Att anpassa sig till förändring: Duka upp något nytt med foodtruck-inspirerad takeaway-mat

Beräknad lästid: 7 minuter

Coronapandemin har satt käppar i hjulet för i stort sett allas planer. Företagare har tvingats justera sina verksamheter och erbjudanden, hanterat fullständiga eller partiella nedstängningar och anpassa sig till förändringar utan förvarning. En av dessa företagare är Pau Fernández som äger Somewhere Café, en kedja av tre caféer i Barcelona.

Lyckligtvis är Pau inte främmande för förändringar. När han öppnade det första cafét hade han just lämnat sitt jobb inom bankväsendet där han varit verksam i flera decennier. Och när den första covid-19-nedstängningen slog till var han snabb på att hitta lösningar för att hålla verksamheten igång. Vi pratade med Pau för att få veta mer om hans bakgrund, hans inspiration till Somewhere Café och hur han har anpassat sitt företag med en foodtruck-inspirerad popup-verksamhet.

Att jobba med kaffe

Efter att ha jobbat inom bankväsendet i 16 år ledde en kaffeprovning en helg till att Pau inspirerades till att byta karriär. ”Det började just bli inne med specialkaffe”, säger han. ”Och jag älskade produkten. Jag hade velat lämna banken i flera år, men jag ville vara säker på att jag kunde försörja mig.”

Han såg chansen att införa något nytt i sin del av Barcelona och han tyckte det var spännande att slå sig in på en mer kreativ väg rent jobbmässigt. ”Jag insåg att konceptet med specialkaffe inte hade utvecklats så mycket i Spanien än, så jag gav mig ut på en resa med min fru. Vi åkte till Berlin, London och Köpenhamn för att besöka caféer med specialkaffe”, förklarar Pau. ”Vi tog till oss marknadsföringsrådet ’Det är bättre att vara först än bäst’”. Vi insåg att konceptet inte existerade i San Cugat än … och det är därför jag startade Somewhere Café 2013. Jag kallade det så eftersom det för mig definierar idén om att hitta något nytt när du reser utomlands, men att vid återkomsten hem inse att det inte finns där.”

Under tiden på banken arbetade Pau med kunder i sjukhusbranschen – så han kände sig självsäker nog att han hade ett bra grepp om vad han behövde rent ekonomiskt för att kunna starta ett företag. ”Jag hade en kollega på banken vars make arbetade som kock. Vi beslutade att fokusera den nya verksamheten på brunch. I början tog han hand om det matrelaterade och jag tog hand om administrationen.”

Pau säger att i början när han startade Somewhere Café, så var han mer uppspelt än rädd. ”jag minns att jag var mer orolig än rädd, eftersom jag verkligen ville växa snabb och etablera caféer på flera platser.” Och tack vare sina ansträngningar kunde Pau öppna tre caféer under verksamhetens fem första år.

Nu när Pau tänker på att vara småföretagare är han tacksam att han kan jobba med något han verkligen tycker om … och att han får vara sin egen chef. ”Det är sant att det senaste året har varit riktigt tufft, men precis som jag är medveten om att vi var tvungna att förändra oss, så är jag samtidigt medveten om att jag är den typ av person som behöver sådana förändringar. Jag behöver nya utmaningar. Att driva företag är en fördel, för då kan jag förändra saker i syfte att överraska mina kunder och undvika att det bara löper på och blir monotont.”

Med ett kraftfullt budskap

När Pau startade sitt café delade han ut gratisvouchers på kaffe till alla som gick förbi – för ingången var så liten att han inte tyckte den utmärkte sig tillräckligt. ”Nu har jag upptäckt att banderoller, blommor och ljus verkligen drar till sig förbipasserande.”

När kunderna väl har lockats in får de en verkligt speciell upplevelse i själva caféet. ”På Somewhere Café utmärker vi oss med ingredienser av toppkvalitet, att vi gör en show av det hela – det kan jag inte förneka – och framförallt att vi behandlar kunderna riktigt bra”, säger Pau. ”Jag berättar allt min historia för de anställda så att själva konceptet hos Somewhere Café är tydligt för dem: Det är som att komma hem till din bästis när de har varit iväg på en resa någonstans.”

Du blir välkomnad med ett leende, de har med sig fina minnen från sina resor och du kommer alldeles säkert att ha det så trevligt att du vill komma tillbaka.

Kokar ihop något annorlunda

Under den första coronanedstängningen blev Pau kreativ. Eftersom han inte kunder serva kunderna inne på caféet, gjorde han det till sitt mål att göra takeawayupplevelsen så rolig som möjlig. Så han förvandlade caféets utsida så att den liknade en foodtruck. ”Jag anser verkligen att en av de viktigaste sakerna du kan göra i dagens samhälle är att anpassa dig.”

I dessa tragiska och osäkra tider ville Pau erbjuda något roligt och tilltalande redan från början. ”Vi hade haft foodtrucks tidigare och plötsligt fick jag en snilleblixt och tänkte ’Jag ska skaffa en foodtruck, men den ska funka som utsidan av mitt café’.” Med några plankor, några färgglada banderoller och mängder av blommor skapade Pau en ny fasad till Somewhere Café på bara 48 timmar. Hans första idé vara att sälja crêpes från den här ”extrabutiken” i foodtruckformat och när sommaren kom bytte han till glass. (Allt han behövde göra var att byta banderoll!)

Pau fick positiv respons från grannskapet och sina anställda … och affärerna blomstrade. ”Vid den tidpunkten när allt såg så mörkt ut ville vi att folk skulle komma till det lokala caféet för att bli lite gladare. Återkopplingen från våra kunder var fantastisk. Jag har aldrig fått så många tack som under den tiden. Jag får gåshud bara jag tänker på det”, minns Pau tillbaka. ”Och när det gäller siffrorna, så klarade vi oss riktigt bra med tanke på situationen. Många sa att de tyckte att vi skulle ha det så för alltid.”

Till kundernas glädje planerar Pau att fortsätta med den foodtruck-inspirerade popupvarianten. ”På vintern tänkte vi servera varm choklad samt churros, crêpes och våfflor. På sommaren glass och slushies.” Och eftersom han vill hålla kunderna intresserade och exalterade om caféet planerar Pau att byta look från en popup-butik till en annan.

Must-haves för Paus marknadsföring

När Pau slog upp dörrarna för Somewhere Café 2013 var det första han köpte för att marknadsföra sitt café visitkort. ”Därefter följde affischer, T-shirts för personalen och bonuskort. Först gjorde vi inga menyer, men nu har vi dem också.” Han anlitar sina egna barn att lämna menyer runtom i grannskapet och han lägger dem även i takeawaypåsarna som en påminnelse. ”Vi vill att kunderna ska ha oss i färskt minne och komma tillbaka.”

Pau använder även etiketter och klistermärken för att marknadsföra caféet. ”Vi fäster dem på papperspåsar och smörgåsomslag så att kunderna kan se att vi gör maten själva. Jag skojar bara!”

Somewhere Café säljer varumärkesprofilerat reklammaterial som muggar, T-shirts och shoppingkassar. ”Jag bestämde mig för att beställa shoppingkassar eftersom jag såg att folk kom in för att köpa med sig saker, och då tyckte jag det var en bra idé att de kunde bära hem sina varor i dessa. Och om det var kundens födelsedag gav vi alltid bort kassen gratis. Jag tror att om du får en present från ditt favoritställe så skapar det en bra relation … och om du har ett coolt ställe kommer mottagaren att vilja visa upp ditt varumärke.”

När han installerade det foodtruck-inspirerade takeaway-fönstret använde han banderoller för att skapa en gammaldags stil. ”Det är därför jag använde rött och svart, eftersom det är färger som ofta förknippas med gatustånd från förr i tiden.” Pau beslutade att använda banderoller eftersom han tyckte de var ett kostnadseffektivt sätt att skapa en speciell upplevelse. ”De är mångsidiga, du kan flytta dem, du kan ha dem utomhus och de går att använda för många olika saker. De är verkligen ett enkelt och effektfullt verktyg.”

Affischer är ett annat marknadsföringsverktyg Pau använder mycket för Somewhere Café – både inomhus och utomhus. ”Jag använder affischer för säsongserbjudanden så att det snabbt går att se informationen. När jag till exempel ska börja med ett ny dryck eller rätt är en affisch perfekt för att visa upp vad som erbjuds.”

Viktigt råd

”Något som verkligen lockar kunder är när befintliga kunder berättar om oss för andra. Det skapar ett nät av kunder.”