Styrkan sitter i siffrorna: 6 sätt att skapa fördelar för din verksamhet genom samarbete.

Som företagsägare måste du vara självständig. Det är trots allt dina beslut och åtgärder som avgör hur väl ditt företag kommer att lyckas. Men även om det är viktigt med självförtroende vill du såklart inte bli en ensamvarg. För att maximera din potential behöver du leta upp och slå dig samman med andra personer och företag i ditt område och i din bransch. Så här gör du.

1. Ta lärdom av dem med större erfarenhet

Att driva en verksamhet kräver många olika typer av färdigheter. Du måste känna till de produkter eller tjänster du säljer såklart. Men oavsett om du håller på att öppna ett bageri eller säljer redovisningstjänster finns det troligtvis mycket kring själva drivandet av ett företag som du inte känner till. I början kanske du exempelvis ställer dig följande frågor:

  • Hur hittar jag kunder?
  • Vad bör jag ha med på ett reklamblad?
  • Hur mycket pengar bör jag lägga på marknadsföring?

Vissa av de här sakerna kan du lära dig genom att testa dig fram, men det kan vara både en långsam och dyr process? Bästa sättet att få svar på dessa och många andra frågor om att driva en verksamhet är att lära sig av erfarna affärsmänniskor.

Vissa företagare har turen att ha familjemedlemmar eller vänner som också driver företag och som är villiga att agera mentorer för dem. Men de flesta har inte det. Lyckligtvis kan nystartade företag ofta få gratis handledning och rådgivning via såväl Arbetsförmedlingen som olika organisationer.

Ett annat sätt att skaffa kunskap och lära sig saker är genom att ansluta sig till en företagskuvös (om ditt företag uppfyller kraven för en sådan). Mot en avgift kan företagskuvöser tillhandahålla delat kontorsutrymme, managementutbildningar och olika andra affärsresurser. Fråga på ditt lokala arbetsförmedlingskontor eller hos fristående anordnare av starta eget-kurser om det finns några företagskuvöser i ditt område och vilka typer av företag de vänder sig till.

2. Ge ditt företag extra exponering

Ann Fry är en erfaren coach och talare som återvände till Austin i Texas efter att ha bott och arbetat i New York i många år. Även om hon har lång erfarenhet med en bakgrund inom psykoterapi tyckte hon det var svårt att hitta nya kunder när hon först flyttade tillbaka. Hon var inte längre känd i området och det fanns ”miljoners miljarder människor” som marknadsförde sig som coacher.

För att rikta uppmärksamhet till sig själv och sin kompetens deltog hon i nätverksgrupper och bjöd in personer som utförde samma typ av arbete på fika, så att de kunde diskutera eventuella möjligheter till samarbete. Hon höll också nätverksträffar dit hon bjöd in personer som jobbade med personalfrågor och utbildning, samt erbjöd sig att ideellt hjälpa en mentorgrupp skapa ett schema för sitt program för nystartade företag.

Hennes ansträngningar lönade sig. Tre stora coachingföretag fick upp ögonen för henne och satte henne i kontakt med kunder, vilket fick fart på affärerna. Genom sitt ideella arbete träffade hon en kvinna som senare presenterade henne för flera viktiga personer, vilket bidrog till att sprida ordet om hennes verksamhet ännu mer.

3. Skapa strategiska allianser

– Att skapa strategiska allianser med andra verksamheter är ett effektivt sätt att dra in mer jobb som du inte skulle ha hittat på egen hand, säger Sandra L. Stein. Sandra, som kallas Sandi, är föreståndare på Better Leaders, en New York-firma som tillhandahåller konsulttjänster för företag. Sandi har omfattande erfarenhet inom marknadsföring och är expert på att identifiera styrkor och svagheter hos organisationer och ge råd till chefer om hur de bäst kan utnyttja sina resurser.

– Genom strategiska allianser kan verksamheter få tillgång till möjligheter de inte hade kunnat tillhandahålla själva – eller förhindra tillgång, förklarar Sandi. Det hjälper småföretag att vinna över större jobb som de kanske inte hade gjort annars. – Strategiska allianser kan också leda till att nya jobb kommer tillbaka till dig. I ett projekt tog jag in en underbar firma som specialiserar sig på support och service. Senare, när de behövde en affärskonsult till en av sina kunder kontaktade de mig, tillägger Sandi.

4. Var beredd på att möta toppar och dalar

Att ha en stadig ström av inkommande jobb kan vara tufft för ensamföretagare och små serviceleverantörer. Rörmokare, elektriker, snickare och andra högkvalificerade hantverk kan finna marknadsföringen en utmaning – speciellt de första åren i branschen. Att köpa annonser kan vara dyrt, och att följa upp leads och lämna offerter på jobb kan stjäla värdefull tid från handfast inkomstproducerande jobb. Dessutom kan småföretag lätt ignoreras eftersom deras verksamhet kanske verkar för liten eller för att det jobb de utför bara är en del av helheten i ett större projekt.

Genom att lära känna ägarna till större eller mer etablerade företag i din bransch kan du lösa det här problemet. I Centereach i staten New York fanns ett företag som renoverade kök. De la regelbundet ut arbete på underleverantörer som elektriker, snickare, rörmokare och kakelläggare. Dessa underleverantörer träffades på olika jobb och kunde kontakta varandra om de själva tag hem stora, orelaterade jobb. Tack vare dessa kontakter kunde de fortsätta få in fler jobb även när köksentreprenören drog sig tillbaka och sålde sitt företag.

En potentiell fallgrop med underleverantörer är att det kan uppstå en konflikt om vem som ”äger” kunden, rekommendationer och direkt konkurrens. Innan du tackar ja till ett underleverantörsjobb måste du vara säker på att du känner till och förstår huvudentreprenörens förväntningar och dina juridiska skyldigheter.

5. Håll dig informerad

Affärsnätverk är viktiga resurser till att hitta och utveckla relationer som leder till nya affärer. Dessutom hjälper de dig att hålla dig uppdaterad om information och trender genom att ta in föreläsare och diskutera frågor deras medlemmar kan ha eller prata om verktyg som kan göra det lättare att driva verksamheterna.

– Bredden på allt man behöver veta som företagsägare är så ofantligt stor, säger Sandi. Det är alltid bra att gå på presentationer och konferenser. Där kan du lära dig saker du inte har hört om förut och lägga dig i fronten – och möjligheten till nätverkande är ytterligare en fördel!

För att få ut mesta möjliga av affärsnätverken måste du hitta de som är bäst anpassade till dina verksamhetsbehov. Därefter bör du delta regelbundet och vara behjälplig för de andra i gruppen. För att få leads och bli rekommenderad måste du bli en resurs som andra i nätverket tycker om och litar på.

6. Utnyttja stordriftsfördelar

I takt med att du lär känna fler människor i ditt område eller din bransch lär du dig snart vilka som har verksamhet på samma marknad som du, men som inte direkt konkurrerar med dig. Prata med dem och se om era verksamheter kan komplettera varandra på något sätt. Ni kanske kan dela på kostnaden för ett direktutskick med erbjudanden för bådas företag. Ni kan också bifoga varandras erbjudanden i e-post som skickas ut i den egna e-postlistan. Och ytterligare ett förslag på gemensam marknadsföring: Köp en produkt från Butik A och få en kupong på en gratis produkt från Butik B.

Det viktiga är att styrkan ligger i siffrorna, och ju bättre du blir på att bygga relationer med andra företag, desto större blir ditt resultat.