4 steg för att använda leave behinds i din marknadsföring

Beräknad lästid: 4 minuter

Gör ett bestående intryck med leave behinds, oavsett om du byter ut läckande rör, målar hus eller skottar någons uppfart. Leave behinds är en enkel och prisvärd marknadsföringsstrategi för alla typer av småföretag, särskilt för dem som utför tjänster i hemmet. Och det är precis vad det låter som: något som lämnas kvar hos kunden när tjänsten är utförd.

I grund och botten fungerar leave behinds som påminnelser om ditt företag och ger kunderna all information de behöver för att kontakta dig. Dessutom bör dina leave behinds tillföra något slags värde för kunderna – det är därför praktiska prylar som pennor, magneter och tygpåsar fungerar så bra. Om du lämnar kvar något billigt, som ett visitkort eller en broschyr, kan du kanske inkludera en kupong eller ett erbjudande för att uppmuntra kunderna att spara det. Leave behinds uppmuntrar inte bara kunderna att komma tillbaka, du kan även använda dem som verktyg för att få feedback, belöna kunder och öka medvetenheten om ditt företag.

8 SAKER ATT LÄMNA KVAR:

  • Traditionellt reklammaterial: Broschyrer, Visitkort, Dörrhängare, Magneter, Klistermärken
  • Reklamprodukter: Pennor, Tygpåsar, Handsprit

Så här kan småföretag som utför tjänster i hemmet använda leave behinds för att locka kunder att komma tillbaka, sprida medvetenhet om företaget och göra ett proffsigt intryck. Kom igång i 4 steg:

  1. Välj de leave behinds som lämpar sig bäst för ditt syfte.
  2. Anpassa dina leave behinds.
  3. Lägg till en personlig prägel.
  4. Bestäm dig för hur du ska dela ut dem.

Välj de leave behinds som lämpar sig bäst för ditt syfte.

Fundera över hur mycket information du vill förmedla och vilken typ av medium som passar bäst för dig. Är du målare och vill ge kunderna ingående information om dina priser och tjänster? Välj att lämna kvar exempelvis en broschyr där det finns gott om plats att trycka informationen.

Fundera också på om det finns någon specifik typ av leave behind som passar extra bra till ditt företag. Om du är rörmokare kan du kanske lämna en skojig dörrhängare på kundens badrumsdörr. Driver du en städfirma? Lämna en flaska handsprit med ditt varumärke på till dina kunder.

TIPS FRÅN VISTAPRINT

Begränsat utrymme? Tryck en QR-kod på din leave behind. Kunderna kan skanna den för att få mer information, fylla i ett feedback-formulär eller ladda ner ett specialerbjudande.

Broschyrer

Lämna kvar en broschyr som beskriver dina produkter och tjänster och har färger och bilder som matchar ditt varumärke.2

Anpassa dina leave behinds.

Det här kan kännas som ett självklart steg, men se till att dina leave behinds (oavsett om det rör sig om en broschyr eller en tygpåse) tydligt kommunicerar ditt varumärke. En del material har mer utrymme för ditt budskap än andra, men även de minsta leave behinds, som pennor, bör innehålla din logga och ditt företagsnamn. Se till att färgerna, teckensnitten och designmallen du väljer till dina leave behinds speglar din varumärkesidentitet.

Därefter är en kontaktmetod det näst viktigaste att ha med på dina leave behinds. Det är viktigt att ge potentiella kunder vad de behöver för att komma i kontakt med dig, som ett telefonnummer, en mejladress eller en webbadress.

TIPS FRÅN VISTAPRINT

Erbjuder du en hushållsnära tjänst som behöver utföras regelbundet, som trädgårdsskötsel? Lämna kvar en magnet för att bli ihågkommen nästa gång kunderna behöver klippa häcken, eller anteckna ett rekommenderat datum för nästa tillfälle på baksidan av ett visitkort.

Tygpåsar

Låt kunderna marknadsföra ditt företag åt dig (till exempel i mataffären) med en tygpåse med ditt varumärke på.3

Lägg till en personlig prägel.

Med hjälp av leave behinds kan du bygga långvariga kundrelationer … så se till att ditt reklammaterial inte framstår som anonymt eller opersonligt. Det finns ett par enkla lösningar för småföretagare som vill sätta en personlig prägel.

Ett sätt är att skapa leave behinds för olika faser av kundresan. Om du besöker en kund i hemmet för en konsultation eller presentation, lämna då kvar ett heltäckande informationskit. Du kan kanske lämna ett visitkort med ett specialerbjudande på eller en reklamtygpåse fylld med läsning om ditt företag.

Om du använder en leave behind som uppföljningsverktyg, lämna en handskriven hälsning, till exempel ett kort meddelande på baksidan av ett visitkort eller en påminnelse om ett erbjudande för att uppmuntra nya kunder att ta nästa steg.

Ska du göra ett rutinbesök hos en återkommande kund? Kunden har säkert dina kontaktuppgifter vid det här laget, så det finns ingen anledning att lämna över en massa broschyrer, dörrhängare eller visitkort. Lämna då i stället något “roligare”, som en magnet eller en bunt klistermärken med din logga på.

Dörrhängare

Lämna dessa iögonfallande påminnelser i hela ditt bostadsområde för att locka nya kunder och uppmuntra befintliga.4

Dela ut dem på ett kreativt sätt.

Leave behinds lämnas vanligtvis som namnet antyder kvar när en tjänst i hemmet har utförts. Men nu när du ändå har det här reklammaterialet som är redo att delas ut kan du börja tänka utanför boxen.

När kunder skriver på ett kvitto eller en faktura för din tjänst, ge dem då en penna med ditt varumärke på och låt dem behålla den. Oavsett om de använder den för att skriva en inköpslista eller lösa korsord, kommer de att ha den nära till hands, vilket påminner dem om ditt företag.

Behöver du marknadsföra en ny tjänst eller ett erbjudande? Informera befintliga kunder med en leave behind … även om du inte utför någon tjänst. Marknadsför det som är nytt i ditt företag genom en fysisk påminnelse, som en dörrhängare på ytterdörren eller en uppdaterad broschyr i brevlådan.