Så här imponerar du på nya kunder

Beräknad lästid: 3 minuter

I DEN HÄR ARTIKELN

After reading this article, you’ll know:

  • Vikten av att prata effektivt med nya kunder
  • Varför första intrycket betyder allt
  • Stegen för att imponera: Närma dig, engagera och lyssna, föreslå, avsluta

NÄRMA DIG

Det finns en orsak till att man säger att första intrycket är viktigt. Det är första gången du kommunicerar med någon och den första gången de skapar sig en uppfattning om din verksamhet.

Ett enkelt sätt att göra ett bra första intryck är att bekräfta varje ny person som kommer in i butiken eller besöker ditt bås med ett varmt hej. Det får kunderna att känna att deras besök är viktigt för dig. Tänk på att vad du säger och hur du säger det även ska stämma överens med dina icke verbala signaler. Kunderna lägger märke till ditt kroppsspråk och om din hållning, ditt tonfall och ögonkontakten inte stämmer överens får de blandade signaler. Några viktiga icke-verbala signaler att tänka på:

  • Bibehåll ögonkontakt när du pratar. Det visar för lyssnarna att du är intresserad av dem
  • Le – det gör att du ser gladare, trevligare och mer förtroendeingivande ut
  • Undvik att korsa armarna – det får dig att se defensiv ut och inger inte förtroende

ENGAGERA OCH LYSSNA

När du har sagt hej inleder du ett samtal för att ta reda på mer om deras besök. Beroende på vilken sorts verksamhet du driver kan nya kunder vilja titta runt, testa, fråga eller köpa. Ditt jobb är att ta reda på vilket som gäller genom att läsa av deras beteende och ställa frågor som: ”varför har du kommit in idag?”, ”kan jag hjälpa dig att hitta det du behöver?” eller ”har du några frågor om vad vi gör?” De hjälper dig att ta reda på vad en kund vill så att du kan skapa en bättre upplevelse.

Att läsa av kunderna är precis lika viktigt som att ställa frågor. Väldigt ofta vill kunder bara se sig omkring utan att någon följer efter dem. En bra tumregel är att om en kund inleder ett samtal och aktivt ställer frågor vill de antagligen ha din hjälp. Om de svarar med ”jag tar bara en titt” bör du låta dem vara och följa upp några minuter senare för att se om de har några frågor. Det är viktigt att du lyssnar på kundernas svar, men glöm inte att läsa av deras icke-verbala signaler också.

FÖRESLÅ

När det gäller de kunder som vill veta lite mer eller behöver hjälp är det dags att prata om vad du har att erbjuda.

Om du till exempel äger en yogastudio och de är nyfikna på klasser och medlemskap bör du först fråga hur länge de har kört yoga eller om de är ute efter en viss typ av klass. Förklara sedan vilka olika klasser och medlemskap du har och rekommendera något som skulle passa dem (en nybörjarkurs om yoga är nytt för dem eller en bikramyoga-klass om de vill prova något nytt). Genom att ge varje kund anpassade förslag visar du att du lyssnar noga och att du värdesätter dem.

Ser de sig bara omkring? Berätta att du har rea eller visa nya produkter eller tjänster som du erbjuder.

AVSLUTA

Hjälp en kund att välja den bästa produkten eller tjänsten för dem, avsluta försäljningen och ge dem ett trevligt avsked.

Ge dem ett skäl att komma tillbaka om de inte är redo att slå till. Berätta om en kommande rea eller gratis provperiod. Ett kreativt sätt att få någon att komma tillbaka är att skapa gåvor såsom säljkuponger, erbjudanden om att köpa en och få en gratis, gratis prover och att be kunder att anmäla sig till ditt mejlnyhetsbrev för en chans att vinna ett pris. Kom ihåg att det ska vara värt något för dem utan att det kostar dig för mycket. Och slutligen, glöm inte att ge dem ett visitkort med dina kontaktuppgifter ifall de har frågor.