Affischer och posters: En guide för att välja rätt  affischtypsnitt

Beräknad lästid: 3 minuter

Serif, Sans Serif, Gothic Sans, Modern Serif, Handskriven, Monospace…hjärnimplosion. Om du inte har erfarenhet av typsnitt kan det vara ett minfält att välja rätt affischteckensnitt bland alla alternativ som finns.

Du vill skapa något som både är visuellt fängslande och smälter ihop med din design, men det behöver också vara läsbart och matcha tonen i ditt budskap. Busenkelt, eller?

Som tur är har vi skapat en guide för att vägleda dig genom att välja de bästa typsnitten för affischer, och vi har även satt ihop en teckensnittstabell för att ge dig lite inspiration.

1. Prioritera läsbarhet

Se till att texten är lätt att läsa på avstånd. Undvik alltför dekorativa typsnitt som kan hindra läsbarheten, eftersom de kan vara visuellt överväldigande. Välj istället rena och tydliga typsnitt som omedelbart kommunicerar budskapet. Detta är särskilt viktigt när du skapar typografiaffischer.

2. Matcha din ton och ditt meddelande

Typsnitt har sina egna personligheter, så det är viktigt att tänka på syftet med din affisch och det budskap du vill förmedla. Välj ett typsnitt som matchar tonen i ditt innehåll. Till exempel:

Serif Fonts (Times New Roman, Georgia): Förmedlar tradition och auktoritet. Dessa typsnitt är bäst för formella evenemang eller traditionella teman.

Sans Serif-teckensnitt (Helvetica, Arial): Rena, moderna och mångsidiga. De här typsnitten är lämpliga för ett brett utbud av teman och meddelanden.

Skript & handskrivna teckensnitt (Pacifico, Brush Script): Dessa typsnitt är mer avslappnade, kreativa och personliga. De är bra för informellt eller kreativt innehåll.

Istället för att komma ihåg teckensnittsnamn och deras ton, är det bra att överväga formerna på teckensnitt. Rundade typsnitt är informella och framkallar en känsla av lekfulhet och spänning, medan djärva och kantiga typsnitt förmedlar styrka och auktoritet.

3. Håll det enkelt

Håll dig till ett eller två typsnitt för att behålla ett rent och enhetligt utseende. Att använda flera teckensnitt  kan ge en rörig känsla och distrahera läsaren. Om du redan har typsnitt för ditt varumärke eller logotyp, håll dig till dessa.

4. Storleken spelar roll

De typsnitt du väljer ska vara lättlästa på avstånd. Din rubrik eller ditt huvudbudskap ska vara tillräckligt stort och synligt för att fånga uppmärksamhet, medan stödtext kan vara mindre men ändå lätt att läsa. Skala din teckenstorlek efter din affischstorlek. Se våra affischer i storlekarna A3 till A0 för att få en idé.

5. Visuell hierarki

Din viktigaste information bör vara stor eller ha en stil som sticker ut, eller både och. Tänk på detta om du har mycket text eller en typografiaffisch.

6. Kontrast är viktigt

Om du använder två teckensnitt, se till att välja de som kontrasterar bra. Om du har en fet, tjock rubrik, para ihop den med ett enklare och tunnare typsnitt för brödtexten. Kontrasten skapar ett visuellt intresse och gör texten lättare att läsa.

Kom ihåg att valet av de bästa affischteckensnitten verkligen beror på ditt innehåll och ditt meddelande. Experimentera och ha kul.

VistaPrint Tip

Ser du ett typsnitt du gillar? Ladda ner ett google chrome-plugin som WhatFont eller Fonts Ninja för att identifiera typsnitt du hittar online. Du kan också använda Google Fonts för att hitta nya typsnitt och jämföra dem.  

TeckensnittRent & EnkeltVänligtTraditionelltTech-inspireratBäst för rubriker
SansInter, Alegrays SansKarla, Work SansBai Jamjuree, IBM Plex mono, RajghaniArchivo, Bebas Neue, Oswald
SerifAlegreya, Crimson Pro, FaustinaBodoni Moda, Playfair Display 
ScriptPacifico, CaveatPermanent Marker, Lobster