5 stora fördelar med sociala medier för små företag

Beräknad lästid: 3 minuter

Sociala medier har utvecklats från att vara en plats för personlig samvaro till en levande marknadsföringskanal för företag i alla storlekar. Idag är sociala medier ett måste för alla småföretagare – oavsett bransch. Här kan du läsa mer om hur ditt företag kan dra nytta av marknadsföring på sociala medier, oavsett om du redan har en stark onlinenärvaro eller vill ta tag i saken.

  1. Öka medvetenheten om ditt varumärke.
  2. Tillhandahålla enastående kundservice.
  3. Skaffa leads till låg kostnad.
  4. Lära sig mer om kunderna.
  5. Öka trafiken till hemsidan och få högre sökrankning.

1. Öka medvetenheten om ditt varumärke.

Stor medvetenhet om varumärket är nyckeln till att skapa trovärdighet kring ditt småföretag – och sociala medier är ett utmärkt ställe att generera sådan medvetenhet. På sociala medier kan ditt företag sprida sitt varumärke över flera plattformar med en enhetlig stil. Denna enhetlighet ligger till grund för att bygga ett varumärke och företag med gott rykte. Genom att använda samma logotyp, teckensnitt och varumärkesfärger skapar du en autentisk onlinenärvaro … och äkthet är avgörande för att få kundernas förtroende.

Varumärkets röst är ytterligare något som måste vara enhetligt i alla kanaler. Även om bildtexten i ett Facebook-inlägg kan skilja sig från en TikTok-video, ska tonaliteten och rösten fortfarande alltid spegla ditt varumärke.

Tips från VistaPrint

Försök att samarbeta med influencers för att stärka medvetenheten kring ditt varumärke via sociala medier. Välj influencers vars följare liknar din målgrupp demografiskt sett, och samarbeta med dem för att få deras publik att besöka ditt varumärkes profil på Instagram, Facebook eller TikTok.

2. Tillhandahålla enastående kundservice.

I en värld där kunder förväntar sig snabb och noggrann kundservice är sociala medier en perfekt plattform för att tillgodose dessa krav. Via dina profiler på sociala medier kan du kommunicera med dina följare i realtid – proaktivt eller reaktivt. När följare kommenterar eller ställer frågor och ett varumärke svarar snabbt och kunnigt förmedlar det att företaget bryr sig om sina kunder. Den typen av engagemang betyder mycket i att skapa lojalitet och göra ett positivt intryck på följarna.

Det finns några olika sätt att hantera kundservicen i sociala medier. Om en missnöjd kund twittrar om dig kan det bästa vara att be om ursäkt och be personen att skicka ett direktmeddelande. Om en Instagram-följare kommenterar att hen väntar på att en vara ska komma i lager igen kanske du kan svara direkt på kommentaren så att flera kan dra nytta av svaret.

Men du behöver inte vara tillgänglig dygnet runt. Låt kunderna veta när de kan förvänta sig ett svar genom att inkludera öppettider och tillgänglighet i bion. Det kan vara något så enkelt som ”Vi besvarar DM M–F kl. 10–18.”

Tips från VistaPrint

Förutom att svara på frågor och hantera klagomål kan sociala medier även användas som en plats att få kunderna engagerade. Du kanske bara behöver ”gilla” deras kommentar, skicka ett kort svar eller skriva ett direktmeddelande.

3. Skaffa leads till låg kostnad.

Som småföretagare är du antagligen alltid intresserad av marknadsföring till låg kostnad – och som tur är har du då kommit helt rätt med sociala medier. De flesta plattformar är gratis, och många varumärken har växt explosionsartat via organisk marknadsföring på sociala medier. Och om du har en marknadsföringsbudget är det också förhållandevis billigt att boosta inlägg eller köra annonser på sociala plattformar som Facebook och Instagram.

Ett annat kostnadseffektivt sätt att skaffa fler följare är att locka dem till dig. Det kan vara 10 % rabatt på en hel beställning om de följer dig på TikTok eller att de får en liten present med på köpet om de ”checkar in” på ditt företag på Facebook. Gester som dessa är ett utmärkt sätt att bygga positiva relationer med befintliga kunder och öka exponeringen av ditt varumärke.

4. Lära sig mer om kunderna.

Genom att investera lite tid i att förstå din målgrupp och skräddarsy dina inlägg, din estetik och till och med din onlinenärvaro kan ditt företag snabbt öka sin följarskara och skapa en fängslad publik. På många sociala plattformar finns det inbyggda verktyg som gör det enkelt för dig att lära känna din publik. Oavsett om det handlar om ålder, plats, kön eller intressen finns det mängder av data att ta del av som hjälp för att lära känna kunderna. Den här typen av information kan hjälpa dig att skräddarsy din marknadsföringsstrategi för sociala medier efter din specifika målgrupp och i slutänden skapa mer engagerade följare.

Tips från VistaPrint

Vill du snabbt få feedback på en ny produkt eller ett erbjudande? Vill du lära dig lite mer om allmänna kundpreferenser? Kör en enkät i Instragram Stories och samla in ännu mer data om dem som följer dig.

5. Öka trafiken till hemsidan och få högre sökrankning.

En annan fördel med sociala medier för företag är hur det direkt påverkar trafiken till hemsidan och sökrankningen. Se till att ha med hemsidesadressen i bion på alla dina konton så att potentiella kunder snabbt kan hitta din webbplats. Förutom i bion kan du skriva med länken till webbplatsen varje gång du publicerar ett inlägg. Ju fler som klickar på adressen, desto fler hemsidesbesök får företaget.

Intressant nog påverkar dina sociala medier även din sökrankning. När dina inlägg länkar till din hemsida eller blogg hjälper det sökmotorerna att förstå att din hemsida är ansedd och bör rankas för specifika sökord. Googles algoritmer utvecklas hela tiden för att sålla bort skräpsidor och på ett korrekt sätt ranka hemsidor som är legitima. Genom att införliva sociala medier i din marknadsföringsstrategi kan du påverka din sökrankning positivt utan att vara expert på sökmotoroptimering.