Sökmotoroptimering för småföretag

Beräknad lästid: 6 minuter

Som småföretagare vet du antagligen hur viktigt det är att vara sökbar och tillgänglig på nätet. Sökmotoroptimering, eller SEO som det även kallas (från engelskans Search Engine Optimization), för din hemsida och digitala tillgångar – till exempel profiler på sociala medier – är det som hjälper dig att växa online.

Sökmotoroptimering för småföretag kan vara lite förvirrande för den som inte är så insatt i digital marknadsföring. Men oroa dig inte, med bara några enkla steg kan vilken småföretagare som helst ge sin onlinenärvaro en skjuts och generera mer trafik. Här kommer vi att ta upp vad du som småföretagare behöver veta om sökmotoroptimering och ge dig den information du behöver för att börja optimera din närvaro på nätet.

Vad är sökmotoroptimering?

Låt oss börja från grunden. Enkelt uttryckt är sökmotoroptimering den process som genererar mer trafik till din hemsida. Optimeringen ökar det totala antalet besökare till hemsidan, hur ofta ditt företag dyker upp som sökträff på ett visst sökord och främjar kvaliteten på aktuella besökare.

Rent allmänt kan man säga att sökmotoroptimering är en organisk, obetald strategi. Det primära fokuset är en kombination av sökordsforskning, innehållsstrategi och insikt om hur du säkerställer att ditt företag dyker i lokala sökningar.

Det viktigaste inom sökordsoptimering är att ha en sökordsstrategi. Vet du vilka ord folk använder när de söker efter dina produkter och tjänster kan det hjälpa dig att lägga upp en bra plan.

Stabilt innehåll i kombination med en robust sökoptimeringsstrategi kan hjälpa dig att hamna längre upp bland sökträffarna. Som småföretagare genererar det mer trafik och prat om ditt företag om du hamnar på första sidan av Google-träffarna … och ger dig förhoppningsvis därmed fler kunder. Träffar på de kommande sidorna är inte alls lika effektiva eftersom många hellre gör en ny sökning än att läsa längre än första sidan med träffar.

Sökmotoroptimering är en ingående marknadsföringsstrategi, vilket betyder att träffen på ditt företag syns för den som letar aktivt. Det skiljer sig från utgående strategier som avbryter sin publik, till exempel tv-reklam.

Varför är det så viktigt med sökmotoroptimering för småföretag?

Sökmotoroptimering är viktig för småföretag av flera olika anledningar. För det första kan det hjälpa rätt personer att hitta din verksamhet vid rätt tidpunkt … alltså när det letar efter den!

Sökmotoroptimering har sina rötter i sökord och termer som användarna anger i sökmotorer (exempelvis Google) eller frågar virtuella röstassistenter om (exempelvis Siri eller Alexa). Som småföretagare är målet för dig att hamna på första träffsidan när vissa sökord används. Det leder till mer:

Trafik till hemsidan: Mer trafik för vissa sökord låter sökalgoritmerna veta att ditt innehåll är värdefullt och viktigt, och som ett resultat får din hemsida med tiden en högre rankning vid sökningar.

Leads: Ett av de bästa sökmotoroptimeringstipsen för småföretagare är att använda hemsidan till att generera affärsleads. Även om du inte säljer något online kan du med hjälp av ett formulär samla in e-postadresser och tillhandahålla nätbesökarna med information. Erbjud en värdekupong som kan användas i den fysiska butiken eller mejla innehåll från din blogg. Alla som registrerar sig blir ett direktmarknadsföringslead med en starkare koppling till ditt företag.

Konverteringar: Det är ett väldokumenterat faktum att de flesta som söker klickar på något av de första resultaten de ser. Dessa klick kan leda till försäljning, ifyllda formulär eller andra konverteringar på de aktuella hemsidorna.

Vad är skillnaden mellan sökmotoroptimering och lokal sökmotoroptimering?

Det finns två typer av sökmotoroptimering för småföretag och dessa bör skiljas åt: normal sökmotoroptimering och lokal sökmotoroptimering.

Normal sökmotoroptimering får dig att rankas högt bland sökträffarna oavsett användarens geografiska placering. Det är en allmän sökmetod som hjälper till att locka trafik till hemsidor endast baserat på sökord och ämnen. Detta kan vara mycket bra för småföretagare som bedriver sin handel på nätet och levererar till hela världen, eller för entreprenörer som endast erbjuder virtuella tjänster.

Lokal sökmotoroptimering för småföretag är den strategi som ökar fottrafiken och lockar fler personer till ditt företag. På det här sättet kan människor som befinner sig i närheten av dig hitta dig i en sökning. Personer som använder mobiltelefonen vid sökningar letar till exempel ofta efter verksamheter i närheten.

Lokala söktermer innefattar ett sökord plus områdesspecifika ord som:

  • ”I närheten”
  • En specifik stad, exempelvis Malmö
  • En stadsdel och en stad, exempelvis Vasastan, Stockholm

En lokal sökning kan se ut ungefär så här:

  • Veterinär i närheten
  • Veterinärer i Malmö
  • Smådjursklinik i Vasastan, Stockholm

Så om du prickar in de sökord som potentiella kunder letar efter har du mer chans att hamna bland sökresultaten. Tänk på detta: enligtHubSpot besökte 72 % av de konsumenter som gjorde en lokal sökning en butik inom 8 kilometers omkrets – och 92 % av dessa valde företag som visades på första sidan med sökresultat.

Så lägger du in ditt företag i Google My Business och Bing Places

De två viktigaste källorna att överväga när det gäller lokal sökmotoroptimering är Google My Business och Bing Places, eftersom de är så nära länkade till de två mest använda sökmotorerna.

De flesta småföretagare kan ordna detta själva.

Så konfigurerar du Google My Business:

  1. Gå till hemsidan för Google My Business och logga in (eller registrera dig) med din e-postadress:
  2. Ange företagsinformation som namn, plats och kontaktuppgifter. Du kan också bli ombedd att märka ut din adress på en karta.
  3. Lägg till en företagskategori.
  4. Ange din hemsidesadress.
  5. Verifiera ditt företagskonto och företagsinformationen. Det bekräftar att du har behörighet att hantera kontot för ditt företags räkning.
  6. När företaget är verifierat kan du lägga till mer information på din sida, exempelvis foton, öppettider, evenemang och specialinlägg.

Så konfigurerar du Bing Places:

  1. Hävda ditt företag på Bing. De flesta platser finns redan i Bings databas.
  2. Fyll i alla fält, inklusive tjänster, öppettider och platsinformation.
  3. Verifiera dina företagsuppgifter med någon av de tillgängliga metoderna.

Så genomförs sökordsforskning för att fastställa rankning

Sökordsforskning är en oerhört värdefull process vid planering och utveckling av småföretagarens sökmotoroptimeringsstrategi. Effektiv sökordsforskning hjälper dig komma till insikt om vad besökarna är ute efter när de kommer till din hemsida och vilka söktermer de använde för att hitta dit. Sökordsforskning kan även innefatta ord eller termer som ska uteslutas om de genererar viss fel typ av trafik och hjälper målbesökarna till rätt plats.

Till att börja med kan sökordsforskning framstå som lite skrämmande, men det finns bra verktyg att använda. Google har ett sökordsplaneringsverktyg för annonsanvändare och inkluderar sökordsinformation för hemsidor länkade till sin tjänstSearch Console. Det finns också en mängd kostnadsbelagda verktyg för sökordsforskning på marknaden. Dessa kan vara värda att satsa på beroende på företagets storlek, storleken på konkurrenterna och budget.

Så skapar du den bästa on page-optimeringen

Möjligheter för lokal sökmotoroptimering för småföretag finns på alla sidor på din hemsida. On page-sökmotoroptimering innefattar sökord och skriftligt innehåll på varje sida samt andra söksignaler som metataggar och sidarkitektur.

Det är viktigt för den totala sökmotorrankningen att relevanta sökord inkluderas och att ett naturligt språk används på webbplatsens alla sidor. Se till att sökord används i innehållet i dessa delar på varje sida:

  • Titeltaggen: I denna huvudsakliga beskrivning av sidan ska det tydligt framgå för användarna vad sidan handlar om och startsidans sökord ska användas. Strukturera titeltaggen så att den är skriven för genomsnittsmänniskan – tänk på den som en kort rubrik som inkluderar ett sökord.
  • Metabeskrivning: Denna sekundärinformation visas nedanför rubriken i sökresultaten. Du har cirka 155–160 tecken på dig att förklara innehållet, så se till att inkludera sökordet igen och uppmuntra sökarna att klicka på länken.
  • Alternativ information: Beskrivningar av foton och videoinnehåll bör både beskriva bilden och innehålla ett sökord.
  • URL: Vad handlar sidan om? Den informationen bör finnas med i URL-adressen. Om besökarna ser en beskrivande URL-adress förstärker det insikten om att de tittar på rätt innehåll på rätt plats och att det är relevant för sökningen.
  • Brödtext: Till sist bör sökord relaterade till sidans ämne, baserat på forskning, finnas med här och där i brödtexten på ett naturligt och konversationsmässigt sätt. Om det står i rubriken att sidan handlar om ”veterinärkostnader” ska den informationen återspegla sidans faktiska innehåll, och det specifika sökordet ska användas. Använd sökordet och andra sekundära sökord i brödtexten och i minst en rubrik eller underrubrik i samband med sidan.

Låt oss sammanfoga allt detta i ett exempel för en veterinärklinik – metainformationen för deras sida Priser bör vara inriktad på sökordet ”veterinärkostnader” och se ut ungefär så här:

Titeltagg: Veterinärkostnader: Klinikpriser i Vasastan, Stockholm

Metabeskrivning: Våra veterinärkostnader är bland de mest konkurrenskraftiga i området. Kostnader för rutinkontroller, vaccinationer, tandsanering och kastrering av katter och hundar börjar på 450 kr.

Alternativ information: Om du bestämmer dig för att använda en bild av en hund på den sidan kan den alternativa information se ut så här: ”Veterinärkostnader för en skällande hund med en viftande svans.”

URL: URL:en ska vara kort och effektfull och också innehålla sökordet. I detta fall skulle det vara URL:en till din domän, separerad med ett snedstreck eller ett bindestreck för ditt sökord: abcveterinarklinik.se/veterinarkostnader

Inkludera NAP-uppgifter

Den sista, och kanske viktigaste, komponenten i lokal sökoptimering är NAP-uppgifter, det vill säga företagsinformation. NAP står för engelskans Name, Address och Phone number.

För att maximera informationen ska du alltid referera till ditt företag på samma sätt. ”Hundaffär AB” kan kallas ”Hundaffär” i hemsidans fotnot, URL och på Google My Business och Bing Places. Det är okej eftersom det är samma överallt. Växla inte mellan Hundaffär AB, Hundaffär och Hundaffärsbolaget eftersom sökmotorer då uppfattar dem som tre olika företag.

TIPS FRÅN VISTAPRINT

Heta sökmotoroptimeringstips för småföretag: För att få ut mesta möjliga av NAP-träffarna måste du använda samma namn, adress och telefonnummer överallt.

Samma sak gäller för ditt telefonnummer och den fysiska adressen (använd den Google-verifierade kartadressen överallt). En vanligt misstag är att växla mellan olika variationer av ett affärsområde – använd istället samma telefonnummer för alla digitala tillgångar.

Omdömen börjar också bli en allt viktigare del av NAP-uppgifterna. Du har antagligen märkt att många av sökträffarna på småföretag visar omdömen. Fler omdömen och bättre betyg kan hjälpa dig får en mer framträdande roll i lokala sökningar. Genom att använda NAP kontinuerligt blir det lättare för dina följare och kunder att hitta din verksamhet online och lämna ett omdöme.

På Google till exempel är dessa omdömen direkt knutna till din Google My Business-sida. Du kan dessutom länka dessa till din hemsida och på så sätt skapa en koppling mellan dem.

Varje småföretag bör använda sökmotoroptimering för att generera trafik till deras fysiska och nätbaserade plats. Med en hållbar strategi, sökordsforskning och optimerat innehåll för rätt typ av kund kan du med tiden få en högre rankning i bland sökresultaten.