Foton för julkort: 8 kreativa idéer

Beräknad lästid: 5 minuter

Julen närmar sig med stormsteg. Och om din familj har som tradition att skicka julkort är det dags att börja fundera över vilket foto du vill använda på årets kort. Visst, du kan använda ett foto du redan har, som en favorit från sommarens semester. Men ett foto med julstämning kan verkligen lyfta julkortet och göra det roligare och juligare för dina nära och kära att få med posten.

Så, vilken typ av foto ska du ta för årets julkort? Hitta inspiration bland dessa fotoidéer för julkortet – allt från roliga julteman till romantiska fotoalternativ.

 1. Klä upp er i matchande julkläder.
 2. Stjäl en kyss under misteln.
 3. Skapa ett eget vintersagoland.
 4. Posera som era favoritjulkaraktärer.
 5. Knäpp en bild av din favoritjulaktivitet.
 6. Återskapa ett foto från en tidigare jul.
 7. Fira in det nya året.
 8. Berätta om något extra.

1. Plocka fram era matchande julpyjamasar.

När du skickar ett julkort vill du såklart att din familj ska se så bra ut som möjligt. Och ett sätt att säkerställa det på är med juliga och matchande kläder. Ni kan välja identiska utstyrslar, hålla er till samma färgpalett, sätta på er era finaste jultröjor eller ha det mysigt i matchande julpyjamasar.

Eller så går ni ytterligare ett steg med helt specialdesignade julkläder. Skapa matchande T-shirts, tröjor eller mössor som hela familjen kan ha på sig på julkortet. Kanske T-shirts som knyter an till er senaste semester (#FamiljenLindIParadiset) eller mössor broderade med allas julinspirerade alter ego (Grinchen, en tomtenisse, julbocken osv.).

2. Pussa varandra under misteln.

Julen blir oerhört romantisk med en kyss under misteln. Så varför inte fota detta ljuva (och klassiska) julögonblick till ditt kort? Bilden är så enkel att förbereda … allt du behöver är en mistelkvist, din partner och en kamera. Om du vill ha ett roligare julkort kan du låta ditt husdjur vara med. Ingenting går väl upp mot en blöt hundpuss till jul?

3. Skapa ett eget vintersagoland.

För många betyder jul snö, bjällror och allt som andas vintersagoland. Kanske kan du ha det som tema på dina julkortsfoton i år. Om du bor på en plats som liknar ett riktigt sagoland, ta då fram din kamera, gå ut och leta efter möjligheter att ta några klassiska julbilder med familjen. Tänk: pulkaåkning i en snöig backe, julgranshuggning eller att ni sitter runt en brasa och dricker varm choklad. Om omgivningen *inte* är täckt av snö, ordna ditt eget vintersagoland med lite konstgjord snö, stämningsfull belysning, en klädd gran och annan julinspirerad dekor.

4. Posera som era favoritjulkaraktärer.

Julen är full av massor av ikoniska, oförglömliga karaktärer … så varför inte använda dessa figurer som inspiration till ditt foto? Att klä ut sig till sin favoritjulkaraktär är verkligen en rolig julkortsidé för hela familjen. Barnen kan klä ut sig till tomtenissar, föräldrar kan dra på sig en jultomte- eller snögubbedräkt … och varför inte sätta horn på valpen och låta den vara Rudolf?

5. Knäpp en bild av din favoritjulaktivitet.

När du tänker på julen, vilken är då den första aktiviteten du kommer att tänka på? Är det att baka kakor? Slå in julklappar? Dansa runt i vardagsrummet till din favoritjulmusik? Oavsett vilken julaktivitet du gillar mest, passa på att fota den till ditt julkort! Och var inte rädd för att använda en lite personligare bild för årets julkort … alla på listan älskar den äkta varan.

6. Återskapa ett foto från en tidigare jul.

Om du har ett favoritfoto från en tidigare jul kan det vara kul att återskapa det till ditt julkort. Kanske har du ett favoritjulfoto från din barndom – återskapa det som vuxen och använd ett julkort i kollagestil för att visa båda fotona sida vid sida. Fick du din hund i julklapp för ett par år sedan och har ett foto av din valp med en rosett i halsbandet och sittandes i en låda med julpapper på? Knäpp en likadan bild på din nu stora hund, och låt din julkortsdesign utgå från den.

7. Fira in det nya året.

Julhelgernas grand final är nyårsfirandet. Och även om nyår kanske inte är det vanligaste temat för ett julkort, kan ett 2023-inspirerat foto till ditt julkort vara ett bra sätt att pröva något nytt. Pröva att iscensätta ett tidigt nyårsfirande och fota det till julkortet, ta på dig roliga nyårsgrejer (som solglasögon eller hattar à la 2023) eller klä upp dig i dina bästa nyårskläder och posera framför en banderoll … med ett glas bubbel i handen. Och glöm inte att ha kul!

Tips från VistaPrint

Om du har skjutit upp att beställa julkort (vi fattar, julens Att göra-lista tar ju aldrig slut!) kan du byta ut texten till ett ”Gott nytt år!” och på så sätt köpa dig några extra dagar.

8. Berätta om något extra.

Om du ändå håller på att ta foton för julkorten kan du ge dem en dubbel funktion och låta mottagarna ta del av dina stora nyheter också. Ha med en bokstavstavla, affisch eller banderoll på julkortet och berätta för alla på din lista att ni har gift er, ska få barn under 2023, ska flytta eller välkomnar ett nytt husdjur in i ert hem.

Så väljer du bästa fotot till ditt julkort

De här fotoidéerna är bra att utgå ifrån när du ska bestämma dig för vilken typ att foto du ska ta till ditt julkort. Men när du har valt tema och knäppt dina bilder, hur väljer du då rätt foto (eller foton) till årets julkort? Följ de här stegen när du designar det perfekta julkortet.

 • Samla alla dina foton. Du kan inte välja rätt bild till ditt julkort om du inte har alla foton framför dig. Innan du börjar gallra bland bilderna, se till att du har hela ditt fotogalleri tillgängligt, organiserat och redo för genomgång.
 • Sortera bort de mindre bra alternativen. Allt möjligt kan gå fel med ett foto. Det kan till exempel vara suddigt, eller så blundar kanske någon i familjen. Bläddra igenom dina foton och ta bort alla som helt uppenbart inte håller måttet.
 • Begränsa det till bilderna som får dig att le. Julkort handlar om att sprida julglädje, och du vill få släkt och vänner att le när de öppnar kortet. Ha det i åtanke när du går igenom dina bilder och väljer den bild som ska vara med på julkortet.
 • Tänk över din julkortslayout. När du väljer foto till ditt julkort är det viktigt att ta hänsyn till julkortets layout. Är kortet stående eller liggande? Finns det en framsida och en baksida? Även om du har möjlighet att beskära ditt foto så att det passar utrymmet, är det i allmänhet enklare att välja ett foto som redan passar till kortets layout.
 • Få familjens godkännande. Kanske har du ett foto som du älskar till julkortet. Men om du skickar kortet å din familjs vägnar behöver du se till att de gillar fotot lika mycket som du. Innan du väljer det slutgiltiga fotot, se till att hela din familj är enig, och om inte, be dem att hjälpa dig välja ett bättre alternativ.