Vistaprints flyerguide

Beräknad lästid: 8 minuter

Redan innan vi hade hört talas om sådant som ”gatumarknadsföring” och ”marknadsbearbetning” ansågs flyers vara ett utmärkt sätt att få ut sitt budskap. De var till och med en del av den amerikanska revolutionen då nybyggare som upprördes över stämpellagen från 1765 förenade sig för att sprida ensidiga flyers där de förklarade sina åsikter för andra medborgare och sina representanter.

Flyers (som även kallas flygblad eller reklamblad) används idag främst för att hjälpa företag att hitta nya kunder och sprida ordet om olika evenemang och aktiviteter. Men de grundprinciper som gör att flyers fungerar är desamma: de är kostnadseffektiva och lätta att distribuera.

Så gör du flyers

Det första steget till att skapa flyers är att fundera över vad som ska finnas med på dem. De flesta flyers faller inom en av tre olika kategorier, alla med ett unikt mål som påverkar vad som ska vara med på slutprodukten.

  • Evenemangsannonsering: Det är det här de flesta tänker på när det gäller flyers. Det kan handla om konserter på en lokal klubb eller en rea i en lokal bokhandel, och de sätts ofta upp på anslagstavlor eller delas ut på gatan.
  • Produktinformation/faktablad: Om du har varit på en mässa har du definitivt fått en sådan här flyer i handen. Dessa dokument (vanligtvis dubbelsidiga) gör att företag kan ge möjliga kunder mer information om produkterna. De är dessutom utmärkta att lägga i paket som skickas till kunderna.
  • Allmän information: Har du nyss startat eget? Letar du efter frivilliga? Dessa flyers är utformade för att sprida ryktet!

Eftersom alla flyers har specifika användningsområden och krav påverkar det storleken och formuleringarna på den slutliga flyern.

En evenemangsannonsering måste till exempel innehålla uppgifter om datum, tid och plats samt deltagarnas namn och tema på evenemanget. Ett produktfaktablad är oftast tvåsidigt så att produktspecifikationer, fördelar, användningsområden med mera ska få plats. Om du skapar en flyer för en rea eller kampanj ska du se till att placera rabatten eller erbjudandet på en väl synlig plats och vara tydlig med eventuella begränsningar och datum så att kunderna inte blir besvikna.

Välja rätt storlek för din flyer

På Vistaprint har vi flyers i följande storlekar:

  • A7
  • DL
  • A6
  • A5
  • Fyrkantiga (148 x 148 mm)
  • Fyrkantiga (210 x 210 mm)
  • A4
  • A3

En A4-flyer passar perfekt som produktinformationsblad att distribuera på en branschmässa. De fungerar även bra om du vill göra reklam för en rea genom att sätta upp flyers runtom i stan.

A5-flyers och fyrkantiga flyers (148 x 148 mm eller 210 x 210 mm) passar bra för reor och specialevenemang. De sticker ut i mängden och kan enkelt läggas ner i kundens påse eller delas ut på gatan. Om du behöver dela ut många flyers och kan komprimera meddelandet till en mindre yta kan en mindre flyer (A7 eller A6) passa bättre. De ger dig mer intryck för mindre pengar.

DL-flyers är lämpliga för prislistor och restaurangmenyer medan en extra stor A3-flyer skapar ett meddelande som ingen missar, var du än visar det.

Oavsett var du trycker dina flyers ska du se till att de har den storlek och det material som passar bäst för hur du ska använda dem.

Så skriver du innehållet till flyern

Ska du göra reklam för ett evenemang? Kom till saken. Flyers för en konsert eller ett klubbevenemang kan innehålla det absolut viktigaste: artistnamn, plats, datum, tid och biljettpris. Mer komplexa evenemang såsom gårdsförsäljningar och föreläsningar kan kräva ytterligare kontext (”Bara lokalt, bara ekologiskt!” eller ”Internationellt storsäljande författare”) för att locka möjliga kunder. Dessutom bör de innehålla kontaktuppgifter, till exempel telefonnummer, konton i sociala medier eller webbadress. Med det sagt är grundidén (och målet) fortfarande samma.

Om det gäller en flyer för en rea eller ett erbjudande behöver du fånga målgruppens uppmärksamhet på ett så effektivt sätt som möjligt. Se till att det du erbjuder syns tydligt och är rakt på sak. ”20 % rabatt på allt” är en iögonfallande rubrik som lockar läsaren att ta reda på mer. Därifrån ska du använda tydligt och rent språk för att berätta mer, inklusive start- och slutdatum, eventuella begränsningar och, naturligtvis, information om var man hittar företaget.

Flyers som skapas för allmän information kan följa liknande riktlinjer genom att vara så direkta som möjligt och innehålla tydliga kontaktuppgifter. Om du till exempel letar efter frivilliga att hjälpa till med att dela ut mat till hemlösa kan du använda en lockande rubrik som ”Med bara två timmar i veckan kan du ge 40 personer mat” och därefter ytterligare copytext som leder läsaren till dina kontaktuppgifter och en tydlig uppmaning till handling.

Flyers i utbildnings- och informationssyfte kräver mycket mer finess eftersom du måste få läsarnas uppmärksamhet och sedan hjälpa dem att snabbt ta in din text. Det gör du genom att vara tydlig och rakt på sak.

Innan du börjar fundera på produktbladets layout behöver du optimera din copytext för bästa möjliga resultat. Det kan vara frestande att börja med en snofsig design och sedan klämma in texten där någonstans men då börjar du i fel ände. Det är bättre att ta fram ett dokument som har med allt du vill säga och sedan förenkla så mycket som möjligt.

Vad än målet är med din flyer måste du komma ihåg att läsaren ska bli engagerad. Vilka är fördelarna med att använda din produkt? Varför ska någon följa de råd du ger i din flyer? Varför ska de ansluta sig till ditt företag? Gör det intressant: En rubrik med texten ”Spara 30 % på produktionskostnaderna” är mycket troligare att locka en högre chef under en mässa för maskinverktyg än något som ”XL-9 avancerad programvara för förbehandling.”

Lite fler innehållstips

Strukturera informationen på ett bra sätt. Underrubriker, punktlistor och infografik hjälper läsarna att hitta och läsa det som är viktigast för dem.

  • Följer ett nästa steg som målgruppen ska ta? Se till att din uppmaning till handling är så tydlig som möjlig och att copytexten i flyern leder läsarna till den.
  • Använd kundkommentarer för att vinna läsarnas förtroende. Ta dig tid att be dina nöjdaste kunder om några ord.
  • Ha mottagarna i åtanke. En läkarmottagning bör hoppa över komplex jargon i en text till patienterna medan företag som sysslar med bildelar kanske ska använda det tekniska språk som mekaniker pratar.
  • Se till att du tar med information om var mottagarna hittar dig, oavsett om det är via din webbplats, sociala medier eller på en fysisk adress.

Designtips för flyers

Copytexten är bara början. Du behöver också se till att din flyer har en iögonfallande design som attraherar målgruppen.

  • Använd färg till din fördel. Modiga färgval och kontraster hjälper till att skapa en slående flyer som syns även på långt håll.
  • Överväg en dubbelsidig design. Om du har mer copytext än vad som får plats på en sida får du ut mer av ett pappersark om du använder dubbelsidigt tryck. Det är särskilt användbart för produktblad och informationsflyer.
  • Håll det enkelt. Det kan vara frestande att skapa en onödigt komplicerad design. Använd samma principer som för bra copytext när du gör de visuella valen. Blanksteg kan vara en god vän.
  • Rubriken ska vara tydlig, stor och i fetstil. Genom att sätta rubriken i ett typsnitt som skiljer sig från copytexten i din flyer skapar du omedelbart en slående kontrast och fokuspunkt
  • På tal om typsnitt: storleken har betydelse. Se till att du inte går under 10 punkter för brödtexten, alla ska kunna läsa vad du har att säga.
  • Använder du bilder? Se till att de är högupplösta och redo för tryck. Vi rekommenderar minst 300 DPI (punkter per tum, dots per inch) för varje bild som trycks. Det betyder att ett bakgrundsfoto på en A4-flyer behöver vara på 2 550 × 3 300 pixlar eller omkring 8,4 megapixlar.

Förutom designen behöver du tänka på vilket papper du ska använda. Papperskvaliteten har betydelse, även när det gäller en flyer på en fjärdedels sida som du planerar att dela ut utanför din butik. Genom att välja en papperstyp som kompletterar färgerna och grafiken kan du lyfta fram designen bättre.

Matt och obestruket papper passar bra för enkla designer som inte innehåller starka färger. Svartvita bilder och texttunga produktblad blir bättre av den låga reflektionseffekten. Välj glansigt papper när du har en design med många foton eller starka färger. Behöver du bättre hållbarhet? Använd omslagspapper, särskilt för flyers som ska sättas upp utomhus.

Distribution av flyers

När du väl har tryckt dina flyers är det dags att få ut dem till målgruppen. Informationsflyers och produktblad delas oftast ut direkt till människor som du redan har pratat med, på ditt kontor eller under en mässa. Om du marknadsför ett evenemang eller vill göra reklam för ditt företag i allmänhet behöver du fundera på bredare distributionsalternativ.

Det enklaste är att placera dina flyers där din målgrupp rör sig. Det är det alternativ som innebär minst jobb eftersom du bara behöver fråga någon om det är ok att du tar upp lite yta på deras anslagstavla, i deras fönster eller i väntrummet. Använd en hållare. Det gör inte bara att dina flyers hålls upprätta, det ser även professionellt ut.

När du lägger ut flyers på ett annat företag behöver du se till att deras kunder har samma intentioner som du. Det passar utmärkt att placera en flyer om ett spa på en hårsalong men det är antagligen inte en så bra idé för en bilmekaniker. Den mekanikern kan dock ha nytta av att placera en flyer i en butik som säljer bildelar.

Gatumarknadsföring kostar mer pengar men det kan innebära fler flyers till fler människor på kortare tid. Se till att alla som delar ut dina flyers förstår att de måste följa upp med en säljpitch och vara ok med ett nej. Det räcker inte att be människor att titta på ett papper, du behöver arbeta med personalen för att ta fram en strategi. Lyckade öppningsfrågor till potentiella kunder kan vara till exempel ”Vad skulle du göra om du hade 5 000 kronor extra den här månaden?” Se bara till att de som jobbar för dig kan tillräckligt mycket för att kunna svara om de får fler frågor.

Det kan också vara värt att fundera på att knacka dörr så att ditt team lämnar flyers direkt i kundens hem eller företag. Det kan vara en mycket effektiv distributionskanal för tjänsteföretag såsom trädgårdsmästare, snickare och reparatörer eftersom du når den potentiella målgruppen direkt där de kan behöva hjälp. Även restauranger och skönhetssalonger kan använda den här metoden för att attrahera lokala kunder.

(En viktig sak: Kontrollera lokala lagar och regleringar om att dela ut flyers och vad du får göra när det gäller gatumarknadsföring och att knacka dörr. På vissa platser är det helt förbjudet medan andra inte ser något problem med det så länge du inte är i vägen för någon eller skapar problem.)

Om du har en adresslista för befintliga kunder eller tillgång till en riktad adresslista kan du överväga att använda en kampanj med direktpost för att sätta din flyer i kundernas händer. Du kan antingen designa din flyer för att förslutas och postas direkt eller använda personliga kuvert för att skapa ett enhetligt varumärke som imponerar.

Slutligen, det kan vara dyrt att ha en bilaga i en tidning, men det ger enastående möjligheter att nå en riktad målgrupp med ett specifikt erbjudande. Överväg det alternativet om du arbetar med en specifik bransch som har egna publikationer eller om det finns en lokaltidning där du är verksam. Den här metoden kan vara extra lönsam om du har en kupong eller ett erbjudande som bara är tillgängligt tillsammans med flyern.

Sprid ryktet med flyers

Världen är full av distraktioner och du har bara en sekund eller två på dig att fånga kundens uppmärksamhet. Du behöver göra ett fantastiskt första intryck. Ta dig tid att utforma en bra copytext och attraktiv design till din flyer. Det är otroligt vad ett litet papper kan göra för ditt företag.