Idéer till juldriver för småföretaget

Beräknad lästid: 5 minuter

Julen närmar sig med stormsteg. Och om du vill göra reklam för ditt företag, knyta an till kunder och öka julförsäljningen är något av det bästa du kan göra att anordna en juldrive. Juldriver är ett utmärkt sätt att ge dina kunder den rätta julkänslan – och uppmuntra dem till att vända sig till just ditt företag för det de kan behöva inför julen. En framgångsrik drive kan dessutom göra att dina kunder minns ditt småföretag långt efter att julen är över.

Men vilken typ av drive är den rätta för just ditt företag? Vi tar en titt på sex olika idéer till juldriver som kan hjälpa dig att sprida julstämning och samtidigt öka försäljningen:

  1. Dela ut en gratisgåva med varje julklappsinköp.
  2. Erbjud en gratis julgåva vid köp av en annan.
  3. Anordna en adventskampanj.
  4. Anordna en drive i sociala medier.
  5. Håll en jultävling.
  6. Gå samman med ett annat lokalt företag och ordna en juldrive.

1. Dela ut en gratisgåva med varje julklappsinköp.

Under julsäsongen är det mängder av kunder i farten på jakt efter den perfekta julklappen till var och en på deras lista (detta är trots allt givandets högtid!).

Men eftersom de är så fokuserade på att skaffa julklappar till andra är det få som handlar till sig själva i december. Så varför inte visa kunderna att de står med på *din* julklappslista? Erbjud dem en gåva när de köper något annat – så kan du vara den som skämmer bort dina kunder när det är osannolikt att de skulle göra det själva.

En gåva med varje inköp är inte bara ett utmärkt sätt att tacka dina kunder för att de handlar hos dig under julen, utan ger dem även en orsak att göra affärer med just ditt företag. Och om de inte vill ha presenten själva kan de lägga den under granen till någon annan!

2. Erbjud en gratis julgåva vid köp av en annan.

En ”Köp 1, få 1 på köpet”-kampanj med jultema är ett annat utmärkt sätt att locka kunderna att göra sina inköp hos just dig. Och som en extra bonus kan en kampanj som denna vara ett utmärkt sätt att bli av med överflödiga varor. Du kanske har något som inte sålde så bra du hade förväntat dig och du vill ha bort varorna från hyllorna innan nyår – erbjud det då som gratisvara om de köper något annat under din julkampanj.

3. Anordna en adventskampanj.

En adventskampanj är en win-win-situation för både dig och kunderna. Du gör att företaget syns på ett roligt sätt under en längre period. Dessutom ger du kunderna fler chanser att skaffa den där gratispresenten … istället för att bara ha EN möjlighet att få julklappen eller vinna ett pris, får de nu mängder!

Idéerna till en adventskampanj är många. Du kan ge bort olika typer av varumärkesprofilerade reklamgåvor varje dag under kampanjen – en tygpåse dag 1, en keps dag 2, en vattenflaska dag 3 o.s.v. Eller så lottar du ut ett större pris eller ett presentkort varje dag under kampanjen.

Ett annat sätt att öka dramatiken kring din drive är att låta varje dag vara en överraskning. Genom att avslöja detaljerna kring adventskampanjen i realtid ökar det förväntningarna hos dina kunder. Då kommer de att hålla koll på vad som händer på dina sociala medier, besöka företagets hemsida eller titta förbi din fysiska butik varje dag för att se vilka presenter eller rabatter som är aktuella den dagen – och större engagemang av det här slaget kan leda till ökad försäljning.

4. Anordna en drive i sociala medier.

Sociala medier är perfekt för att berätta om dina olika juldriver. Men om du tänker strategiskt kring vad du postar kan en drive även vara ett bra sätt att öka antalet följare – så att du har ännu fler när det nya året rings in.

Välj ut en riktigt bra vara som du vill fokusera på som reklamgåva – det kan vara en presentkorg med dina mest populära produkter eller en shoppingrunda för ett visst värde i din butik. Berätta sedan om driven i dina sociala medier – och uppmuntra alla till att dela genom att locka med reklamgåvan. Låt oss säga att du till exempel anordnar en juldrive via Instagram. Du kan låta dina följare veta att för varje person de taggar i kommentarerna får de ytterligare en chans att vinna det stora priset. Det kan få många att tagga sina vänner – och ju fler vänner de taggar, desto fler potentiella följare innebär det för dig.

5. Håll en jultävling.

Du kan välja att bara lotta ut något i din jultävling. Men du kan också få kunderna att anstränga sig för att vinna – så att det verkligen blir en tävling.

I många decemberkampanjer lottas en slumpmässig vinnare fram eller så får alla kunder ett litet pris, men i en äkta jultävling krävs det även lite kreativitet, vilket gör det roligare för både dig och kunderna.

Temat på tävlingen kan vara precis vad du vill. Du kan be dina kunder att skriva en ny text till sin bästa jullåt med ditt företag som tema – eller kanske se vem som kan skriva den mest originella bildtexten till något av företagets julfoton på Facebook. Kommer det många familjer och barn till din verksamhet? Håll en vinterinspirerad färgläggningstävling för barnen. Så länge tävlingen är rolig och passar ihop med julen kommer den att gagna verksamheten hela säsongen (och förhoppningsvis öka försäljningen som grädde på moset).

6. Gå samman med ett annat lokalt företag och ordna en juldrive.

Att gå samman med ett annat lokalt företag är ett annat utmärkt sätt att sprida så mycket julglädje som möjligt under hela perioden fram till jul. Eftersom både du och partnerverksamheten kommer att annonsera era juldriver exponeras ni båda för den andres publik – vilket introducerar ditt företag för nya personer och kan utvidga din kundbas.

Håll utkik efter andra företag i din närhet som det kan passa att gå ihop med för en juldrive. Har du ett café? Gå samman med en lokal chokladtillverkare och skapa en julkorg fylld med ett läckert urval av kaffe och choklad. Eller låt oss säga att du driver en yogastudio. Du kan köra en ”Nytt år, nya tag”-drive och tillsammans med andra lokala hälsoverksamheter skapa ett paket med reklamgåvor inspirerade av nyårslöften.

Att gå samman med andra lokala företag kan tillföra mervärde för din juldrive och hjälpa dig exponeras för fler potentiella kunder. En win-win-situation för hela julen.