Hur du skapar en marknadsföringsplan för ett småföretag

Beräknad lästid: 5 minuter

Att skriva en marknadsföringsplan kan för vissa kännas skrämmande … men oroa dig inte. Vi guidar dig steg för steg genom skapandet av en marknadsföringsplan. Och när du väl kommer igång och skriver ner dina idéer är det faktiskt ganska enkelt, och kanske rentav lite roligt.

Vad är då en marknadsföringsplan? Kort sagt är det ett dokument som i stora drag beskriver din överordnade marknadsföringsstrategi, insatser och resultat. Marknadsföringsplanen bör utgå från de övergripande affärsmålen och syftet med verksamheten. Lyckligtvis behöver en marknadsföringsplan inte ta särskilt mycket tid, pengar eller arbete i anspråk. Den behöver bara vara väl underbyggd, väl genomtänkt och genomföras i rätt tid.

Om du inte har kunder eller inte vet hur du ska nå ut till kunder kommer du när allt kommer omkring inte att uppfylla dina mål hur bra din produkt eller tjänst än är. Det är därför det är så viktigt för småföretaget att ha en marknadsföringsplan. Den hjälper dig att fokusera på att hitta (och behålla!) kunder.

Man hör ofta talas om företag som når framgång över en natt. I verkligheten är de flesta företag inte så lyckosamma. Mer typisk är i stället berättelsen om paret från förorten som använde sina sista slantar till att köpa massor av pärlor och tråd och starta ett smyckesföretag … och sedan insåg att de inte hade några pengar kvar för att marknadsföra satsningen.

Berättelsens sensmoral? Det är otroligt viktigt med en marknadsföringsplan för alla småföretag, och den bör vara central när du skapar din övergripande affärsplan. Nu när du vet vad en marknadsföringsplan är, ska vi titta närmare på hur du börjar skriva en till ditt företag.

Enligt småföretagarexperter består en marknadsföringsplan av tre huvuddelar:

  1. Kunder. Exakt vilken målgrupp har du? Var specifik! Mer uppgifter och information gör det enklare att fokusera marknadsföringsinsatserna.
  2. Konkurrens. Vilka är dina konkurrenter? Lär dig så mycket som möjligt om dina konkurrenter så att du kan avgöra hur du bäst positionerar och marknadsför dig själv.
  3. Strategi. Hur ska du locka kunder? En marknadsföringsstrategi bör omfatta allt du kommer att göra för att marknadsföra din produkt eller tjänst – och göra vinst.

1. Identifiera din marknad och dina kunder.

Identifiera din marknad och dina kunder.

Börja med att fundera på vilket problem din produkt eller tjänst löser och vilket behov den uppfyller. Du kanske exempelvis är fotograf och tar familjeporträtt. Att ta en familjebild behöver inte vara svårt eller särskilt komplicerat, men du uppfyller ett behov genom att fånga minnesvärda ögonblick, bevara stora händelser och skapa vackra väggdekorationer.

Undersök sedan marknaden. Hur många personer köper det du säljer varje år, och hur mycket spenderar de på sina köp?

  • Gissa dig inte fram till den här informationen. Gör efterforskningar med följande verktyg:
  • Med onlinesökningar får du statistik om marknadens storlek.
  • Sök på sidan U.S. Census Bureau Quick Facts om du vill ha lokal demografi.

Ditt lokala U.S. Small Business Development Center eller SCORE-kontor erbjuder gratis hjälp.

Beskriv sedan dina mest sannolika kunder. Kom ihåg att “alla” inte är en marknad. Och inte heller “alla mammor” eller “kvinnor som gillar att shoppa”. De kategorierna är för breda. Leta efter nischer inom stora marknader, till exempel “unga mammor som använder Instagram dagligen”.

TIPS FRÅN VISTAPRINT

Leta efter gemensamma egenskaper som delas av kunder. Beroende på vad du säljer kan de omfatta:

  • Ålder. Vilken är din målgrupps allmänna ålder? Att känna till hur gamla personerna i målgruppen är hjälper dig att avgränsa hur du ska marknadsföra dig mot dem. Millennials föredrar till exempel oftast sociala medier, medan äldre personer väljer tv eller tidningar.
  • Plats. Vilken stad, region eller vilket land bor din målgrupp i? Det hjälper dig att förstå vilka kulturella, sociala och ekonomiska frågor de står inför.
  • Beteende. Vilka är deras behov, önskningar, rädslor och drömmar? Denna information hjälper dig att förstå de psykologiska signaler som lämpar sig för din målgrupp och kommunicera bättre med dem.
  • Antal barn. Huruvida din målgrupp har barn (eller inte) kan hjälpa dig att skräddarsy din produkts unika säljerbjudande efter de utmaningar man står inför som förälder.
  • Hobbyer. Vad tycker de om att göra på fritiden? Den här informationen kan hjälpa dig att relatera till din målgrupp på daglig nivå.

Om du har möjlighet, prata med befintliga eller potentiella kunder. Ring dem eller försök att träffa dem på mässor eller virtuella evenemang. Om du redan har kunder, be om feedback. Du kan även erbjuda rabatt eller gratisprover i utbyte mot information och feedback.

När du är klar med dina efterforskningar, sammanställer du dina idealkunders egenskaper. Dessa är personerna med 1) störst behov 2) pengar att betala för det du säljer och 3) behov av att köpa mycket eller vid upprepade tillfällen. Till att börja med bör du fokusera på dessa personer.

2. Utvärdera konkurrenterna.

För att vinna kunder måste du särskilja ditt företag från konkurrenterna. Ta reda på vilka de är, vilka de riktar sig till, hur de sätter priser och hur de marknadsför sitt företag. Här är några tips på hur du utvärderar konkurrenterna:

  • Googla ord som har en koppling till ditt företag, som “ljustillverkare nära Norrköping”, “babyfotograf” eller “träsnidare i Bohuslän”. Bilda dig en uppfattning om den lokala konkurrensen, och ta reda på om marknaden är alltför mättad.
  • Titta på konkurrenternas webbplatser, slogans, annonser och bilder för att komma fram till vilka de riktar sig till … och fundera över hur din varumärkesprofilering kan skilja sig från deras.
  • Titta på Facebook, Instagram, Yelp, Angie’s List och andra sociala medier, och lägg märke till vad personer gillar (eller ogillar) med dina konkurrenter.

Sammanfatta alla viktiga lärdomar i “konkurrens”-delen av företagets marknadsföringsplan, och skriv ner namn, platser, dina största konkurrenter och deras fördelar och nackdelar.

3. Utveckla din marknadsföringsstrategi.

Tänk först på ditt företags övergripande mål. Säg till exempel att ditt huvudmål är att få 100 nya kunder under nästa år. Ta nu fram en marknadsföringsstrategi för att nå det målet. Hur ska du få de här 100 nya kunderna? Nätverkande, rekommendationer, flyers, vykortsutskick, e-postmarknadsföring, en webbplats och inlägg i sociala medier är bara några exempel.

När du har fått några idéer är det dags att bli mer specifik. Ställ dig frågor som:

  • Vilka nätverksgrupper är min målgrupp med i?
  • Vilka sociala medier använder de?
  • Hur ofta kommer jag att kommunicera med dem?

När du har besvarat dessa frågor, gör du om dem till mål och bestämmer en prioriteringsordning. Tilldela dem sedan en budget var, och om du har anställda ger du varje mål en “ägare” som ansvarar för att slutföra varje uppgift.

Fyra främsta lärdomarna

  1. 1
    Skriv ner dina mål.
  2. 2
    Gör en budget.
  3. 3
    Ge anställda projekt i uppdrag (eller avsätt egen tid).
  4. 4
    Försök inte göra allt på en gång!