Digital marknadsföring för småföretag behöver inte vara komplicerat för att ge gott resultat. Allt du behöver är en enkel, och ändå genomtänkt, planering och en enhetlig framtoning av varumärket.
Om ditt företag är redo att börja marknadsföra sig digitalt har du kommit rätt. Vår checklista med sju punkter är en steg-för-steg-guide till att lansera en framgångsrik strategi för digital marknadsföring för vilket företag som helst. Oavsett om du börjar från noll eller vill fräscha upp din befintliga strategi, kan du följa dessa steg för att skapa en effektiv och professionell onlinenärvaro.
- Skapa en stark varumärkesidentitet.
- Skapa en hemsida.
- Prioritera bra kundservice.
- Var aktiv i sociala medier.
- Använd e-postmarknadsföring.
- Starta en blogg.
- Pröva nätannonsering.
1. Skapa en stark varumärkesidentitet.
Vem är du? Och vilket är ditt varumärke? Att skapa en varumärkesidentitet är väsentligt för en framgångsrik strategi inom digital marknadsföring. Det är viktigt att förstå din verksamhets syfte och vad som gör den speciell. Använd sedan de här värdena i allt du gör, från ditt företagsnamn, till bilderna du lägger ut på din hemsida och den ton du använder i sociala medier.
Att bygga en stark varumärkesimage börjar med en väldesignad logga och med att välja rätt teckensnitt och färger. Dessa visuella element bidrar till att ditt varumärke känns igen och känns proffsig. Kom ihåg att det är av största vikt att vara konsekvent när du bygger ditt varumärke, och se därför till att allt tryckt och digitalt reklammaterial och all kommunikation med dina kunder är enhetlig.

TIPS FRÅN VISTAPRINT
Behöver du hjälp att skapa en specialdesignad logotyp för ditt småföretag? Skapa en själv med Logomaker by VistaPrint eller hitta ett proffs på 99designs från Vista som kan hjälpa dig att stärka ditt varumärke.
2. Skapa en hemsida.
Din hemsida är ryggraden i din närvaro på nätet – och ofta dina kunders första intryck av ditt varumärke. Även om du har ett fysiskt företag som är beroende av att kunder kommer dit, är chansen stor att dina kunder först kollar upp dig på nätet. Därför är det av största vikt att du har en professionell hemsida.
När du skapar din hemsida, tänk på följande saker:
- Välj rätt domännamn. Se till att välja ett som speglar ditt företagsnamn så bra som möjligt och är lätt att komma ihåg. För att göra det enklare att välja, ställ dig följande frågor: Matchar namnet mitt varumärke? Är det lätt att komma ihåg? Är det lätt att stava?
- Sökmotoroptimering. Sökmotoroptimering (eller SEO) spelar en viktig roll i din strategi för digital marknadsföring. Genom att skapa en optimerad hemsida hamnar du högre upp i webbsökningar. Det kan du göra genom att använda nyckelord i hemsidans innehåll och i bakomliggande system.
- Engagerande webbdesign. De flesta människor är visuella, så försök att använda tilltalande foton av hög kvalitet (eller en kort video) och lättlästa teckensnitt.
- Mobilanpassad design. Nu när mobil internetanvändning är vanligare än internetanvändning via datorn är en responsiv hemsida ett absolut måste. En responsiv hemsida anpassar sig efter skärmstorleken på olika enheter, till exempel datorer, surfplattor eller smarttelefoner. Det hjälper dig att nå fler kunder, ge en bättre användarupplevelse och är till fördel för din sökmotorrankning – Google rankar numera mobilhemsidor högre än hemsidor för datorer. Enklaste sättet att skapa en mobilanpassad hemsida är att använda ett hemsideverktyg som erbjuder responsiva mallar … och se till att du testar ändringar av hemsidan på både datorn och mobilen.
- Enkel navigering. Bygg hemsidan på ett enkelt och tydligt sätt så att den blir lättnavigerad. Potentiella kunder uppskattar att kunna hitta det de letar efter med bara ett par klick.
- Användbart innehåll. Lägg till relevant och användbart innehåll, som kontaktuppgifter, en “Om oss”-sida och tydliga beskrivningar av dina produkter och tjänster. Texten bör genomgående vara lättläst, informativ och kortfattad.
- Enhetlig varumärkesimage. Din hemsida bör spegla ditt varumärke. Besökare bör omedelbart göra en visuell koppling mellan din logga, trycksaker och ditt fysiska företag. Se därför till att ha med din logga på hemsidan och använda färger och teckensnitt som harmonierar med resten av ditt varumärkesprofilerade material.
TIPS FRÅN VISTAPRINT
Låt alltid webbadressen till din hemsida (eller en QR-kod som länkar till den!) stå med på allt material du tar fram – alltifrån vykort och kvitton till broschyrer och flyers. Det är ett enkelt sätt att uppmuntra kunder att gå vidare till nästa steg och ge dem möjlighet att hitta mer information om ditt företag.
3. Prioritera bra kundservice.
I den digitala eran sprids nyheter snabbt … och innan du vet ordet av har du fått rykte om dig att ha antingen dålig eller fantastisk kundservice. Det säger sig självt att du lockar fler kunder om du har rykte om dig att ha bra kundservice och att det ger en positiv bild av ditt varumärke.
Om du tar timmar eller dagar på dig att svara dina kunder via telefon, mejl eller sociala medier, blir kunderna utan tvekan missnöjda med dina tjänster. Se därför till att ge varje kund snabb, artig, uppriktig och informativ kundservice. Försök att ha som mål att svara alla inom 48 timmar, och låta dem veta att det är den tidsram de kan förvänta sig. Några av kanalerna du kan använda i det här syftet är livechatt, telefon, sociala medier, mejl och “Vanliga frågor och svar” på din hemsida.
4. Var aktiv i sociala medier.
Marknadsföring i sociala medier bör vara din högsta prioritet när det gäller digital marknadsföring för småföretag. Det är ett bra sätt att öka din synlighet, få mer trafik och bygga starka relationer med nuvarande och potentiella kunder utan att betala ett öre.
Det finns flera sätt att dra nytta av sociala medier, alltifrån att skapa hashtag-kampanjer och lansera nyheter till att lägga upp erbjudanden och anordna tävlingar. Möjligheterna är oändliga!
Innan du skapar en profil för ditt företag i sociala medier bör du ta reda på vad de olika plattformarna erbjuder och sedan välja den som passar ditt företag och ditt innehåll bäst. Mycket visuellt innehåll passar exempelvis bra för plattformar som Instagram och Pinterest, medan länkar till blogginlägg passar bra att dela på Twitter eller LinkedIn. Intresserad av att skapa videoinnehåll? Kolla in TikTok och YouTube.
Använd återigen ditt varumärkes färger, teckensnitt, logotyp och ton i profilerna så att kunder som söker efter ditt företag möts av ett enhetligt varumärke på alla plattformar.
Det bästa med marknadsföring i sociala medier är att den kan automatiseras. Du kan schemalägga flera inlägg i taget på alla dina plattformar så att du kan gå vidare och fokusera på andra delar av verksamheten. Se bara till att du publicerar dina inlägg regelbundet samt använder dynamiska bilder, som foton, GIF-filer och videor, eftersom de lockar till större engagemang.

TIPS FRÅN VISTAPRINT
Om du är ny på att skapa innehåll för sociala medier kan du börja med att utgå från en mall på VistaCreate – lägg bara till logotyp, foto och varumärkesfärger för att skapa något unikt för de kanaler du gillar bäst.
5. Använd e-postmarknadsföring.
Börja planera dina e-postmarknadsföringskampanjer med hjälp av designmallar som innehåller dina kontaktuppgifter, öppettider och naturligtvis din logga. Om du har en omfattande kundlista kan du överväga att dela in den i segment enligt vissa kriterier, som hur ofta de handlar av dig eller vilken typ av produkter eller tjänster de föredrar. Det kan krävas lite mer arbete, men målgruppsanpassade mejl ger mycket bättre resultat än mer generella mejl, så det är väl värt mödan. Gör upp ett schema så att du regelbundet kommunicerar med dina prenumeranter, och kom ihåg att alltid ha med något matnyttigt för läsaren, som ett snabbtips eller en guide. De här små detaljerna bidrar till att stärka lojaliteten och öka mejlens öppningsfrekvens på lång sikt.
6. Starta en blogg.
Att blogga är en bra taktik för digital marknadsföring. Som småföretagare ger en blogg dig möjlighet att visa din personlighet och ta upp ämnen som inte nödvändigtvis skulle passa i ett mejl eller i en tryckt kampanj. (Dessutom ger en blogg dig stor möjlighet att använda de där nyckelorden för sökmotoroptimering!)
För att skapa en blogg, skapa en sida på din hemsida som speglar din varumärkesstandard, och börja skriva inlägg! Gör upp ett publiceringsschema så att läsarna kan förvänta sig och se fram emot nya inlägg. Överväg att skapa återkommande rubriker för att hålla schemat. Kanske kan du varje tisdag dela före- och efterbilder från ett hem som du stylat om eller varje lördag presentera ett inredningsmärke som du har i din butik. En framgångsrik blogg handlar om kvalitet, inte kvantitet, så känn ingen press att skriva inlägg varje dag. Fokusera i stället på att skriva inlägg regelbundet, även om det bara är en gång i veckan.
7. Pröva nätannonsering.
Om du har pengar att lägga på betald annonsering kan det vara en lönsam investering. Nätannonser är utformade för att generera fler klick och mer trafik, vilket ökar din synlighet avsevärt och i slutändan din försäljning. Det finns så många plattformar du kan använda för att få ut dina annonser till din publik – Google, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok och LinkedIn erbjuder alla betald annonsering. En annan form av betald onlineannonsering kan vara sponsring av en podcast eller ett samarbete med en influencer.