Checklista i 22 steg för nystartade företag

Beräknad lästid: 7 minuter

Du vill starta ett företag … grattis! Det du har framför dig är ett spännande äventyr som är uppfyllande, utmanande och underbart på samma gång. Du kommer troligen att känna dig osäker på var du ska börja eller vart du ska vända dig för att ro iland ditt småföretag – men oroa dig inte. Du har kommit till rätt ställe.

Vi har satt samman en checklista i 22 steg med viktiga Att göra-punkter för den som ska starta ett företag. Det är en fullständig guide till hur du förverkligar det företag du redan har byggt upp inom dig. Vi kommer att gå igenom sådant som behövs för att för att starta ett företag: förutsättningar, formaliteter, logistik och stöd. Allting uppdelat i 22 steg som är enkla att följa.

Checklista för nystartade företag

  1. Utveckla en idé.
  2. Testa trovärdigheten.
  3. Identifiera din marknad.
  4. Välj ett företagsnamn.
  5. Skapa en logotyp.
  6. Fastställ kostnaderna.
  7. Skapa en verksamhetsplan.
  8. Gör en budget.
  9. Registrera ditt företagsnamn.
  10. Säkra tillstånd och licenser.
  11. Få koll på bokföringen.
  1. Skaffa försäkring.
  2. Skapa en hemsida.
  3. Registrera e-post för företag.
  4. Beställ reklammaterial.
  5. Nätverka.
  6. Slå upp dörrarna för verksamhet.
  7. Ge fantastisk kundservice.
  8. Hitta en mentor.
  9. Utnyttja gratisresurser.
  10. Be om hjälp.
  11. Påminn dig själv om varför du gör det här.

Innan du sätter igång …

Innan du gör något finns det några förutsättningar för att starta ett företag. Se till att dessa sju komponenter är på plats så att du effektivt kan initiera ditt nya småföretag.

  1.  Utveckla en idé. I småföretagarvärlden betyder en idé allt. Du startar antagligen ditt företag för att du hade ett behov som inte kunde tillgodoses på marknaden, eller du såg en möjlighet att göra något bättre än konkurrenterna. Eller så kanske du fick en väldig inspiration! Var idén än kom ifrån måste du konkretisera den och skriva ner den. Nu är ditt företag på väg att ta form.
  2.  Testa trovärdigheten. Visst är det bra med idéer, men de behöver också testas. Be vänner och familj om feedback, eller stäm träff med en affärsrådgivare och se om modellen är trovärdig. Fundera på om din affärsidé är hållbar, hur många konkurrenter du har på marknaden och om du har rätt verktyg, talang och färdigheter för att förverkliga idén.
  3.  Identifiera din marknad. Skapa köparprofiler som inbegriper specifik demografisk information, preferenser och köpstilar för att avgränsa din målgrupp. När verksamheten drar igång är det bra att ha ett marknadsfokus då det främjar livslängden. Du kommer att fokusera dina budskap och din varumärkeskommunikation kring denna målkund och därför är det viktigt att skapa en komplett profil.
  4.  Välj ett företagsnamn. När du har kommit på en idé har du troligen ett arbetsnamn för företaget också. Innan du går vidare bör du dock fastställa det slutgiltiga namnet. Det kommer att behövs i alla viktig dokumentation och även när du presenterar idén för dina investerare. Fundera över vad det är som gör att ditt företag sticker ut från konkurrenterna och hur du kan använda det på ett fyndigt och samtidigt tydligt sätt i företagsnamnet.

TIPS FRÅN VISTAPRINT

Med det här praktiska söksystemet kan du kontrollera att det företagsnamn du vill använda inte redan är upptaget.

  1.  Skapa en logotyp. Varje företag behöver en logotyp. Det är en visuell återgivning av varumärkets värderingar och identitet – och den kommer att placeras på allt ditt marknadsföringsmaterial i flera år framåt. Målet är att kunderna identifierar ditt företag så fort de ser din logotyp! Om du behöver hjälp med att skapa en logotyp kan du genom 99designs by Vistaprint samarbeta med kreativa experter från hela världen och bygga upp ditt varumärke.
  2.  Fastställ kostnaderna. Ta reda på vad det kommer att kosta att introducera ditt företag för världen. Specificera varje punkt så att du inte stöter på oväntade avgifter längs vägen – prata med en expert om du är osäker på detaljerna. Behöver du finansiering? Lokaler att bedriva handel? Specialutrustning? Anställda? Hjälp med varumärkesprofilering? Marknadsföringsmaterial? Listan kan göras lång. Få ett hum om dina utgifter för det första året åtminstone, så att du kan prioritera dina kostnader och beslut när du väl har satt bollen i rullning.
  3.  Skapa en verksamhetsplan. Tidigare steg har lagt grunden för din verksamhetsplan – här har du gett form åt din idé och dragit upp riktlinjer för de strategier och den taktik du ska använda när du startar ditt företag. Ta med allt från affärskoncept till teknikbehov och arbetsutrustning i din plan – var så detaljerad som möjligt. Det bästa är om du innefattar detaljerad information för år ett, tre och fem så att dokumentet uppvisar tillväxt och långsiktiga mål. Skapa en verksamhetsplan som är praktisk med konkreta åtgärder – det kommer du att ha glädje av längre fram.

TIPS FRÅN VISTAPRINT

På nätet kan du hitta många mallar för hur en verksamhetsplan kan se ut. Använd en sådan för att skapa en egen i din egen takt.

  1.  Gör en budget. En budget är det naturliga resultatet av en verksamhetsplan, så när planen väl är klar är budgeten nästan det också. Granska din budget och se till att varje liten detalj finns med i beräkningen – och att du har delat upp budgeten i 6-, 12- och 24-månadersintervall. Att planera för två år i förväg hjälper dig (och företaget) att vara fokuserad. Din budget ska ange huvuddragen för var de stora kostnaderna ligger (kanske hyra för en lokal) och fastställa möjligheter där du kan vara mer kreativ med finansieringen … oavsett om du letar efter gratisresurser eller bedriver byteshandel med ett annat företag i din storlek.

Följ alla lagar och bestämmelser.

När din affärsidé är väl genomtänkt och nedpräntad på papper är det dags att göra det offentligt. Var noga med att följa dessa fyra steg för att undvika juridiska förseningar eller framtida problem.

  1.  Registrera ditt företagsnamn. När du har valt ett namn ska du skydda det genom att registrera det hos Bolagsverket. Då har du rätten på din sida när du är verksam som ditt valda företagsnamn. Beroende på bolagsform måste du inte ha ett företagsnamn, men ofta kan det underlätta.
  2.  Säkra tillstånd och licenser. Tillstånd och licenser för småföretagare varierar – det är viktigt att se till att du gör allting lagenligt. Innan du kan slå upp dörrarna måste du säkerställa att du följer alla bestämmelser. På Bolagsverkets hemsida kan du hitta bra information om vad som gäller i Sverige.
  3.  Få koll på bokföringen. Det är dags att få ordning på ekonomin. Öppna ett bankkonto specifikt för företaget, håll koll på alla utgifter och skapa en lista över leverantörer och kunder. Om du är ny på bokföring kan det vara smart att rådgöra med Skatteverket eller en revisor så att du verkligen har koll på allt och inte riskerar att företaget drabbas av oförutsedda skatter och avgifter.
  4.  Skaffa försäkring. Ditt företag är en förlängning av dig själv och du kanske rentav betraktar det som ditt barn. Och vad gör man när man har fått barn? Jo, man skaffar en försäkring för barnet eller öppnar ett sparkonto … så att de alltid är skyddade.ç

Förverkligande.

För att få igång ditt företag finns det ett par saker du måste göra för att ”förverkliga” det inför potentiella köpare. Genomför de här fem punkterna på checklistan så att ditt företag får den närvaro och den trovärdighet det förtjänar.

  1.  Skapa en hemsida. I dagens samhälle är en hemsida ett krav för alla företag – det är ofta genom en hemsida folk upptäcker nya verksamheter och kontrollerar äktheten. Skapa en professionellt designad hemsida som återspeglar ditt företags värderingar och låter dig kommunicera företagslöftet till potentiella köpare.

TIPS FRÅN VISTAPRINT

Är du inte säker på hur du ska kunna skapa en hemsida på egen hand? Testa vårt hemsidesverktyg. Det är enkelt att använda och ämnat för småföretag. Eller låt oss bygga sidan åt dig!

  1.  Registrera e-post för företag. E-post för företag är otroligt viktig ur trovärdighetssynpunkt – om du svarar via ditt personliga gmail-konto kan det framstå som oprofessionellt och informellt. Skaffa istället två e-postkonton för företaget – ett för dig själv och ett för allmänna frågor eller kundservicemejl som kommer via hemsidan. På så sätt kan du enkelt hantera och prioritera all korrespondens.

TIPS FRÅN VISTAPRINT

I tillägg till att ha traditionellt tryckt marknadsföringsmaterial ska du inte vara rädd att synas på sociala medier! Arbeta upp ett intresse kring ditt kommande företag med iögonfallande inlägg på Facebook, Instagram, LinkedIn och så vidare – ta hjälp av vår designstudio för sociala medier.

  1.  Beställ reklammaterial. Underskatta inte vikten av traditionellt tryckt marknadsföringsmaterial. Visitkort, vykort, broschyrer och flyers är praktiska produkter som kan användas på många olika sätt. Visitkort kan även fungera som bonuskort och vykort kan bifogas i förpackningar ihop med en personlig hälsning i beställningar som ska fraktas. Designa materialet i varumärkets färger, sätt dit din logotyp och lägg till relevanta företagsuppgifter. (Exempelvis öppettider och kontaktuppgifter!)
  2.  Nätverka. Använd varje tillfälle att nätverka och sprida ryktet om ditt företag. När läget tillåter kan du gå på (eller sponsra) lokala evenemang, prata med folk medan du väntar på din tur på cafét, gå med i en lokal samarbetsgrupp eller återuppta bekantskapen med gamla kontakter som kanske kan vara intresserade av din nya syssla. Att nätverka och skaffa kontakter kan verkligen hjälpa ditt nystartade företag att ta fart.
  3.  Slå upp dörrarna för verksamhet. När du har gjort grundarbetet för att lansera ditt företag, beställt ditt marknadsföringsmaterial och spridit ordet i ditt nätverk är det dags att slå upp dörrarna (digitalt eller de fysiska) för din verksamhet! Få mottagarna begeistrade över den stora öppningen genom att anordna ett evenemang eller ha ett specialerbjudande under begränsad tid.
  4.  Ge fantastisk kundservice. Kunder förväntar sig en högre servicenivå när de handlar i liten skala, så se till att servicen blir alldeles utomordentligt bra. Med lojala kunder och minnesvärda kundupplevelser blir din verksamhet mer långlivad, så investera tid, energi och omsorg på din kundservicestrategi.

Identifiera ditt stöttande kontaktnät.

Små företag består ofta av en person … och det kan bli ensamt ibland. Se till att du har ett stöttande kontaktnät som håller dig motiverad genom olika utmaningar och hjälper dig att nå dina mål.

  1.  Hitta en mentor. Det är enklare sagt än gjort, men att ha en mentor är väldigt underskattat för småföretagare. En oberoende tredje part kan ge en objektiv syn på saken när du brottas med tuffa beslut. Ta hjälp av någon som har erfarenhet av att driva företag, är pålitlig och vars åsikter du värdesätter – kanske en tidigare chef, kollega eller lärare.
  2.  Utnyttja gratisresurser. Småföretagarens budget är i allmänhet inte så stor, så utnyttja alla gratisresurser du kan. Sociala medier är ett bra sätt att marknadsföra ditt företag utan att spendera ett öre. Många sociala plattformar erbjuder gratis analysverktyg som gör det enklare att utvärdera din avkastning och avgränsa din målgrupp. Dropbox är ett molnbaserat lagringssystem för företaget som gör att du kan arbeta var som helst – som ditt eget lokala bibliotek, kontorshotell eller café när rådande pandemirestriktioner hävs. Använder du plattformar som LinkedIn, Clubhouse och Twitter kan du enkelt hålla dig uppdaterad om de senaste branschtrenderna.
  3.  Be om hjälp. Bara för att du har enskild firma betyder inte det att du inte kan ta hjälp av ditt nätverk. Om en gammal kollega är expert inom ett visst område kan du gärna be henne eller honom om hjälp. Är din bästa vän ett geni på strategisk planering? Ta hjälp av hennes färdigheter när du skapar din verksamhetsplan. Är grannens dotter världens bästa revisor? Låt henne kontrollera att bokföringen stämmer. Troligen är ditt närmsta kontaktnät mer än villiga att hjälpa till om du ber om det. Fundera över hur du kan dra nytta av all talang runtomkring dig så att resultatet för ditt företag blir bästa möjliga utan att du bränner ut dig.
  4.  Påminn dig själv om varför du gör det här. Man kan enkelt glömma sin dröm när man startar ett företag. Lägg ett par minuter varje dag på att reflektera över *varför* du valde att hänge dig åt det du älskar. Det ger en bra grund till din motivation och tydliggör syftet när du har det tufft. Att starta ett företag är en process … försök att njuta av det! Att se sitt företag växa och lyckas är den bästa belöningen.