Så designar du T-shirts i 8 steg

Beräknad lästid: 6 minuter

Vi har chattat med Tristan LeBreton, kreativ chef på 99designs från Vista, för tips om hur man skapar en hemsida där nätbutikens skyltfönster nyttjas på bästa sätt. Läs vidare för att få Tristans råd och få reda på hur man skapar en hemsida som är funktionell, tilltalande och speglar varumärket.

Kanske var det den där tuffa T-shirten du såg på den där festivalen. Eller den smarta ordleken på T-shirten alla baristas på ditt favoritcafé har på sig. Möjligheten är stor att du också kan designa en T-shirt som sticker ut.

Oavsett om du vill designa souvenirtröjor från familjesemestern, skapa en specialdesignad present till någon du tycker om eller göra T-shirts med småföretagets logotyp på, ska du följa dessa steg för att skapa ett unikt klädesplagg.

Så designar du T-shirts:

  1. Fastställ varför du designar tröjan.
  2. Tänk på innehåll, storlek och placering.
  3. Skapa rätt stämning.
  4. Välj det perfekta teckensnittet.
  5. Placera ut innehållet noga.
  6. Skalera bilder för bästa effekt.
  7. Få färgerna att arbeta för dig.
  8. Dubbelkolla din design.

1. Fastställ varför du designar tröjan.

Det finns ingenting som heter universell design … så fråga dig själv vad som är syftet med att designa en T-shirt? Ska den säljas i din butik eller delas ut gratis på din klassåterträff? En tröja du gärna säljer på en marknad skulle antagligen inte se likadana ut som tröjor din personal har på sig bakom kulisserna.

Och när du väl har syftet klart för dig är det lättare att föreställa sig vem som ska bära din nya T-shirtdesign. Är det en produkt för alla åldrar? Bara för vuxna? Är demografin ännu mer specifik (t.ex. tonåringar eller 25-åringar)? Ska de finnas i dammodell, herrmodell eller unisexmodell? Kommer det att finnas en bred offentlig marknad för tröjorna eller är de bara ämnade för en utvald grupp människor? Genom att svara på de här frågorna blir det lättare för dig att komma fram till vilken stil du ska satsa på och hur anpassningsbar den behöver vara för att passa olika storlekar och modeller.

En praktisk metod är att tänka på vilken den ideala personen är du vill locka med din T-shirtdesign. Fundera sedan över vilka varumärken och vilka kläder denna person tenderar välja. Vad skulle hen kunna ha på sig? Och kanske lika viktigt; vad skulle hen aldrig någonsin ta på sig?

2. Tänk på innehåll, storlek och placering.

”En tröja ger dig något konkret att arbeta med,” säger Tristan. ”Använd den som en möjlighet att göra något roligt med ditt visuella varumärke eller förmedla din berättelse … men glöm inte att ta hänsyn till tid och kontext. Det fina med något som en tröja är att den kan fånga ett ögonblick i tiden och skapa ett speciellt band mellan dem som bär den. Med det sagt bör ditt mål vara att skapa något som kan bäras i kanske ytterligare 5 år.”

Så, när det är dags att välja visuellt innehåll för T-shirten måste du bestämma om du bara ska använda text, bara bilder eller en kombination av båda. Texten tjänar nästan alla syften och kan vara allt som krävs för en effektfull T-shirt. Ett foto eller en bild kan förekomma enskilt eller ihop med rätt text. ”Om företaget (eller organisationen) har en speciell slogan eller maskot kan detta gärna få vara med i tröjdesignen.” tipsar Tristan. Testa dig fram med olika komponenter och skapa något unikt.”

Men lägg inte till så många komponenter i designen att tröjan blir för ”skrikig” och får för många konkurrerande detaljer för att vara tydlig. Betraktaren ska snabbt kunna uppfatta tröjans budskap och inte behöva dechiffrera den.

3. Skapa rätt stämning.

Stämning kan innebära många olika saker, framför allt är det en spegling av vilka känslomässiga associationer betraktaren kan få genom färger, bilder och text. Får tröjan bäraren att framstå som elegant eller cool? Vill du väcka avund eller nostalgi? Oavsett om designen är lekfull eller provokativ, lyxig eller lättillgänglig, minimalistisk eller svulstig får du aldrig glömma att den är en förlängning av ditt varumärke eller en återspegling av din personlighet. Låt alla som bär tröjan visa upp din stora passion på bröstet. Det är viktigt att veta vilket budskap du skickar ut.

Estetiken betyder mycket för att fastställa den stämningen. ”Tröjan ska helst både spegla ditt varumärke och vara något som andra gärna vill ha på sig,” tipsar Tristan. ”Ju högre kvalitet på utseendet, desto större effekt.”

4. Välj det perfekta teckensnittet.

De två huvudkategorierna inom teckensnitt är serif (som är åt det klassiska hållet och fungerar bra för bokstäver i liten storlek) och sans serif (som är renare och mer modern, speciellt i stora format), men därefter är alternativen i stort sett oändligt många. Det viktigaste att tänka på är att texten ska vara lätt att läsa; vissa skrivstilsskript kan göra texten svår att tolka.

”Det avgörande med ett typsnitt är läsbarheten – så det viktigaste att tänka på är att välja en storlek som passar din design,” lägger Tristan till. ”Ett typsnitt som fungerar i ett fullskaligt tryck tvärsöver hela ryggen kanske inte blir lika bra på en bröstficka och tvärtom.”

Om du kollar på andra tröjor kommer du snart att märka att den bästa bokstavsdesignen oftast bara innefattar en eller två teckensnitt. Om du håller dig till bara ett teckensnitt kan du göra det lite intressantare genom att sätta vissa ord kursiva eller i fetstil, eller genom att variera textstorleken. Eller använd två teckensnitt – kanske en i serif och en i sans serif – för att betona och skapa visuell variation.

5. Placera ut innehållet noga.

Om du utgår ifrån det tillgängliga utrymmet framtill på T-shirten ska du bestämma vilken riktning bilderna ska placeras i. Vertikala bilder justeras vanligtvis i linje med T-shirtens ”kanvas” medan liggande bilder kan fungera så länge du tillåter tillräcklig med tomt utrymme (det område som inte upptas av grafik eller text) på båda sidor. När är det nog? Standardtröjor sträcker sig från 45 cm tvärsöver (för Small) till 60 cm (för XL). Du behöver lämna 12 cm tomt utrymme på båda sidor, vilket betyder att din bild som mest kan vara 25–35 cm bred.

Var på tröjan designen placeras spelar också roll. Översta delen av bilden bör sträcka sig 4–5 cm över bröstet och sluta lika långt nedanför. Detta är för att texten och bilden inte ska sjunka in vid magen. Tipset gäller såvida du inte skapar en heltäckande bild. Osäker på var du ska placera materialet? Ta en kopia av bilden och flytta runt den på en övningströja. (Ska du göra olika storlekar? Gör olika versioner för var och en.)

Tips från VistaPrint

Designar du T-shirts för ditt företag? En tröja är ett utmärkt sätt att visa upp logotypen på … men Tristan råder dig att inte smälla upp den på framsidan. ”Lek med ditt visuella varumärke och kommunicera din berättelse. De bästa tröjorna gjorda av företag känns som ett stycke konst snarare än något som har skapats enkom för varumärkesexponering.” Så arbeta in logotypen i den övergripande tröjdesignen eller håll den diskret och placera den till vänster på bröstet eller över ryggen.

6. Skalera bilder för bästa effekt.

För bilder gäller samma regler, men du bör också ta hänsyn till bildens skala. Både grafik och foton påverkas av filens storlek, speciellt pixeldensiteten. Hämtar du något från nätet har den troligen 72 dpi (punkter per tum) – för lite för att det ska bli bra i större skala i ett tryck. Satsa på minst 200 dpi och ännu hellre 300 dpi. Filtypen du laddar upp ska vara pdf, ai, psd, jpeg eller png.

Tips från VistaPrint

Om du vill veta hur en logotyp eller fotoillustration kommer att se ut när den är utvidgad till T-shirtstorlek kan du skriva ut bildfilen och förstora den med hjälp av kopiatorn tills den motsvarar det utrymme du vill täcka.

7. Få färgerna att arbeta för dig.

När du väljer färger handlar det inte bara om vilka du tycker bäst om. Valda färger måste synas bra på det tyg du har valt. Du behöver färger som kompletterar varandra, d.v.s. att de kontrasterar bra. Mesta möjliga kontrast får du med vitt på svart (eller tvärtom). Som tumregel kan du tänka på att ljusa färger mot en mörk bakgrund fungerar bra för läsbarheten … till och med den tuffaste av logotypdesigner försvinner om marinblått mot svart används.

8. Dubbelkolla filformat, storlek och färger innan tryck.

När du är nöjd med vad du ser är det dags att trycka. Om du tänker beställa en stor mängd T-shirts kan det löna sig att börja med att beställa bara en för att säkerställa att designen blir precis som du har tänkt dig. Studera den noga när du får den och gör eventuella justeringar – kanske texten behöver vara lite större eller så kanske du vill flytta om vissa komponenter.

Att designa T-shirts måste inte vara svårt. Om du vet vad du vill åstadkomma med tröjan behöver du bara utföra dessa praktiska moment så att du kan omvandla det som finns i ditt huvud till en påtagbar verklighet. Och vänta bara tills du får se din färdiga design användas irl! Bakom disken i den nya godisbutiken … längst fram på en slutsåld konsert … i ett fotoalbum med bilder från släktträffen – var du än ser ditt alster kan du känna dig stolt och nöjd över vad du har åstadkommit.