Beräknad lästid: 3 minuter
Hur viktigt är det att välja rätt teckensnitt för sin hemsida? Med ett läsbart teckensnitt kommuniceras ditt budskap klart och tydligt. Det teckensnitt du väljer är en viktig del av hemsidans design och förmedlar omedelbart din varumärkesidentitet till varje besökare. Vad kan vara viktigare än det?
Det finns dock en uppsjö av teckensnitt att välja bland, vilket kan göra urvalsprocessen både svår och överväldigande. Så utgå från vad vi tar upp här och upptäck 12 lättlästa teckensnitt att använda på småföretagets hemsida – och andra ställen.
- Georgia
- Helvetica
- PT Sans & PT Serif
- Open Sans
- Open Sans
- Quicksand
- Verdana
- Rooney
- Karla
- Roboto
- Ubuntu
- Lato
- Futura
Georgia
Detta är det viktigaste att ha koll på angående Georgia: det är ett serif-teckensnitt. Det betyder att varje bokstav har en utsmyckning i form av en tunn linje – alternativet, som kallas sans-serif, är enklare och mer strömlinjeformat. Även om serif-teckensnitt har den där extra detaljen kan de ändå fungera bra på hemsidor. Georgia designades ursprungligen för Microsoft i syfte att användas på skärmar med låg upplösning. Därför är det ett av de teckensnitt som är lättast att läsa på stationära och bärbara skärmar.
Helvetica
Vid sidan om Georgia anses Helvetica vara ett av de mest lättlästa teckensnitten enligt The Next Web. Detta är ett sans-serif-teckensnitt och ett av världens mest populära typsnitt – en modern klassiker.
PT Sans & PT Serif
Kan du inte avgöra om serif eller sans-serif passar dig bäst? ParaType finns i båda varianter, så du kan experimentera och se skillnaden eller använda en kombination av båda. PT Sans och PT Serif fungerar utmärkt ihop.
Open Sans
Vad är det som gör detta populära teckensnitt så lättläst? Till viss del handlar det om utrymmet mellan tecknen – kallas ”kerning”. Enligt Google är Open Sans ”optimerat för tryck, webben och gränssnitt på mobila enheter, och har en bokstavsform som lämpar sig utmärkt för god läsbarhet”.
Quicksand
Eftersom väldigt många kunder använder smartphones och surfplattor för att surfa online måste ditt val av teckensnitt även lämpa sig för små skärmar. Quicksand, ett sans-serif-teckensnitt från Google, fungerar bra på mobila enheter. Det bygger på en bas av geometriska former och ger ett vänligt intryck.
Verdana
Sans-serif-teckensnittet Verdana är ytterligare ett populärt teckensnitt för webbdesign tack vare sin höga läsbarhet. Precis som Georgia skapades det specifikt för datorskärmar. Det är ett säkert val om du har stora textblock, och experter är i allmänhet överens om att sans-serif-teckensnitt är lättare att läsa på nätet.
Rooney
En del av din varumärkesidentitet är varumärkets personlighet, och den personligheten ska även återspeglas i ditt teckensnitt. Om ditt varumärke är lättsamt och du uppskattar ett okonventionellt tillvägagångssätt kan ett specialdesignat teckensnitt som Rooney vara det perfekta valet. Teckensnittets skapare Jan Fromm skriver att ”rundade former och mjuka böjar” ger läsaren ett ”övergripande intryck av värme och flexibilitet”.
Karla
Detta sans-serif-typsnitt är inte pråligt på något sätt: Karla är bara rent och enkelt. Google beskriver det som ”populärt och udda”, vilket gör det till ytterligare ett bra val för distinkta och roliga varumärken.
Roboto
Roboto skapades av Google för att användas i Android-mobilernas operativsystem (används numera även för Chrome) och framstår som lite djärvare än vissa andra teckensnitt. Google kallar det ”modernt och lättillgänglig på samma gång”. Låter det som ditt varumärke kan du gärna testa det.
Ubuntu
Om du är ute efter något uttryckligen modernt kan du prova Ubuntu, som kommer från det sydafrikanska ordet för “mänsklighet”. Detta är ett typsnitt i humaniststil, vilket betyder att det refererar till kalligrafi och hur man faktiskt skriver för hand.
Lato
När Creative Bloq utsåg Lato till ett av de 10 bästa Google-teckensnitten för webbplatser, konst och designresurser skrev de att ”bokstävernas halvrundade detaljer ger Lato en känsla av värme samtidigt som den starka strukturen tillhandahåller stabilitet och allvar”. Låter inte det perfekt för en webbplats för företag?
Futura
Om det finns ytterligare något du bör ta i beaktande när du väljer teckensnitt så är det om tonen på hemsidans innehåll ska vara formellt eller avslappnat. Futura är ett av de teckensnitt som kan användas för båda. Det är alltid skarpt och tydligt – och om målet är läsbarhet, så kommer du långt med det.