När en vision blir till ett varumärke: så byggde Jody Merrill upp btone FITNESS

Beräknad lästid: 5 minuter

Något av det viktigaste när man startar ett företag är att skapa en varumärkesidentitet – det bidrar till att ge företaget trovärdighet och särskilja det från konkurrenterna. Här får du veta hur Jody Merrill, btone FITNESS grundare och ägare, har byggt upp ett träningsvarumärke som känns igen i hela landet och har en hängiven följarskara.

Bakom företaget

Jody inledde sin yrkesbana som talterapeut men blev alltmer träningsintresserad efter att ha förlorat sin mamma i cancer. Hon började anmäla sig till maraton- och triathlonlopp, och hon sökte efter ett träningssätt som innebar lägre belastning på kroppen när hon för tio år sedan öppnade btone. Btone är en unik boutique fitness-studio som lägger tonvikten på långsamma rörelser. Jody beskriver det som något som “ser ut som yoga men känns som crossfit”. Vid den här tiden kände hon att boutique fitness var begränsat till yoga och spinning, och när hon flyttade tillbaka till Massachusetts såg hon sin chans att förverkliga sin träningsvision. Sedan dess har hon öppnat ytterligare 9 anläggningar som drivs av franchisetagare … en om året sedan starten.

Liksom de flesta småföretagare gjorde hon allt själv i början. Hon tog fram en affärsplan, och mindre än ett år senare öppnade hon sin första studio. “När jag väl har bestämt mig kör jag bara på. Det går inte att säga ‘nej’ till mig. Alla sa: ‘Du är tokig. Vad gör du?’ ‘Jag löser det’, brukade jag svara.”

Även om Jody inte hade någon formell företagarerfarenhet (hon slutade på den enda affärskurs hon hade anmält sig till på college) har hon förlitat sig på mentorer och sin egen instinkt för att utveckla btone till ett framgångsrikt företag. I början “hade jag inga förväntningar. Jag ville bara kunna leva mitt liv. Det hade inget med pengar att göra … det var bara utmaningen. Fixar jag det här? Kan jag bygga upp detta?”

VIKTIGT RÅD

“Jag önskar att jag hade haft lite mer erfarenhet av att få recensioner i sociala medier och hur man hanterar det. Det är definitivt en utmaning eftersom ett eget företag är något så djupt personligt … och sociala medier kan vara så otroligt opersonligt.” Vilken är då hennes taktik nu? “Att svara, inte reagera.”

Att bygga upp ett varumärke

En av de första sakerna som Jody gjorde när hon startade btone var att skapa en logga. En vän till henne designade den åt henne. “Den cirkulära delen av min logga har alltid motsvarat precis det jag har föreställt mig. Det har alltid förblivit så. Dessutom behövde vi få folk att förstå vilka vi var eftersom vi kom in på en marknad där ingen visste vad vi gjorde.” Så de lade till delar av maskinen och en person i cirkeln för att ge potentiella kunder mer sammanhang.

“Företagets röst och tonfall har länge undvikit berättelser som fokuserar på kalorier/bikinisäsong/sommarkropp och i stället uppmuntrat kunderna att älska sig själva. Det är okej att ha lite roligt medan man blir hälsosammare! Och om det senaste året har lärt oss något är det att hälsan inte ska tas förgiven.”

Idag föredrar Jody att bygga sitt varumärke genom att skapa unika relationer. “Vi har alltid varit ‘oss själva’. Allting är så automatiserat nu för tiden, men medan du har tid, fördjupa dig i och undersök vad som verkligen funkar för folk. Det är den kontakten som motiverar dem … och som dessutom ger [mig] så mycket motivation. När jag ser att någon svarar på något jag har skickat, tycker jag att det är så roligt. Man vill ha den där personliga kontakten med någon och låta dem veta att man finns där. Att man är en riktig person. Jag är ingen robot.”

Jody drar även fördel av hur unikt btone är. “Folk kommer alltid tillbaka till dig för att det inte finns någon annan som du.”

btones marknadsföringsmåsten

Vykort var det första reklammaterialet Jody köpte till btone. “Jag behövde något konkret att dela ut till folk som innehåller all information om oss. Det har faktiskt inte förändrats särskilt mycket under de 10 åren.” Vykortet innehåller en bild på btones unika maskin, webbadressen, loggan och ett introduktionserbjudande.

Och liksom de flesta företagare har Jody alltid en hög med visitkort till hands – hon föredrar kort som är tryckta på kraftigt papper eftersom de är enklare att hitta och sticker ut mer. På btones visitkort har hon använt en mörk bakgrund och ett teckensnitt i metallic. Hon har hållit designen enkel med btones logga, hennes namn, mejladress och telefonnummer.

Ett av hennes marknadsföringsmåsten är vattenflaskor – hon leker med olika färger och stilar men har alltid med btones logga. “Vi gillar sådant som kommer till användning på träningen, men det är också av stort värde om de används på andra ställen så att andra personer ser dem … kanske på barnens hockeyträning eller på golfbanan. Då ökar varumärkesigenkänningen ännu mer.”

Kepsar är ett annat måste (“Vem vill inte ha en keps att dra på sig?”), särskilt på sommaren. Jody gillar kepsar eftersom killar och tjejer kan använda samma modell, och hon behöver inte tänka på att köpa in ett antal olika storlekar. Men hon har lagt märke till att hennes kunder älskar linnen, tröjor och T-shirts. En annan nödvändighet för Jody är pennor med logotyp. “Alla letar alltid efter en penna! Vi håller det kort och enkelt med bara loggan. Allt handlar egentligen om att öka varumärkesigenkänningen.”

När Jody hade öppnat btone förlitade hon sig på mun till mun-marknadsföring för att få verksamheten att växa. “Vi kunde öppna en andra studio inom 6 månader. Vid den tiden fanns inga företagssidor på Facebook. Det fanns inga sociala medier på det sätt som det gör nu. Jag hade en personlig Facebook-sida, och jag blev vän med personer … det var så jag marknadsförde mig.” Jody använder fortfarande sociala medier. Hon säger att det är det som har utvecklats mest under btones 10 år som företag.

“Det är samma algoritmer som ständigt visar mig träningsbyxor i alla färger som också hjälper folk att hitta btone. Mun till mun är fortfarande den effektivaste, billigaste och mest verkningsfulla typen av marknadsföring, men vi är beroende av att vårt team fortsätter att interagera med potentiella medlemmar på Facebook och Instagram.”

Och framtidens must-haves för marknadsföringen? Jody planerar att beställa paraplyer snart. “Det är bara sådana där små grejer som är praktiska och man behöver, men man tänker ‘om det ska stå någons namn på det, varför inte vårt?'”

Att fortsätta under en pandemi

“Vi är verkligen unika, särskilt med vår utrustning. Man kan inte göra det hemma. Det har verkligen påverkat oss negativt under året som gått, och vi har såklart anpassat oss och tagit fram nya versioner, men det har inte blivit samma sak. För småföretagare har det varit ett dystert år”, säger Jody.

Under covid 19-pandemin har hon varit tvungen att skära ner på många utgifter och gå tillbaka till ett enklare sätt att göra saker på. Jody fick börja se över den dagliga studioverksamheten, och btone började erbjuda kortare pass live via Zoom så att kunderna kunde interagera med sin vanliga instruktör och dem som brukade delta på passen. Jody påpekar att de här passen handlade mer om att stärka moralen (hos personal och kunder som ville hålla kontakten) än om att generera intäkter.

Och nu när företagets studior har återöppnat på ett säkert sätt har verksamheten anpassats – instruktörerna håller fortfarande på att vänja sig vid att korrigera kunderna utan att röra vid dem, och kunderna anpassar sig till att använda munskydd under passen.

Framtidsutsikter

När världen sakta återgår till det “normala” berättar Jody att btone har en handfull möjliga franchisetagare i olika delar av landet och utomlands. “På hemmaplan hoppas vi få fortsätta att se fler och fler kunder återvända till sin lokala studio. Inget kan riktigt jämföras med att träna tillsammans med andra, pusha sig själv och få tränarnas stöd och experthjälp.” Före nedstängningen “förberedde vi oss för att börja delta i tränings- och franchisingmässor” berättar hon, så lite mässutrustning kommer det att blir framöver.

Jody älskar verkligen att vara företagare, trots alla utmaningar. Enligt henne är det bästa med att vara småföretagare att man “bestämmer över sin egen tid. Det var en aha-upplevelse när jag kunde gå ut och träffa någon på dagtid över lunch. Och efter att ha varit igång i 10 år ser hon fram emot de kommande 10. “Jag vill bara se hur företaget fortsätter att växa. Jag vill hitta rätt personer för att fortsätta att bygga upp namnet och nå ut till fler människor.”