Så skapar du en logotyp för ditt gym eller träningsställe

Beräknad lästid: 5 minuter

Vi har chattat med Tristan LeBreton, Creative Director på 99designs från Vistaprint och fått tips om hur man fixar rätt stil för sitt gym. Läs vidare och ta del av hans tips för gymlogotyper samt några av våra råd om marknadsföring av din träningsverksamhet.

Logotypen för ditt småföretag ska vara unik … men den ska också kommunicera vilken typ av verksamhet du bedriver. Om du öppnar ett gym ska logotypen tydliggöra det – och även låta kunderna veta vilken typ av gym det är. Exempelvis kan ett styrketräningsgym och en pilatesstudio ha vissa överlappande designtekniker, men bör ändå väcka helt olika känslor. (Mer om det senare!)

När du väl har den perfekta gymlogotypen kan du använda den för att stärka ditt varumärke och marknadsföra ditt småföretag med marknadsföringsmaterial, gymprylar och annat. Att få till den perfekta logotypen kan kännas utmanande eller överväldigande – speciellt om du inte är designer. (Och de flesta småföretagare är inte det, så du är inte ensam!) Men med lite kunskap kan du få till en riktigt lyckad logotyp ändå.

Vilken känsla inger gymmet?

Innan du sätter igång att skapa en logotyp rekommenderar Tristan att du fastställer varumärkets övergripande egenskaper. ”Börja med att fråga dig själv exempelvis ’Är mitt gym livligt eller mer seriöst?’, ’Lyxigt eller förmånligt?’, ’Har det en rustik charm eller är det exklusivt och påkostat?’ Svaret på dessa frågor ger dig en bild av hur du vill uppfattas, och utifrån det kan du välja färger och teckensnitt som på bästa sätt fångar de egenskaperna.”

Dina svar på dessa frågor kan också hjälpa dig till hur du ska marknadsföra ditt varumärke när logotypen väl är klar. Om gymmet har ett förmånligt pris kan du dela ut billiga reklamprylar som klistermärken och pennor. Om du ligger mer åt det lyxiga hållet belönar du nya medlemmar med något mer exklusivt, kanske en vattenflaska.

Vad är det du vill att logotypen ska säga om ditt gym?

Som hörnstenen för hela ditt varumärke har logotypen ett stort ansvar säger Tristan. ”Den hjälper målgruppen att förstå vilken typ av gym det handlar om och vad det är som särskiljer dig från konkurrenterna. Du kan ha en helt enastående logotyp, men om den är vag och inte säger så mycket om din verksamhet kommer den inte att göra så mycket nytta. Logotypens utseende kan vara skillnaden mellan bara en engångskund eller en som blir medlem på livstid – så det är viktigt att den blir rätt.”

Du kan använda designkomponenter för att särskilja ditt företag från andra gym. Tristan tar crossfit som ett exempel. ”Dessa medlemmar går troligtvis till gymmet av helt andra anledningar än de som besöker en pilatesstudio. För många crossfitgym och deras medlemmar ligger träningens fokus på styrka och kraft snarare än den avslappning och flexibilitet som ett yoga- eller pilatespass medför.”

Så styrketräningsgymmet ska ha starka och djärva bilder (som kedjor eller skivstänger), medan en pilatesstudio kan ha mer svängda och mjuka linjer som representerar balans och flexibilitet.

Designad av allyna

Designad av Ayra

Tips från Vistaprint

Du kan också använda ord i logotypen för att berätta vem du är. Tristan föreslår ett par ord i logotypen som beskriver vad du gör, exempelvis ”workout och fitness” eller ”styrka och kondition”.

Är gymmet för ensamträning eller gruppträning? Är det inriktat på styrka eller kondition?

När gymmets logotyp ska designas kan du använda vilken färg du vill – tänk bara på att det ligger mycket psykologi bakom färgerna. Tristan vet att alla färger har väldigt olika känslomässiga och kulturella konnotationer som kan påverka hur ditt varumärke uppfattas.

”När du väljer en färg för gymmet, tänk på vilka känslor du vill ska kopplas samman med ditt varumärke i stort … och kolla noga upp vad varje färg har för betydelse. Skulle du beskriva ditt gym som kraftfullt och dominant? Överväg då röda och svarta färgpaletter. Är gymmet mer lekfullt med fokus på spänst? Då kan olika nyanser av orange vara mer lämpligt.”

Vad är det du vill att teckensnittet ska berätta om ditt gym?

Teckensnitt och färger är byggstenarna i din logotyp, och att välja de perfekta kombinationerna för ditt varumärke är viktigt för att kunna kommunicera rätt budskap om din verksamhet.

Det teckensnitt du använder i logotypen ska återspegla varumärkets personlighet. ”Sans-serif-teckensnitt är ofta populära bland gym tack vare sin djärva, tydliga och enkla utstrålning. Eftersom dessa teckensnitt även passar bra ihop med djärva färger lämpar de sig väl för gymlogotyper som vänder sig mot styrka och kraft (som crossfit).”

Designad av Smeg!

Designad av banggayogia

Tips från Vistaprint

När du väljer teckensnitt för ditt träningsvarumärke ska du se till att den är lätt att läsa på allt från vykort till affischer.

Hur flexibel behöver din logotyp vara?

Logotypen ska se lika bra ut överallt. Tristan säger att ett vanligt misstag är att skapa en design som är för detaljerad … och det påverkar logotypens mångsidighet. ”Detaljerade logotyper är inte dåliga i sig, men ett gym måste ha en logotyp som är skalbar. Detaljerna kan se jättebra ut på skylten utanför gymmet, men då är det ofta oläsligt i mindre skala som på reklammaterial … och om det är en sak gym är duktiga på så är det reklamprylar!”

Om du redan har en fantastisk detaljerad logotyp ska du inte oroa dig – du kan fortfarande använda den. ”Ett bra alternativ här är att designa en kompletterande uppsättning ’tillhörande logotyper’.” Detta är olika varianter av huvudlogotypen i olika storlekar och med olika nivåer av komplexitet, så att de kan anpassas utifrån var de ska användas.”

Så behåll din ursprungliga och mer detaljerade logotyp för skylten på byggnaden och gör en annan som används på mindre ytor. Använd enklare varianter av logotypen på mindre reklamobjekt som klistermärken och pennor, och de mer detaljrika på skyltning för byggnader (som banderoller och affischer).

Designad av Sava Stoic

Var vill du att din logotyp ska göra mest nytta?

Som Tristan sa är logotypen varumärkets hörnsten … och det kommer antagligen vara den första visuella kontakten potentiella kunder har med ditt företag. Gör därför allt du kan för att logotypen ska synas. (Precis som med träning ligger hemligheten bakom lyckad varumärkesprofilering i repetitionerna.)

När du väl har en logotypdesign för ditt gym kan du använda den för att bygga medvetenhet om varumärket i samhället. Gymbesökare älskar reklamprylar … så låt din logotyp pryda T-shirts, shoppingkassar, kepsar och andra reklamprodukter som kunderna kan visa upp.

Håll alltid utkik på gymmet eller i träningslokalen efter var du kan marknadsföra din logotyp. Se till att ingången är tydligt utmärkt med en skylt eller banderoll, ha med logotypen på varje gruppschema och vykort och utrusta personalen med T-shirts och pikétröjor med varumärket på.

Om våra designers

Alla logotyper i denna artikel har skapats av experterna på 99designs från Vistaprint. Som din partner i en föränderlig värld finns vi här för att hjälpa dig – besök 99designs.com för att hitta en designer och få en logotyp för ditt småföretag.

FlyCycle

Designad av Dimitry99

Mashup Fitness

Designad av allyna

Elite Fitness

Designad av Ayra

Fit for Holiness

Designad av Smeg!

Fitness Camp 10X

Designad av banggayogia

Iron Buffalo CrossFit

Designad av Sava Stoic