Tre saker att undvika när du startar företag – tips från Tory Johnson

Beräknad lästid: 3 minuter

Tory Johnsons tips

När jag startade mitt första företag i slutet av 90-talet hade jag inga pengar, ingen högskoleexamen eller någon riktig kunskap om hur man startar ett företag. Allt jag visste var att jag ville vara min egen chef och att ett misslyckande inte var ett alternativ. Så jag lärde mig under tiden.

Under följande 15 år byggde jag två mångmiljondollarföretag som var riktade till kvinnor i karriären. Nu i efterhand kan jag se att jag lyckades undvika några saker som jag senare har förstått är sådant som gör att många småföretagare inte lyckas. I mitt fall handlade det om att det var nödvändigt och att jag i vissa fall hade ren tur.

Det finns tre saker att undvika när du försöker få igång ditt företag.

1. Affärshemligheter

När jag startade mitt första företag, Women For Hire, visste jag ingenting om hur det fungerade med jobbmässor. Allt jag visste var att det fanns många karriärevenemang men inga som var riktade till kvinnor. Jag berättade för alla möjliga vad jag höll på med för att senare kunna be om råd och kontakter, och jag trodde aldrig att någon skulle stjäla min idé och skapa ett eget företag som sysslade med jobbmässor för kvinnor.

Fortfarande hör jag om och om igen aspirerande entreprenörer som säger att de har en fantastisk företagsidé men vägrar att berätta den för någon eftersom de är rädda att någon ska komma och sno den. Jag säger åt dem att ta det lugnt. De flesta är för upptagna med sitt eget för att ta din idé.

Oroa dig mindre för att någon ska ta din idé och fokusera mer på att få folk att verkligen bry sig om vad du har att erbjuda. Det är bara genom att prata som du kan få råd, feedback, rekommendationer och försäljning som bidrar till ditt företagsmål.

2. Överdriven planering

Jag sa upp mig från mitt jobb trots att jag hade två små tvillingar och kostnader som krävde att både jag och min man jobbade heltid. Jag hade inte tid att vara utan lön medan jag tog fram en genomarbetad strategi. Jag behövde hålla det enkelt: hitta 50 företag som vardera skulle betala mig för att ställa ut på min nya jobbmässa för kvinnor. Därefter behövde jag marknadsföra mitt evenemang tillräckligt bra så att kvinnor verkligen skulle dyka upp för att leta jobb. 

Istället för att planera för mycket genom att skriva och skriva om en lång affärsplan och skruva på den istället för att agera kastade jag mig bara ut och körde för fullt. Efter några månader av arbete (jag ringde företag hela dagen varje dag för att ställa ut och marknadsföra till kvinnor i målgruppen) föddes Women For Hire och mitt första evenemang var en framgång bara tre månader efter den dagen jag sa upp mig från min anställning.

3. Spendera pengar på lyxprylar

Jag hade inga pengar på den tiden så tanken på att hyra en kontorsplats slog mig aldrig. Istället jobbade jag från ett billigt Ikea-skrivbord i sovrummet med bara en vanlig telefon, dator och fax.

Även om jag sålde en tjänst till chefer inom Fortune 500-företag som satt på eleganta kontor hade ingen av dem någon aning om att jag satt hemma med mina tvillingar och deras babysitter i vardagsrummet. När dessa företag anmälde sig hade ingen av de HR-chefer jag pratade med några problem med att skicka betalningen till min hemadress. Istället för att skriva Lägenhet 3A på fakturan stod det Tredje våningen. Alla checkar kom fram som de skulle.

Hoppa över finliret och investera bara i det du verkligen behöver för att komma igång. Du kommer att kunna uppgradera senare och då kommer det att kännas ännu roligare!


Att starta eget är en unik resa och hur du än gör kommer det antagligen inte att gå exakt som du planerat. De här tre sakerna som jag undvek när jag startade lärde mig verkligen en bra läxa: du vinner mycket mer på att bara omfamna det som kommer. Fastna inte vid att allt ska bli perfekt och kom ihåg att det är mycket troligare att människor kommer att hjälpa dig snarare än att stå i din väg. Så var öppen och positiv och njut av resan!


Om författaren

Tory Johnson leder den populära serien ”Deals & Steals” på ABC:s Good Morning America. Under mer än 10 år har hon jobbat nära befintliga och aspirerande småföretagare för att hjälpa dem att förverkliga sina drömmar. Följ Tory på Twitter och Instagram eller ToryJohnson.com.