBreton, Creative Director på 99designs från Vista, för att höra hans tankar om hur småföretagare och designer kan jobba ihop på bästa sätt. Fortsätt läsa Tristans råd om hur ni kan samarbeta på mest effektiva sätt – och få fantastisk design till ditt företag.
När du har ett eget företag är det många visuella element av ditt varumärke som måste få liv. Det kan vara din logotyp eller din webbplats, men oavsett vilket kan det vara klokt att ta hjälp av en designer. För många småföretagare kan det kännas lite överväldigande att ens tänka tanken på att lämna över den visuella styrningen av varumärket till någon annan. Men så måste det inte kännas.
”Att få se sitt varumärke komma till liv visuellt är otroligt givande och kul, men det kan förstås också kännas lite skrämmande att lämna över det arbetet till någon annan”, säger Tristan. ”Särskilt som småföretagare vill man att resultatet ska vara värt pengarna.”
Om du bestämmer dig för att anlita en designer finns det ett par saker som du kan tänka på för mest positiva upplevelse. Här får du några tips av Tristan om hur man samarbetar med en designer på ett effektivt sätt.
- Skapa en designbrief.
- Sätt upp tydliga förväntningar.
- Kommunicera mycket och tydligt.
- Lägg tid på revisionsprocessen och ha ett öppet sinne.
Tips från VistaPrint
Innan du kan börja jobba med en designer måste du först hitta en. Med 99designs från Vista kan du bläddra bland hundratals proffsiga designer och hitta den person som är perfekt för ditt projekt – eller ordna en designtävling och gå igenom olika alternativ innan du bestämmer dig.
1. Skapa en designbrief.
Ingen designer är tankeläsare. Oavsett hur begåvad och talangfull en designer må vara kommer de inte att kunna ge liv åt din vision om de inte förstår visionen ordentligt. ”Innan du påbörjar samarbetet är det viktigt att du kartlägger vad du behöver i designen”, råder Tristan. Och det bästa sättet att göra det är att ta fram en så kallad designbrief.
Designbrief är djupgående dokument som innehåller riktlinjer och alla viktiga detaljer i ditt designprojekt – och de är ett måste när man arbetar med designer. ”En ingående och genomtänkt brief ger designern en startpunkt som de kan utgå ifrån”, säger Tristan.
Din designbrief bör innehålla allt som din designer kan behöva för att skapa en lyckad design. ”Det inbegriper både kreativa delar som varumärkets färger och visuella stil, och affärsmässiga delar, som din målgrupp, branschen och syftet med designen”, lägger Tristan till.
Delar som du bör ta med i din designbrief är bland annat:
- Företagets slogan
- En beskrivning av företaget och branschen
- En förklaring av vad din produkt och/eller tjänst är
- En beskrivning av din målgrupp
- Varumärkets färger
- Exempel på design som har den känsla och stil som du vill visa i din design
Ju mer information och anvisningar om designen som du kan ge designern, desto bättre kommer de att kunna göra sitt jobb – och desto mer sannolikt är det att du kommer att bli nöjd med slutresultatet.

2. Sätt upp tydliga förväntningar.
Du kanske har en tydlig tanke om hur du vill arbeta ihop med din designer och hur du vill att projektet ska läggas upp – men om du inte berättar det för designern kan det leda till problem. ”Det är bäst om designern får så mycket kreativ frihet som möjligt, men om det finns sådant som absolut måste ingå behöver du berätta det”, säger Tristan. ”För att undvika missförstånd och onödig stress är det klokt att vara tydlig med förväntningarna innan projektet inleds, och sedan följa dem.”
En viktig förväntan gäller sättet man arbetar på. ”Innan man påbörjar ett projekt är det klokt att ställa logistikfrågor som ”Vilken tid passar dig bäst att jag kontaktar dig på?”, ”På vilket sätt vill du få feedback?”, eller ”När kan jag förvänta mig ett första utkast?”, fortsätter Tristan. Du bör också ta reda på hur du ska kommunicera med designern. Är t.ex. e-post den bästa metoden för dagliga kontakter, eller föredrar hen sms? När du behöver be om ändringar, ska du då skriva ner dem i ett dokument och e-posta det, eller är videosamtal bättre? Om ni spikar de här bitarna innan ni börjar jobba tillsammans kommer det att spara både tid och minska risken för frustration under designprocessen.
”Med tanke på hur viktig kommunikation är när man samarbetar och ska uppnå en gemensam vision så kan det göra en stor skillnad att förstå varandras olika arbetssätt”, säger Tristan.
Det är också bäst att ange tydliga förväntningar när det gäller själva arbetet. Avtala om designern ska leverera flera element i projektet, hur revisionsprocessen ska se ut och hur ofta avstämning ska göras. ”En designer arbetar ofta med flera kunder eller projekt, så det är viktigt att du har realistiska förväntningar på önskemål, leveranstider, hur ofta ni kan stämma av, vad som ska levereras och betalningen”, påpekar Tristan.
Ju tydligare du och din designer är om vad mi förväntar er, desto mindre är risken för missförstånd under projektets gång – så se till att förväntningarna är tydliga från dag ett.
3. Kommunicera mycket och tydligt.
Eftersom den du anlitar är designer till yrket kanske du tror att de av erfarenhet förstår vad du vill ha ut av din design … men det är ett misstag att tro. ”Som kund kan man inte förvänta sig att designern kan läsa ens tankar”, säger Tristan. ”Att säga att du vill ha ’en design som sticker ut’ är inte en tydlig beställning.”
Din designer kan inte veta vad du tänker. Om du vill att de ska förstå vad du vill ha ut av designprocessen måste du berätta det för dem. Och det är därför kommunikation är så otroligt viktigt. Håll inte inne med information när ni börjar jobba på projektet. ”Ju mer information du kan ge designern redan från start, desto bättre – det sparar tid under arbetets gång”, säger Tristan.
Det är också viktigt att kommunicera tydligt när du ska ge feedback på de olika elementen i designen. ”När du ska ge feedback är det klokt att vara så tydlig och specifik som du kan om vad du gillar och inte gillar – och ännu viktigare, berätta varför du känner så. Då kan designern lär sig vad du föredrar”, säger Tristan.

4. Lägg tid på revisionsprocessen och ha ett öppet sinne.
De flesta designprojekt kommer att innebära minst ett par omgångar med ändringar – och om du vill att den färdiga designen ska stämma med din vision är det viktigt att gå igenom ändringsprocessen noga med designern. ”Design är en samarbetsprocess och det är sällsynt att ens den bästa designern skapar något som är perfekt från första början”, säger Tristan. ”Om din designer levererar en design som du inte alls gillar ska du inte få panik.”
När det är dags att be om ändringar föreslår Tristan att man som beställare noga går igenom de olika elementen var för sig, så att du kan ge specifik feedback om vad du inte tycker om och varför du inte gör det. Säg att du har en restaurang och du anlitar en designer till att ta fram formen för en ny meny. Istället för att säga “Jag gillar inte det här” är det bättre att vara mer specifik. Säg till exempel att ”Jag gillar verkligen att du tog med logotypen på alla sidorna. Men storleken på teckensnittet i menyn är för liten och färgen på texten är för ljus, så det blir svårt för våra gäster att läsa. Kan texten göras större och lite mörkare?”. Det kommer att föra dig mycket närmare en design som du blir nöjd med.
Det är också bra att påminna sig om att man anlitat en designer på grund av att man själv inte är expert på området. När du säger vad du gillar och inte (och vad du vill ska ändras), är det också klokt att ha ett öppet sinne och lyssna på designerns tankar vad de valt och varför.
”Design är subjektivt”, säger Tristan. ”Du som företagare kanske inte gillar en viss del i designen, som ett visst teckensnitt eller en viss färg, men din designer valde troligen just dessa för att de har ett syfte som stämmer med din vision. Så det är bra att prata och förstå designerns tankeprocess.”