Så här kan du marknadsföra ditt företag efter pandemin

Beräknad lästid: 5 minuter

Tack vare social distansering, ansiktsmasker och alltfler vaccinerade börjar vi närma oss ett normalare läge för första gången sedan pandemin började.

Det är förstås goda nyheter för alla (inte minst för småföretagare), men det är mycket att tänka på när det gäller din varumärkesstrategi. Om du bytt strategi i och med pandemin kanske ditt varumärke inte är lika effektivt eller lika relevant nu när vi börjar närma oss det “normala” igen.

Så om du vill att din verksamhet ska fortsätta gå bra framöver kan det vara klokt att tänka om kring varumärkesstrategin för att hålla en bättre kontakt med kunderna där de befinner sig idag. Det här är sådant du kan tänka på.

Se till att ditt varumärke är konsekvent.

Att vara pålitlig har alltid varit en viktig del i relationen mellan kund och företag … och nu efter ett år av ovisshet är det viktigare än någonsin att kunderna känner att de kan lita på dig. Om du vill få lojala kunder måste du bygga upp deras förtroende för dig. Ett sätt att göra det är konsekvens i varumärke och budskap.

Om du har ändrat ditt varumärke (eller har planer på att göra det inom kort) är det viktigt att du gör det konsekvent på alla ställen där kunderna kan möta det. Säg att du nyligen har gjort om designen på din logotyp. Då vill du se till att den är uppdaterad på alla platser där varumärket visas, både fysiska och digitala (som skyltar, webbplatsen och i sociala medier). Har du bytt varumärkesröst – sättet du pratar med kunderna på? Då är det klokt att uppdatera innehållet på webbplatsen så att det håller samma ton.

När varumärket är enhetligt och konsekvent kommer dina kunder förstå vad de kan förvänta sig av ditt företag – och den enhetligheten i varumärket hjälper dig att bygga upp förtroende för företaget hos kunderna och stärka kontakten med målgruppen.

Tips från Vistaprint

Känns det som att ditt varumärke skulle behöva uppdateras, men du vet inte var du ska börja? Experterna på 99designs från Vistaprint kan hjälpa dig att skapa en ny look för ditt småföretag.

Berätta senaste nytt om företaget för kunderna.

De flesta småföretag har tvingats till förändringar under pandemin. Du kanske har informerat dina kunder om de förändringarna, men hur ska du fortsätta nu när restriktionerna lyfts? Det är faktiskt ett bra tillfälle att påminna om gjorda förändringar, och stärka varumärket på samma gång.

Du kanske stängde din fysiska butik och började med e-handel? Skicka ut ett mejl till kundbasen och påminn om din nätbutik – kanske med en liten bonus (som gratis frakt) på nästa köp. Eller säg att du har en restaurang. Du kanske har gått över mer till avhämtning och hemleverans det här året, men nu kan du börja ta emot gäster på plats igen. Då är det bra att skicka ut ett vykort eller flyer med ditt varumärke och berätta att ni öppnar som vanligt igen.

Företag har anpassat verksamheten under året som gått, och kommer troligen att fortsätta utvecklas i den nya värld vi nu lever i. Se då till att kunderna har all information de behöver för att fortsätta få positiva upplevelser av ditt företag.

Vykort

Sprid budskapet om nyöppning – och passa på att skicka med ett specialerbjudande som lockar till besök.

Berätta hur saker kommer att förändras – eller inte förändras – när begränsningarna tas bort.

Nu tas COVID-begränsningar bort inom många områden, t.ex. social distansering och hur många som får träffas i olika sammanhang. Många kunder kanske tror att allt nu blir “normalt” igen … men det är inte alls säkert. Vad du än fattar för beslut för ditt företag är det viktigt att berätta för kunderna hur det kommer att påverka dem.

Om du har en skönhetssalong har du kanske tvingats begränsa antal kunder på grund av COVID. Nu när begränsningarna ändras vill du kanske gå tillbaka till beläggning på 100 % … eller så har du insett att personalen jobbar bättre (och hela ruljangsen går smidigare) när ni har färre kunder inne. Oavsett vilket är det bra om kunderna får besked om vad som gäller under kommande månader. Annars kan de som vill undvika att träffa folk få en chock när de bokat ett besök hos dig och det är fullt med andra kunder. Och om du väljer att fortsätta med lägre beläggning kan andra kunder bli irriterade när de inte kan boka lika enkelt och snabbt som före pandemin.

Ju tydligare du kommunicerar, desto bättre kommer kundkontakten att bli. Och det är bra för ditt varumärke.

Utforska möjligheter till partnersamarbete med andra småföretag.

COVID-19 har varit hårt för småföretagen. Men trots de här utmaningarna är det här en möjlighet att ta hjälp av varandra och gå samman med andra företagare … och stärka ditt varumärke på samma gång.

Håll utkik efter företag som har en liknande kundbas men inte är direkta konkurrenter. Fundera på hur ni kan skapa mervärde tillsammans, både för era företag och för kunderna. Om du har en möbelbutik kan ett samarbete med en inredningsdesigner erbjuda paketlösningar till inredningsintresserade kunder. Om du säljer ekologisk juice kan du samarbeta med en lokal yogastudio och hålla popup-evenemang under era varumärken. Har du en nätbutik med solglasögon kan du samarbeta med en nätbutik som säljer badkläder – marknadsför er till varandras kunder och använd e-postlistorna för marknadsföring till bådas fördel.

Den här typen av samarbeten är riktigt bra när du vill komma i kontakt med nya kunder, stärka varumärket och lyfta verksamheten – se till att aktivt undersöka och dra nytta av samarbetsmöjligheter som är bra för ditt varumärke.

Tips från Vistaprint

Om du verkligen vill få ut mesta möjliga av affärssamarbeten kan du fundera på hur du kan motivera kunderna till köp. När en partner marknadsför ditt företag till sin kundbas kan du skicka med en exklusiv rabattkod.

Leta efter nya möjligheter att stärka varumärket på.

COVID har på många sätt ändrat sättet vi gör affärer på. En följd av det är att du bör tänka på hur du ska ändra marknadsföringen av ditt varumärke – som att leta efter nya, oväntade möjligheter att nå ut till kunder och marknadsföra dig på.

Du kanske mest säljer dina hantverk i egen butik på nätet och på Etsy. När allt öppnar upp igen kan det vara bra att ställa ut på lokala marknader och nå ut till kunder där du bor och verkar. Eller säg att du är vingrossist och främst säljer till butiker. Då kan du börja nå ut till slutkunderna genom att hålla vinprovningar eller sälja vinabonnemang.

Poängen är att det finns massor av sätt att stärka ditt varumärke på och nå ut till kunderna. Och om du vill att företaget ska växa när restriktionerna efter COVID tas bort bör du redan nu planera för nya och annorlunda sätt att bygga (och stärka) den kopplingen.

Att göra-lista

  1. Gör ditt varumärke konsekvent och enhetligt.
  2. Berätta om allt som är nytt.
  3. Berätta för kunderna vilka begränsningar som gäller och vilka som ändrats.
  1. Utforska möjligheten till samarbeten.
  2. Marknadsför företaget på nya sätt.